Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

И собственици на мощни и товарни автомобили опитали да получат инвалидни винетки

Центърът за временно настаняване на бездомни в Стара Загора е почти пълен

Центърът за временно настаняване на бездомни в Стара Загора е почти пълен след застудяването през последните дни. Той е с капацитет за общо десет души, днес се очаква да бъдат настанени нови трима, с които ще бъде напълнен. Това съобщи Павлина Делчева, директор на „Социално подпомагане – Стара Загора“. Тя припомни, че потърсилите помощ в Центъра се настаняват след безплатен тест за ковид 19. Потребителите в Центъра получават храна и подкрепа от психолог и социален работник.

В „Социално подпомагане“ в Стара Загора продължава и издаването на безплатни винетки за хората с увреждания. Има и 22 отхвърлени заявления, заради заявени товарни автомобили за лично ползване, както и твърде мощни превозни средства, не отговарящи на изискването за мощност и киловати, каза Павлина Делчева.

1467 са отпуснатите винетки до този момент, за годината се очаква да бъдат издадени до 3000-3500 безплатни винетки. От началото на годината са подадени 1750 заявления, като прави впечатления, че вече има доста приети по електронен път“, каза директорът на „Социално подпомагане“ в Стара Загора.

За гражданите, на които не се налага да пътуват Павлина Делчева препоръча да не бързат с подаването на документи, самата винетка ще важи от датата на издаване до съответната дата на следващата година.

Интерес има и към на месечна целева помощ за семейства с деца до 14-годишна възраст, които се обучават онлайн и родители останали без работа или в неплатен отпуск заради извънредното положение.

През 2020 г. за тази помощ са кандидатствали 1140 родители, на 920 е отпусната помощ. 216 са получили отказ, най-често заради това, че родителите не са останали без работа заради извънредното положение, а са трайно безработни, не търсят активно работа, без регистрация в Бюрото по труда. Има и такива с проблем в документация като настоящи адреси, но те обикновено са коригирали данните и са подали наново документи“, обясни Павлина Делчева.

По думите й и през януари са подадени 75 заявления за помощ, всички други са спрени, но ако децата отново преминат на онлайн обучение родителите няма да подават нови заявления, те ще са валидни до края на годината, ще трябва единствено данни за това, че са в неплатен отпуск, освободени от работа или, че децата са на онлайн обучение. 

Още от категорията

Пожар в стърнище изпепели трактор

Трактор се запали и предизвика пожар в стърнище. За щастие, няма пострадали при инцидента, съобщи кореспондентът ни в Казанлък Георги Манев.   Пожарът е станал в близост до казанлъшкото село Копринка. И згорели са няколко декара от стърнището, както и..

публикувано на 26.07.21 в 17:41

Създаване на Комисия по етика и още над 90 точки обсъждат на сесията в четвъртък

Над 90 предложения съдържа дневният ред юлското заседание на Общински съвет Стара Загора, което ще се проведе на 29 юли от 9,00 часа в зала „П.Р.Славейков“, информира председателят на местния парламент Мария Динева. По време на него ще бъде..

публикувано на 26.07.21 в 17:06
Община Сливен

В област Сливен над 100 дози ваксини са приложени на деца и младежи от 12 до 18 години

Над 100 дози ваксини са приложени на деца и младежи на възраст от 12 до 18 години в област Сливен, съобщиха от областната администрация. Данните са за периода след 3 юли, когато по указания на здравното министерство в обхвата на имунизационната кампания..

публикувано на 26.07.21 в 16:21

Чирпански квартал ще преработва битови и градински отпадъци

Община Чирпан е първият град извън София, който разработва свой проект за обработване на отпадъците от бита и т личните стопанства на хората чрез компостиране. Основната цел на проекта е да бъде информирана общността и да се създадат навици за..

публикувано на 26.07.21 в 16:15
Иван Чолаков

Областният управител отмени заповедта си за изработване на СПУП в местността "Кереч Търла"

Областният управител Иван Чолаков отмени заповедта си от 28 юни, с която се разрешаваше на фирма „АС-СТОУНС“ изработване на СПУП по отношение на концесията за добив на варовик и доломити, съобщиха от пресцентъра на областната управа. Ето..

публикувано на 26.07.21 в 15:56
Tошко Йорданов и Христо Иванов

Борис Попиванов: Диалогът е добър знак за формиране на правителство и предотвратяване на нови избори

„Българският избирател постави партиите в ситуация, при която те трябва да си сътрудничат помежду си. Всички опити това сътрудничество да бъде избегнато ще доведат до провал в опита за съставяне на правителство“ , заяви в коментар за Радио Стара..

публикувано на 26.07.21 в 15:48

Областният кризисен щаб за борба с Ковид-19 в Хасково обсъди мерки при повишаване на заболеваемостта

В Областна администрация-Хасково се проведе заседание на Областния  кризисен щаб за борба с Ковид-19, водено от заместник областния управител на област Хасково Виолета Желева. На него бе обсъден Национален оперативен план за справяне с пандемията..

публикувано на 26.07.21 в 14:54

Засилва се интересът на чуждестранни кандидат-студенти към Тракийския университет

С 30% е нараснал интересът на чуждестранни студенти към специалностите "Медицина" и "Ветеринарна медицина" в Тракийския университет Стара Загора спрямо миналата година. Това показва броят на явилите на тазгодишните предварителни онлайн изпити по..

публикувано на 26.07.21 в 14:30

Проф. Велислав Минеков се ангажира с опазването на Александровската гробница край Хасково

Министерството на културата ще направи всичко възможно, за да помогне за продължаващата реставрация на Александровската гробница. Този ангажимент пое служебният министър на културата проф. Велислав Минеков при инспекцията в прочутия некропол със..

публикувано на 26.07.21 в 10:56

Протест в Харманли срещу бежанския център

Граждани протестираха в неделя срещу бежанския център в град Харманли. Жители на града настояха за закриване на регистрационно-приемателния център за мигранти, преместването му или преобразуването му в общежитие от затворен тип. Организатор на..

публикувано на 26.07.21 в 09:58