Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиери, майсторски клас и международен конкурс за диригенти - в програмата на Старозагорската опера за годината

Държавна опера Стара Загора
Снимка: Емил Енчев

Няколко премиерни спектакъла, голям международен конкурс за оперни диригенти и поредица от събития по повод 50 години от построяването на сградата, предвижда в афиша си за 2021 година Държавна опера-Стара Загора. Артистите започват своята нова творческа година с оптимизъм и вяра да успеят да реализират отложените през пандемичната 2020 г. премиери, спектакли, концерти и да осъществят своите международни творчески проекти и инициативи. 

Първото събитие в програмата на Държавна опера-Стара Загора е планирано за 29 януари от 19.00 часа – ще бъде представен интерактивният концерт-спектакъл ДЖЗОСПЕКЦИЯ, който вече в продължение на пет сезона неизменно присъства в афиша на театъра. През 2017 година Старозагорската опера гостува с  ДЖАЗОСПЕКЦИЯ с голям успех и във Виена. Концертът е по идея, сценарий и режисура на Славчо Николов в тандем с диригента Димитър Косев. Талантливите артисти поднасят музиката на Клод Боллинг в оригинална комбинация с мултимедийни прожекции, базирани на кадри и теми от филма „Baraka“. 

На 4 февруари от 19.00 часа Балетът на Държавна опера-Стара Загора кани своите почитатели отново да се потопят в магията на спектакъла „Лебедово езеро“ . Примабалерината  Анелия Димитрова ще се превъплъти в ролята на Одета/Одилия, а Фиорди Лоха ще изпълни ролята на принц Зигфрид. Участват още Томоки Ишиго, Ивайло Янев и цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора. 

На 12 февруари от 19.00 часа Държавна опера-Стара Загора ще представи концертно изпълнение на „Дон Жуан“ - опера в две действия от В.А.Моцарт, а на 16 февруари от 19.00 часа очарователната млада оперна певица мецосопраното Даниела Нинева ще се представи в ролята на Кармен от едноименната опера на Жорж Бизе.

„Палячи” от Руджеро Леонкавало и „Замъкът на херцога Синята брада” от Бела Барток са следващите оперни заглавия, които ще бъдат представени в една вечер на 19 февруари от 19.00 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора. Спектаклите ще дирижират участниците в Международния майсторски курс по оперно дирижиране с ръководител Деян Савич, който ще се проведе през февруари. Курсът дава възможност на млади талантливи диригенти от различни националности, носители на високи международни отличия, да усъвършенстват своите умения и да се изявят и покажат своите възможности като дирижират оперни заглавия от репертоара на операта. 

Новото премиерно заглавие на Държавна опера-Стара Загора за 2021 г. е едноактната камерна опера „Двамата свенливци“ по музика на Нино Рота, която се поставя за първи път в България. Аранжиментът е на  Виктор Крумов и Мирослав Георгиев. Режисьор е Огнян Драганов, сценография Венцислав Петров, костюми Теодора Джамбазова. В спектакъла участват студенти от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” и артисти от Държавна опера-Стара Загора – солисти и камерен оркестър. Премиерните спектакли са на 26 и 27 февруари. 

През юни ще се проведе осмото издание на Международния конкурс за оперни диригенти Blue Danube. Престижното събитие ще се състои за първи път на сцената на Старозагорската опера. 

При провеждането на събитията ще бъдат спазени необходимите противоепидемични мерки.

Какви проекти още предвижда да реализира през тази година ръководството на Държавна опера - Стара Загора можете да чуете от директора Огнян Драганов в звуковия файл.  
 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Катастрофа на между микробус и лека кола в района на Дунавци

Катастрофа между микробус и лек автомобил е станала в 09:42 на разклона на Дунавци, съобщават от ОДМВР - Стара Загора.  По първоначална информация, микробусът е бил  управляван от 18-годишен мъж и лек автомобил, от 33-годишна жена. На жената е..

публикувано на 20.04.24 в 12:10
прохода

Катастрофа затруднява движението на прохода Шипка

Катастрофа затруднява движението по пътя Казанлък - Габрово в района на град Шипка, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). То се осъществява двупосочно в една лента.  Трафикът се регулира от "Пътна полиция".  Шофьорите да се движат с..

публикувано на 20.04.24 в 11:52
Снимка: Христо Христов

Голямо количество хероин е заловен на ГКПП "Капитан Андреево"

402 кг. хероин e заловен на ГКПП "Капитан Андреево". Стойността на пратката е открита в ТИР с матраци и е на стойност 16 млн. лв.   На брифинг днес по обяд ще бъдат дадени подробности за заловената пратка. В него ще участват Людмила Петкова – вицепремиер и..

публикувано на 20.04.24 в 09:06

Отново разбиха църквата в сливенския квартал "Речица"

За трети път в рамките на месец неизвестни разбиват църквата в сливенския квартал "Речица". В храма "Света Троица" служи отец Иван Янков, който преди месец в знак на несъгласие с касирането на епархийските избори за нов сливенски митрополит обяви гладна..

публикувано на 19.04.24 в 19:05
УМБАЛ

Център за обучение на здравни асистенти може да бъде създаден към Университетската болница

Към Университетската болница „Проф. Ст. Киркович“ в Стара Загора да се създаде Център за професионално обучение на кадри в сферата на здравеопазването. Тази идея на ръководството на болницата беше одобрена на проведено преди дни Общото събрание на..

публикувано на 19.04.24 в 17:02

За 52-ри път Хасково е домакин на литературния конкурс "Южна пролет"

30 автори са заявили участие в националния конкурс за дебютна литература Южна пролет в Хасково . От сряда до петък областния град ще е столица на литературата, съобщи заместник-кметът на Хасково Мария Вълчева. Тя поясни, че  Община Хасково е поканила..

публикувано на 19.04.24 в 16:35

Пролетна акция на „Капачки за бъдеще“ ще се проведе в Стара Загора

На 20 април в Стара Загора ще се проведе пролетна кампания за събиране на пластмасови капачки и алуминиеви кенчета. Акцията е в подкрепа на „Капачки за бъдеще“ и се организира от „Клуб за Бъдеще“ – Стара Загора и Спасителен клуб Стара Загора...

публикувано на 19.04.24 в 16:26

Навършват се 80 години от откриването на Казанлъшката гробница

На 19 април се навършват 80 години от откриването на Казанлъшката гробница. По този повод Исторически музей „Искра“ – Казанлък организира и честване в почивните дни. Сдружение „Антична Тракия“ ще представи на казанлъчани и гостите на града..

публикувано на 19.04.24 в 16:23
Снимка: Областна администрация

400 са свободните работни места в региона, на които могат да разчитат съкратените в ТЕЦ 3

Предстоящите съкращения в ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" бяха разисквани на среща в  областната администрация в  Стара Загора. От частната въглищна централа са заявили в Бюрото по труда, че предстои да освободят 160 работници в  периода от 10 май..

публикувано на 19.04.24 в 15:26
Заместник-кметът по транспорт, екология, инвестиции и зелен преход Радостин Танев даде официален старт на кариерния форум WorkIn Stara Zagora

Огромен интерес към WorkIn Stara Zagora

Стара Загора е домакин на кариерното изложение  WorkIn Stara Zagora  днес и утре. Второто издание на форума събира работодатели и експерти, които ще споделят знания и опит с аудиторията. Изложбената част включва щандове на компании, които представят своите..

обновено на 19.04.24 в 15:18