Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Немското министерство на екологията финансира проучване на въглищните региони в България

ТЕЦ "Марица изток 2"
Снимка: Живко Иванов

Доклад за създаване на нови икономически дейности и нови работни места във въглищните региони на Югозападна и Югоизточна България изготвят в момента експертите на WWF България. За целта, а и за повишаването на капацитета на местните общини, организацията получава 107 хиляди евро за 2 години и половина от министерството на околната среда и водите на Германия по специална програма за Централна и Източна Европа.

Това е втората фаза на проекта, който започва през 2017 г., с цел да се изготви план за справедлив преход за общините Бобов дол и Перник, разказва Георги Стефанов от WWF България.

Този план беше представен в началото на 2019 г., когато започна и втория етап от проекта за региона на Стара Загора. На практика местните власти са ключовата фигура в процеса на преминаване на регионите към нисковъглеродна икономика – така ще бъдат разпределяни и парите от европейското финансиране.

Надяваме се, както ангажирахме кметовете от Бобов дол и Перник, и местните власти в региона на Стара Загора да се включат в специализиран форум на кметове от въгледобивните региони, в който участват 61 кмета от 10 европейски държави. Четвъртата поредна среща на този форум предстои в региона на Стара Загора през есента на 2021 г., обяснява Георги Стефанов:

В крайна сметка обединението на общите проблеми и намирането на общи решения между съседни държави са изключително важни за местните власти, да знаят, че някъде другаде, друг кмет решава устойчиво идентични проблеми.

От края на декември 2020 г. тече официалното изготвяне на анализа, който да залегне в Териториалният план за справедлив преход – основният финансов механизъм, по който ще се финансират дейностите, с насочените 2,4 милиарда лева за България. Той трябва да е готов в края на третото тримесечие на 2021 г., за да могат парите да започнат да се усвояват още в края на тази година.

За разлика от Югозападна България, където субектите са частни, то в старозагорския регион и Мините и най-големия ТЕЦ са държавни. Когато държавата не е активна има опасност ние да не знаем какво правим с нашите важни хора, мощности, съоръжения и енергийни нужди. Извън рамките на европейското финансиране не виждаме държавата да адресира проблема с други тип финансиране към местните бюджети.

Югоизточна България е две стъпки по-назад като процес на планиране и търсене на решения от Югозападна, но все още има време да се навакса, смята Георги Стефанов.

Много е важно засегнатите страни да бъдат пряко питани. Представете си миньорите и работещите в сектор Енергетика да могат да посочат, ако утре затворим мините, какво искате да работите. Това е успешния модел – хората да изразят тяхната гледна точка и тя да бъде взета предвид. Синдикатите и държавата имат капацитет за такова допитване. Въпросът е да се вземе решение за подобен подход.

Бъдещите икономически дейности в регионите в преход биха могли да бъдат с по-висока добавена стойност и заплащането на хората да бъде още по-добро, отколкото в момента. Ако постигнем това няма да имаме проблем по нито едно от другите направления, смята Георги Стефанов. 


Още от категорията

В националния план за възстановяване и устойчивост България залага на екологични проекти и дигитализация

Националният план за възстановяване и устойчивост на България беше представен пред платформата на сп. Икономист на 16-ти февруари. Представянето проследи изпълнителният директор на АРИР в Стара Загора Румяна Грозева. По време на представянето..

публикувано на 18.02.21 в 14:22

Индъстри-ол: Синдикатите трябва да участват в прехода към нова икономика

В рубриката днес разговаряме с Корина Циролд, политически съветник на Индъстри-ол-Европа. Това е организация, в която членуват синдикати от индустриалния сектор, главно от тежката индустрия, енергийния и минен сектор, но и от много други...

публикувано на 10.02.21 в 09:49

Огнян Атанасов: Зелената сделка е нов икономически модел

Изготвящите се в момента териториални планове за справедлив преход на трите въглищни региона в България (Стара Загора, Кюстендил и Перник) са били обсъдени на срещи между синдикатите и консултантът Прайс Уотър Хаус Купърс през месец януари, съобщи..

публикувано на 03.02.21 в 08:10
тец

Гръцкия регион Западна Македония между въглищата и социалния консенсус

Темата на рубриката "Минутите на Зелената сделка с Европа директно Стара Загора" е гръцкия въглищен регион Западна Македония, който е в преход към нисковъглеродна икономика. Наш гост е Лефтерис Топалоглу, ръководител на Регионалната асоциация за..

публикувано на 20.01.21 в 08:05

Чешкият въглищен регион Усти в преход към нисковъглеродна икономика

Карел Тихи ръководи Икономическия и социален съвет на регион Усти - един от трите въглищни региона в Чехия, който преминава през прехода към нисковъглеродна икономика. Неправителствената организация влиза в задължителния състав на..

публикувано на 13.01.21 в 10:05

Териториалните планове за справедлив преход трябва да са готови до края на септември

През месец декември 2020 г. се оповести кой е консултантът, който ще изработи териториалните планове за справедлив преход на трите най-засегнати от преминаването към нисковъглеродна икономика в България региона (Стара Загора, Кюстендил и Перник)...

публикувано на 06.01.21 в 08:05

Системата за тавани и търговия с емисии намалява парниковите газове в атмосферата

Системата за търговия с емисии беше въведена с Протокола от Киото, а ЕС беше първата икономическа общност, която въведе трансгранична търговия с емисии. Последваха я много други страни, както и някои щати от САЩ, обясни в предаването „Зелената..

публикувано на 30.12.20 в 11:36

Защо ЕС иска да бъде глобален лидер в борбата с климатичните промени

Причината за всички глобални климатични споразумения е най-мащабното предизвикателство на нашето време – борбата с климатичните промени – с това уточнение започна разговорът с Илин Станев, съветник по политическите анализи към представителството..

публикувано на 29.12.20 в 12:15

Европейските лидери се споразумяха за намаляване на парниковите газове с 55%

Лидерите на европейския съюз се споразумяха за намаляване на парниковите емисии с 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. Това решение коментираме в „Минутите на Зелената сделка с Европа директно Стара Загора“ с Юлиан Попов - политически..

публикувано на 16.12.20 в 17:01
Румяна Грозева

Зелената сделка - посоката за развитие на всички икономически сектори

Зелената сделка е програмата за развитие на ЕС за следващите години в дългосрочен план, която цели създаването на все по-щадящи природата индустрии във всички сектори на икономиката. Приемаме Зелената сделка като зелената линия на развитие в..

публикувано на 09.12.20 в 08:40