Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Адвокат Петър Даскалов:

Чрез пандемията ограничават правата на гражданите

Ситуацията се използва, за да се направят промени в редица закони, твърди зам.-председателят на Колегия в Стара Загора

Снимка: БГНЕС

Мисля, че думата, която най-добре окачествява изминалата година е „трудна “ и „интересна“. Това каза за радио Стара Загора адвокат Петър Даскалов, заместник председател на адвокатската колегия в града на липите.

„Няма как да има разлика между случващото се обществото, държавата и адвокатурата в частност. Интересна беше от гледна точка на различната ситуация, в която беше поставена държавата и която продължава до голяма степен, изразяваща се в налагането на голям брой ограничения на свободите и правата на гражданите. По-скоро е оправдание това, че се прави в името на запазване здравето на хората. Не бива да се допуска под тази форма да се допуска ограничаване на други права, които нямат общо със здравето на хората.Ситуацията се използва, за да се направят промени в редица закони, в които се оат общо със ситуацията. За тази порочна практика, миналата година на общото събрание на адвокатите в страната, ние излязохме с една обща декларация, с която предупредихме, че тези действия на изпълнителната, законодателната и до някъде съдебната, поставят демокрацията в опасност и за съжаление се оказахме прави“.

Адвокатурата е призвана да брани правата на гражданите, за това не е изненада и честата реакция от наша страна при тези ситуации, заяви Петър Даскалов.

„Не са важни отделните личности и имена, важни са правомощията им и начините, по които се прилагат“.

До сега винаги сме изразявали позицията си след определени поводи, които са ни били дадени за това, коментира още адвокат Даскалов.

„ Предвид активността на главния прокурор не е изключено да ни се дадат такива поводи още преди следващото ни събрание. Надяваме се да не е така, но това са нещо, които зависят от други“ .

Личното ми мнение е, че каквито и очаквания за имаме за настоящата година, те не могат да бъдат за по-далеч от седмица, две, максимум месец. Тази пандемия се отрази на всичко, както и на нашата работа, каза още адвокат Даскалов.

„ Наруши се работата на съдилищата. Насрочват се дела за след 1 година. За какъв справедлив и бърз процес говорим тогава? Ситуацията може да се оправи, но трябва да има воля от страна на засегнатите страни. Адвокатурата не е преставала да работи, но до голяма степен затрудненията са причинени от не работещата съдебна система. В тази ситуация съдебната система трябва да работи, защото тя е коректив. Именно съдът трябва да следи за спазването на правата на хората“ .

Цялото интервю на Елена Енчева с адвокат Петър Даскалов, чуйте в прикачения звуков файл.Още от категорията

Дяволският мост кандидатства за ЮНЕСКО

Ще стане ли Дяволският мост, построен преди повече от 5 века над живописен пролом на р. Арда, 10-тия обект на България  под егидата на ЮНЕСКО?  Това е желанието на кмета Изет Шабан и на хората от община Ардино. Първите 4 материални обекти от България в..

публикувано на 09.04.21 в 17:22

Кметовете на кметства няма да отстъпят от исканията си

От Националното сдружение на кметове на кметства продължават да настояват за две основните искания. Това са сваляне на изборния праг за избор на кмет от 350 на 100 души и финансова независимост , каза Радио Стара Загора Стоян Трифонов,..

публикувано на 08.04.21 в 15:40
Ваня Нушева

Ваня Нушева: Нормализирането на изборния процес е въпрос единствено на политическа воля и вслушване в експертите

Нормализирането на изборния процес е въпрос единствено на политическа воля и вслушване в експертите. Това коментира за Радио Стара Загора Ваня Нушева, програмен Директор на „Прозрачност без граници“. Според нея   проблемите в отчитането на..

публикувано на 08.04.21 в 14:15
Михаил Екимджиев

Адвокат: Отказан вот заради карантина на различен от постоянния или настоящия адрес е целенасочено ограничение

Карантинираните заради ковид, които са подали искане да гласуват в мобилна урна, но по някаква причина са получили отказ и не са успели да гласуват, могат да потърсят правата си по съдебен път по чл. 1 от Закона за отговорността на държавата и общините..

публикувано на 08.04.21 в 08:45

Първан Симеонов: Важно за Борисов е да няма служебен кабинет на Радев

Предложенията за експертен кабинет или за 10 дежурни депутати от ГЕРБ в подкрепа на правителство на опозицията вероятно целят Бойко Борисов да установи комуникация със Слави Трифонов, коментира за Радио Стара Загора политологът Първан Симеонов,..

публикувано на 07.04.21 в 18:03
Мариян Дянков

Мариян Дянков: Проектът "Пътеки към свободата" помага на младите хора да започнат кариерно развитие

И през 2021 година продължава подкрепата на младежи, благодарение на проекта "Пътеки към свободата: Овластяване на младежи от алтернативна грижа да заживеят самостоятелно и пълноценно". Преките бенефициенти на проекта са младежи на възраст 16-29 години,..

публикувано на 07.04.21 в 18:00

Близо 50 хил. дка гори са били засегнати от пожари в Старозагорска област

Около 430 дка са залесени през тази година на територията на Държавно горско стопанство - Стара Загора, съобщи инж. Иван Чергеланов, директор на ДГС - Стара Загора в седмицата на гората, която тази година преминава под мотото “Гората е здраве“. 7..

публикувано на 06.04.21 в 15:31

АЕЖ: Водещите лидери се уплашиха от журналистическите въпроси

В своя позиция  Асоциацията на европейските журналисти - България изрази притеснение от поведението на лидерите на трите политически сили, получили най-голям процент от гласовете на парламентарните избори на 4 април. "В изборната нощ, когато всички..

публикувано на 06.04.21 в 15:27

Собствениците на заведения смятат отварянето на откритите части за нерентабилно

Собственици определиха отварянето на откритите части към заведенията, като част от облекчаването на мерките от днес, за нерентабилно.  Според Петър Стоянов от Казанлък се налага увеличение на цените, защото разходите са на 100%...

публикувано на 01.04.21 в 14:51

Славян Стоянов: "Символиката и силата на българската шевица"

Колко от нас, които обичаме и се интересуваме от миналото си, археология и фолклор са се замисляли, че орнаментите, фигурите, украсите на глинените съдове, на керамиката, която намират археолозите при разкопките на богатата ни на история българска земя..

публикувано на 31.03.21 в 14:59