Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Котел се готви да чества 200 г. от рождението на Георги Раковски

Тази година се навършват 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски. Националните чествания по повод бележитата дата се организират от родния град на революционера - Котел, министерствата на отбраната и на културата с участието на Военна академия „Г.С. Раковски“, Легия „Раковски“ и градовете София, Пловдив, Велико Търново, Карлово, Панагюрище, Раковски и др. 

Основоположникът на българското национално революционно движение и на българската армия е роден на на14 април 1821 г. в Котел с името Съби Стойков Попович, в семейството на заможен търговец и занаятчия. Получил високо образование, първо в родния си град, после в Карлово и в Цариград, той владее няколко езика – гръцки, турски, сръбски, френски, английски. Служи си и с арабски и персийски. Възхитен  от силната личност на своя вуйчо  капитан  Георги Мамарчев, който като руски офицер влиза в Котел и Сливен по време на руско-турската война от 1828-1829 г., младият Съби взима неговото име и фамилията на баща си, чийто род  е от котленското село Раково.

 Известен и като Георги Сава Раковски, той остава в българската история като етнограф, писател, журналист, участник в борбата за църковна независимост докато живее в Цариград. За да  израсне до борец за освобождението на българите – първо със създаването на военни формирования в съседните на България страни, после с идеята за организирането на чети, които да преминат в българско и да вдигнат народа на въстание. Раковски вярва и в идеята, че всички балкански народи могат да се обединят в балкански съюз за да отхвърлят османския деспотизъм. В  1862 г. създава Първата българска легия – предвестника на бъдещата българска армия в защита на Белградската крепост. В края на 1866 година Раковски образува „Върховно народно българско гражданско началство“ в лицето на Тайния централен български комитет (ТЦБК). На 1 януари 1867 година новата организация издава „Привременен закон за народните горски чети за 1867-о лято“, в който са заложени организационния принцип на изграждането на четите и правата и задълженията на четниците.

Умира на 46 години на 9-ти октомври 1867 г..

 Как се включва родният му град и община Котел в националните чествания на 200 години от рождението на Раковски, чуйте в интервюто на Кристина Русева с кмета Коста Каранашев в звуковия файл.


           


Още от категорията

Виктория Кабаиванова има смели мечти и здрави криле

Виктория Кабаиванова е млада, любознателна, амбициозна, усмихната и красноречива. Обича дебатите и точните науки. Ученичка е в 11 „и“ клас в Гимназията с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“- Стара Загора. Благодарение на инициативата “Посланик..

публикувано на 01.03.21 в 16:00

11-годишен математик е гордост за Димитровград

Талантливият 11- годишен Валентин Станчев от ПМГ „Иван Вазов“ в Димитровград е може би най-активният участник в националните състезания по математика у нас. Не е пропуснал състезания по точната наука от първи клас до сега и от всяко едно се връща с..

публикувано на 01.03.21 в 15:12

Арх. Станиславов: Автомобилната индустрия е остров на стабилност за българската икономика

Автомобилната индустрия във времена на криза е остров на стабилност за българската икономика и работещите в сектора. Това заяви пред Радио Стара Загора/ БНР арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Автомобилния клъстер и на Българската..

публикувано на 01.03.21 в 11:42

Радост Овагимян: Има нужда от регистър на психолозите

Общ регистър на правоспособните психолози предвижда законопроект. Той вече е публикуван на първо четене, което предизвика цялата гилдия да се вдигне на крак и да изрази различни становища, коментира Радост Овагимян, психолог от Стара Загора. Тя..

публикувано на 01.03.21 в 11:12

Техники за справяне с капризите на детето

Безспорно всеки родител е изпадал в ситуации, в които се е чувствал безсилен пред детето си . Това не означава, че сме лоши родители, просто т рябва да се успокоим и да назовем с думи емоциите си, каза за Радио Стара Загора Анита Гергова от „Осъзнати..

публикувано на 28.02.21 в 11:31

Стоян Трифонов: Няма кампания за ваксините по селата

Никой за нищо не ни е търсил и оказал помощ за близо година от обявяването на пандемията у нас, както и за националния план за имунизация на населението. Това заяви за Радио Стара Загора Стоян Трифонов, зам.-председател на Националното сдружение на..

публикувано на 23.02.21 в 15:23

Пандемията е променила живота на всеки втори българин, показва представително проучване

Година след началото на пандемията от COVID-19 почти всеки втори българин смята, че тя е променила цялостния ни начин на живот, показва проучване на "Алфа Рисърч". "Става въпрос за национално представително проучване, проведено между 8.02 и 15.02..

публикувано на 19.02.21 в 16:20
Луковмарш 2020

Лидерът на БНС Звездомир Андронов: Властта е сляпа с лявото око за опасността от крайнолевите формирования

В съботния 13 февруари за 18-та поредна година се проведе "Луковмарш" - ежегодно събитие, организирано от Българския национален съюз в памет на героя от Първата световна война и военен министър на Царство България в периода 1935-1938 г. ген. Христо..

публикувано на 19.02.21 в 15:37

Мария Динева: От промените в ЗУТ ще бъдат ощетени и обикновените хора

„Още на първото заседание на Управителния съвет на Асоциацията на председателите на общински съвети  ще повдигна въпроса за промените в Закона за устройство на територията“. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора председателят на местния парламент..

публикувано на 19.02.21 в 14:33

Доц. Александър Христов: Тепърва ще станем свидетели на още безпринципни договорки

Разпокъсаността на политическото пространство предполага безпринципни договорки и най-вероятно тепърва ще ставаме свидетели на такива.Това, разбира се, ще се отрази и върху напрежението и политическото говорене в рамките на предизборната кампания,..

публикувано на 19.02.21 в 13:56