Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ат. Капралов: С поезията на Яворов България засиява със своя звезда в европейската литература

Снимка: БГНЕС

Яворовите празници, посветени на годишнината от рождението му, тази година няма да се проведат в обичайния им формат. 143 години от рождението на поета ще бъдат отбелязани само в един ден - на 13 януари в родния му град Чирпан. За него ще говори Атанас Капралов, директор на Националния литературен музей – негово ще е словото пред паметника на Яворов в Чирпан. В предаването „Час пик“ днес Диана Абрашева разговаря с него:Още от категорията

Големият композитор Митко Щерев на 75!

Големият композитор, любимият на поколения българи автор  на безброй хитове, незабравима филмова музика и създател на култовата група „Диана Експрес“ Митко Щерев днес става на 75 години. Роден е на 28 януари 1946 г. в Ямбол. От малък свири на..

публикувано на 28.01.21 в 07:35

Д-р Мариус Кирков за бъдещето на АГ-комплекса: Бави се решението на проблема, а това е вредно за обществото

Здравното ведомство не желае да предостави сградата АГ-комплекса на Община Стара Загора, стана ясно при посещението на здравния министър в града. Тази сграда неколкократно е ремонтирана през годините, но по моите виждания е тежка за..

обновено на 27.01.21 в 15:31

Евродепутат: Общи критерии за пътуване ще улеснят рестарта на туризма в ЕС

Липсва пряк ангажимент за провеждане на европейска политика в областта на туризма. Няма координация между държавите-членки и пряко финансиране в помощ на бранша. Това каза За Радио Стара Загора българският евродепутат от левицата Петър Витанов...

публикувано на 27.01.21 в 15:05

Дистанционното обучение е причинило синдром на професионалното прегаряне при някои учители

Изследване на прегарянето на учителите от 1995 г. информира, че силата на този процес е от порядъка на 5% на година, което ни убеждава, че или учителят трябва да работи не повече от 20 години, или към него, като професия трябва да бъдат приложени..

публикувано на 27.01.21 в 12:08

Още 100 000 лева са нужни за заснемането на новия игрален филм за Христо Ботев

Около 60 минути от игралния филм за Христо Ботев, по идея на кмета на Калофер Румен Стоянов, са заснети. В дарителската сметка за лентата има около 45 000 лв. предимно от хора и фирми от родния град на поета революционер. Нужни са още 100 000 лв. В..

публикувано на 25.01.21 в 16:28
Снимка на Васил Левски, по която е издирван. Снимката е открита през 2018 г. от Виктор Комбов и представена пред българската публика. Публикувана е в турско научно списание от историка Дженгиз Йолджу, който я намира в архива през 2016 г., но публикацията му излиза едва в началото на 2019 г.

Документ доказва, че османската власт е знаела кой е Левски преди обира в Арабаконак

Новият  документ за залавянето на Апостола на свободата Васил Левски, е един от 4-те документа, открити в Османския архив в Истанбул от младия историк Виктор Комбов. Миналата година по това време Виктор Комбов, който е и уредник в Къща музей „Васил..

публикувано на 25.01.21 в 11:00

Аркади Шарков: Ограничението да пътуваме само при поставена ваксина, ще има негативен ефект върху самата ваксинация

България е на опашката в ЕС по темпове на ваксинация срещу коронавируса. Това сочи анализът на Оксфордския университет към 14 януари.  Грешна комуникационна стратегия или организационни пропуски доведоха до незавидната позиция за страната ни.  По..

публикувано на 21.01.21 в 16:12

Котел се готви да чества 200 г. от рождението на Георги Раковски

Тази година се навършват 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски. Националните чествания по повод бележитата дата се организират от родния град на революционера - Котел, министерствата на отбраната и на културата с участието на Военна..

публикувано на 22.01.21 в 10:20
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Предоляваме кризата с насърчаване на потреблението и привличане на инвестиции

За преодоляване на кризата, предизвикана от коронавируса, трябва да се насърчава потреблението в страната. В тази връзка е необходимо разходването на публичните разходи да е целенасочено и разумно, за да не задълбочи някои фискални и макроикономически..

публикувано на 21.01.21 в 14:39

Десислава Митева, BBBA: Великобритания е в топ 5 на инвеститорите у нас

Българите, които имат статут на уседналост във Великобритания, няма да бъдат засегнати от новите правила след Брекзит, които са в сила от 1 януари тази година. Те ще продължат да учат или работят на Острова при предишните условия. Това заяви пред Радио..

обновено на 20.01.21 в 15:54