Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Виртуалната изложба-базар "Деца рисуват за деца" продължава

„Деца рисуват за деца“ – под това мото тече виртуална изложба-базар, чиято основна идея е не само да се съберат средства за Училището по изкуствата и занаятите за социално слаби деца "Димитър Екимов" в търновското село Русаля, а и да развиват усещането за съпричастност, екипност и креативност у подрастващите.

В „Деца рисуват за деца“ всеки може да се включи он лайн, акцията ще продължи, докато децата имат интерес да рисуват.

Идеята е талантливи ученици, рисуващи с любов и вдъхновение,  да даряват своите рисунки за набиране на средства. С тях ще  помогнат за развитието на уменията на своите връстници от училището по изкуства и занаяти в с. Русаля.

Към някои от рисунките има видео, в което участват ученици от Музикална училищна телевизия – МУТВ. Те изготвят рекламното видео, подбират подходяща музика и придават глас на текстовете към рисунките, написани от техни съученици.

В кампанията своята подкрепа дават преподаватели по изобразително изкуство, български език и литература, художници.

Известният английски фотограф Tim Clinch дигитализира творбите. В осъществяването на кампанията се включва и фондация „Ген. Протогеров“ със своя опит и ресурс.

76 са рисунките събрани в инициативата от младите творци, от тях 26 вече са откупени, а още 7 са резервирани. Има откупки и от Великобритания. Цените са символични, но всеки желаещ може да заплати и повече, каза за Радио Стара Загора инициаторът Добрин Пелтеков – Даскалът по музика.

Виртуалната изложба-базар може да се посети на „Сайт за доброта“.

А в звуковите файлове - подробности.

Даскалът по музика е име, което учителят от ОУ "Св. Патриарх Евтимий" Велико Търново, е изградил в Интернет пространството. Чрез онлайн платформата „Даскалът по музика“ още преди пандемията и налагащото се заради нея дистанционно обучение, той преподава предмета си, чрез видео уроци и он лайн тестове. Създал и реализирал много образователни ресурси - Музикално-училищна телевизия с огромна продукция от над 80 видео урока-срещи с творци. Освен това е възпитаник на НУМСИ „Христина Морфова“ Стара Загора. 

Добрин Пелтеков прилага в професията си различен подход от обичайния. И разсъжденията му за възпитанието и образованието са различни. 


Още от категорията

Над 300 книги получи в дарителска акция библиотека „Родина“ в Стара Загора,

Над 300 книги получи в дарителска акция библиотека „Родина“ в Стара Загора, съобщи за Радио Стара Загора Красимира Лекова от културната институция. Това е четвъртото издание на инициативата, организирана в чест на Международния ден на книгодаряването -..

публикувано на 05.03.21 в 14:50

VII Национален конкурс за епическа поезия „Полк. Георги Георгиев“

VII-то  издание на Националния конкурс за епическа поезия „полк. Георги Георгиев“ вече набира творби. То се организира от НЧ „Светлина – 1861”, гр. Шипка, Съюза на българските писатели и Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“. Конкурсът е единствен..

публикувано на 03.03.21 в 09:20

"Опълченците на Шипка" оживява на артистичен жестов език

Одата "Опълченците на Шипка" от Иван Вазов е второто стихотворение от поредицата "Стих в жест" - доброволна инициатива на Сдружение "Българска история" и Stray Sheep - социално предприятие за популяризиране на жестовия език . Участници в..

публикувано на 03.03.21 в 13:20

Старозагорската опера - финалист в европейска надпревара за иновативни проекти

Проектът „Ние сме музиканти” е предпочетен пред проектите на Виенската опера, Кралската шведска опера и Датската национална опера В края на януари проектът „Ние сме музиканти“ на Държавна опера-Стара Загора беше селектиран в първата десятка на..

публикувано на 01.03.21 в 14:57

Излезе VII том Известия на Старозагорския исторически музей

Излезе от печат том VII на Известия на Старозагорския исторически музей . В него са включени 31 научни разработки, представени на Националната етнографска конференция „Жената – пространства и граници в живота й“, проведена на 14 и 15 октомври 2020 г. в..

публикувано на 27.02.21 в 09:55

"Кукерландия" ще се проведе от 12 до 14 март

Маскарадният фестивал „Кукерландия“ в Ямбол и селата от община „Тунджа“ ще се проведе за двадесет и втора поредна година от 12 до 14 март /петък – неделя/. В рамките на фестивала ще се състои и Националният кукерски празник „Кукериада– Тунджа,..

публикувано на 26.02.21 в 16:37

Фотоалбум на маскарадните игри в България

  По времето около Сирни заговезни, в началото на земеделската година на много места у нас играят кукери, които гонят злите сили и изпълняват ритуали за оране и сеитба. Въпреки забраната заради пандемията местните маскарадни групи излязоха из селата за..

публикувано на 25.02.21 в 16:23

Златко Латев ни кани на цветно пътешествие в мистичната Родопа планина

 "Зимни сезони с есенни фасони" , така шеговито представя изложбата си "Ахрида - усещане за есен" светлописецът Златко Латев. Откриването е тази вечер, от 17.30 часа, в двора на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък...

публикувано на 24.02.21 в 16:35

Романът „Хранилка“ показва годините на прехода у нас

"Хранилка" е дебютният роман на Иван Георгиев – пиар специалист, журналист и бивш главен букер на една от големите модни агенции от близкото минало. Той е и създател на онлайн кампанията „Модерно е да се чете“, която от 2019 г. чрез социалните..

публикувано на 23.02.21 в 14:46
Огнян Драганов

Държавна опера-Стара Загора с премиера на 26 и 27 февруари

Операта „Двамата свенливци“ на Нино Рота е най-новата премиера на Държавна опера-Стара Загора. Спектакълът ще се състои на 26 и 27 февруари, режисьор на постановката е директорът на културната институция Огнян Драганов. Участие в нея ще вземат..

публикувано на 23.02.21 в 11:03