Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Немското министерство на екологията финансира проучване на въглищните региони в България

ТЕЦ "Марица изток 2"
Снимка: Живко Иванов

Доклад за създаване на нови икономически дейности и нови работни места във въглищните региони на Югозападна и Югоизточна България изготвят в момента експертите на WWF България. За целта, а и за повишаването на капацитета на местните общини, организацията получава 107 хиляди евро за 2 години и половина от министерството на околната среда и водите на Германия по специална програма за Централна и Източна Европа.

Това е втората фаза на проекта, който започва през 2017 г., с цел да се изготви план за справедлив преход за общините Бобов дол и Перник, разказва Георги Стефанов от WWF България.

Този план беше представен в началото на 2019 г., когато започна и втория етап от проекта за региона на Стара Загора. На практика местните власти са ключовата фигура в процеса на преминаване на регионите към нисковъглеродна икономика – така ще бъдат разпределяни и парите от европейското финансиране.

Надяваме се, както ангажирахме кметовете от Бобов дол и Перник, и местните власти в региона на Стара Загора да се включат в специализиран форум на кметове от въгледобивните региони, в който участват 61 кмета от 10 европейски държави. Четвъртата поредна среща на този форум предстои в региона на Стара Загора през есента на 2021 г., обяснява Георги Стефанов:

В крайна сметка обединението на общите проблеми и намирането на общи решения между съседни държави са изключително важни за местните власти, да знаят, че някъде другаде, друг кмет решава устойчиво идентични проблеми.

От края на декември 2020 г. тече официалното изготвяне на анализа, който да залегне в Териториалният план за справедлив преход – основният финансов механизъм, по който ще се финансират дейностите, с насочените 2,4 милиарда лева за България. Той трябва да е готов в края на третото тримесечие на 2021 г., за да могат парите да започнат да се усвояват още в края на тази година.

За разлика от Югозападна България, където субектите са частни, то в старозагорския регион и Мините и най-големия ТЕЦ са държавни. Когато държавата не е активна има опасност ние да не знаем какво правим с нашите важни хора, мощности, съоръжения и енергийни нужди. Извън рамките на европейското финансиране не виждаме държавата да адресира проблема с други тип финансиране към местните бюджети.

Югоизточна България е две стъпки по-назад като процес на планиране и търсене на решения от Югозападна, но все още има време да се навакса, смята Георги Стефанов.

Много е важно засегнатите страни да бъдат пряко питани. Представете си миньорите и работещите в сектор Енергетика да могат да посочат, ако утре затворим мините, какво искате да работите. Това е успешния модел – хората да изразят тяхната гледна точка и тя да бъде взета предвид. Синдикатите и държавата имат капацитет за такова допитване. Въпросът е да се вземе решение за подобен подход.

Бъдещите икономически дейности в регионите в преход биха могли да бъдат с по-висока добавена стойност и заплащането на хората да бъде още по-добро, отколкото в момента. Ако постигнем това няма да имаме проблем по нито едно от другите направления, смята Георги Стефанов. 


Още от категорията

Комплекс "Марица- изток" има потенциал, но няма време

През 2011 година от Тошиба извършват предпроектно проучване за внедряване на технологията за улавяне и съхранение на въглероден диоксид в ТЕЦ „Марица изток - 2“. За резултатите и изводите от него потърсихме адвокат Костадин Сирлещов -..

публикувано на 12.05.21 в 08:05
ТЕЦ

Какви са вариантите за работата на комплекс "Марица изток" в следващите години

Как да се трансформира комплекс „Марица изток“ така че да имаме независима енергетика и качествени работни места – потърсихме мнението на Диян Димитров, избран за председател на съвета на директорите на Българския енергиен холдинг и с 12 годишен..

обновено на 28.04.21 в 18:32

Олег Стоилов: старозагорският бизнес трябва да работи на квадрат

Когато говорим за преход към нов тип икономика, това, което трябва да прави българския бизнес, старозагорският трябва да го прави на квадрат – това каза в рубриката „Минутите на Зелената сделка с Европа директно Стара Загора“ Олег Стоилов,..

публикувано на 21.04.21 в 08:05

България в обединението на европейските енергийни пазари

Обединението на енергийните пазарите между България и Гърция на 11 май е поредна стъпка в създаването на конкурентен пазар на електроенергия в мащаб ЕС. За България този процес започна доста отдавна още в началото на първото десетилетие на 21 век с..

публикувано на 14.04.21 в 07:55

Румяна Грозева: Стара Загора може да бъде въглеродно неутрален регион

В Минутите на Зелената сделка с Европа директно разговаряме с Румяна Грозева, изпълнителен директор на АРИР Стара Загора, партньор на рубриката и част от мениджмънта на индустриална зона Загоре. В момента се изготвя Регионалният план за..

публикувано на 08.04.21 в 11:08

70% от българите искат зелените политики да са приоритетни

85% от българите смятат, че климатичните промени и глобалното затопляне са проблем от изключителна важност, показва проучване на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), проведено от „Алфа Рисърч“. Националното представително допитване е..

публикувано на 31.03.21 в 08:10
Славчо Нейков

Славчо Нейков: технологията за улавяне на въглерод няма да се финансира от ЕС

Славчо Нейков е председател на Управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт, има повече от 25 години непрекъснат стаж в енергийния сектор. Интервюто е на Живко Иванов. Дали улавянето на въглеродния диоксид може да се..

публикувано на 24.03.21 в 08:05

Александър Загоров: конструкцията на новата енергетика трябва да се изгражда бавно и внимателно

Синдиката нито сме инвеститори, нито сме консултанти, нито имаме власт. С това уточнение започна разговорът с конфедералния секретар на КТ „Подкрепа“ Александър Загоров: Ние сме сдружение на работниците и служителите и..

публикувано на 17.03.21 в 08:05

Иван Цанков: системите за улавяне на въглерод са възможно решение за комплекс "Марица изток"

Зелената сделка е предизвикателство, но и възможност. Тя представлява тотална трансформация, не само на енергийния сектор, но и на икономиките на страните членки на ЕС. Трябва обаче да се подходи индивидуално към всяка държава. Това смята..

публикувано на 10.03.21 в 08:00

В националния план за възстановяване и устойчивост България залага на екологични проекти и дигитализация

Националният план за възстановяване и устойчивост на България беше представен пред платформата на сп. Икономист на 16-ти февруари. Представянето проследи изпълнителният директор на АРИР в Стара Загора Румяна Грозева. По време на представянето..

публикувано на 18.02.21 в 14:22