Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Огнян Атанасов: Зелената сделка е нов икономически модел

Изготвящите се в момента териториални планове за справедлив преход на трите въглищни региона в България (Стара Загора, Кюстендил и Перник) са били обсъдени на срещи между синдикатите и консултантът Прайс Уотър Хаус Купърс през месец януари, съобщи Огнян Атанасов – национален консултант на КНСБ.

Това бяха по-скоро опознавателни срещи, в които Прайс Уотърс ни казаха какви са трите фази, които са предвидили при подготовката на плановете – встъпителна; свързана с механизма на управление; третата фаза е т.нар. аналитична фаза и четвърта  – подготовка на проекта, който трябва да излезе като първоначален вариант до средата на месец май. Председателите на федерациите на миньорите и енергетиците са доволни, защото не ни се случва много често, когато се правят такива планове, те да започват с толкова коментари.

Самите териториални планове предстои да бъдат одобрени от ЕК до края на септември. Ние се вслушваме в работещите и тяхното мнение, защото хората вече са загубили доверие, подчерта Огнян Атанасов. Идеите за промяна трябва да тръгнат отдолу нагоре, категоричен е той:

Консултатите очакват проекти за разнообразяване на икономическата структура на отделните региони, проекти насочени към възможностите за преквалификация на работещите и проекти за възобновяема енергия. Хората не реагираха много добре на плановете на преквалификация. Те реагират остро, защото за тях това означава спиране в най-кратък срок и обучение, но в какво? Всички се обединихме около мнението, че действия с план по-малък от 10 години в тези региони, не са справедливи.

Всичко, което се случва оттук нататък в тези региони следва да е свързано с работниците, защо не и с тяхното пряко участие в икономическото развитие, чрез т. нар. работнически кооперативи, смята Огнян Атанасов:

Основната ни задача е да има яснота, защото такава няма, за разлика от Чехия и Гърция, например. У нас никой не казва твърдо какво се случва. Ясно е, че въглищата ще затихват, докато има система за търговия с емисии, а тя ще продължи да съществува. 

Това, от което заинтересованите страни имат нужда, е яснота. Най-вече - правителството да е наясно какво ще се случва в бъдеще, уточни Огнян Атанасов.

Ние не коментираме работни места, няма да допуснем намаляване на работни места, докато не разберем какво се случва. Разковничето е в новите технологии и възможността те да се развиват в страните от Централна и Източна Европа. ЕК да вземе това предвид и да направи така, че трансферът на технологии да дойде и при нас.

Работните места да бъдат запазени, доходите да бъдат повишени – това е задължителна част от прехода към нов тип икономика, казват от КНСБ.

За съжаление думичката „справедлив“ в България я направихме плашеща. Хората като чуят за справедлив преход и казват – ще ни затварят, оставаме без работа. Това трябва да го обърнем на всяка цена, заключи Огнян Атанасов. 


Още от категорията

Комплекс "Марица- изток" има потенциал, но няма време

През 2011 година от Тошиба извършват предпроектно проучване за внедряване на технологията за улавяне и съхранение на въглероден диоксид в ТЕЦ „Марица изток - 2“. За резултатите и изводите от него потърсихме адвокат Костадин Сирлещов -..

публикувано на 12.05.21 в 08:05
ТЕЦ

Какви са вариантите за работата на комплекс "Марица изток" в следващите години

Как да се трансформира комплекс „Марица изток“ така че да имаме независима енергетика и качествени работни места – потърсихме мнението на Диян Димитров, избран за председател на съвета на директорите на Българския енергиен холдинг и с 12 годишен..

обновено на 28.04.21 в 18:32

Олег Стоилов: старозагорският бизнес трябва да работи на квадрат

Когато говорим за преход към нов тип икономика, това, което трябва да прави българския бизнес, старозагорският трябва да го прави на квадрат – това каза в рубриката „Минутите на Зелената сделка с Европа директно Стара Загора“ Олег Стоилов,..

публикувано на 21.04.21 в 08:05

България в обединението на европейските енергийни пазари

Обединението на енергийните пазарите между България и Гърция на 11 май е поредна стъпка в създаването на конкурентен пазар на електроенергия в мащаб ЕС. За България този процес започна доста отдавна още в началото на първото десетилетие на 21 век с..

публикувано на 14.04.21 в 07:55

Румяна Грозева: Стара Загора може да бъде въглеродно неутрален регион

В Минутите на Зелената сделка с Европа директно разговаряме с Румяна Грозева, изпълнителен директор на АРИР Стара Загора, партньор на рубриката и част от мениджмънта на индустриална зона Загоре. В момента се изготвя Регионалният план за..

публикувано на 08.04.21 в 11:08

70% от българите искат зелените политики да са приоритетни

85% от българите смятат, че климатичните промени и глобалното затопляне са проблем от изключителна важност, показва проучване на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), проведено от „Алфа Рисърч“. Националното представително допитване е..

публикувано на 31.03.21 в 08:10
Славчо Нейков

Славчо Нейков: технологията за улавяне на въглерод няма да се финансира от ЕС

Славчо Нейков е председател на Управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт, има повече от 25 години непрекъснат стаж в енергийния сектор. Интервюто е на Живко Иванов. Дали улавянето на въглеродния диоксид може да се..

публикувано на 24.03.21 в 08:05

Александър Загоров: конструкцията на новата енергетика трябва да се изгражда бавно и внимателно

Синдиката нито сме инвеститори, нито сме консултанти, нито имаме власт. С това уточнение започна разговорът с конфедералния секретар на КТ „Подкрепа“ Александър Загоров: Ние сме сдружение на работниците и служителите и..

публикувано на 17.03.21 в 08:05

Иван Цанков: системите за улавяне на въглерод са възможно решение за комплекс "Марица изток"

Зелената сделка е предизвикателство, но и възможност. Тя представлява тотална трансформация, не само на енергийния сектор, но и на икономиките на страните членки на ЕС. Трябва обаче да се подходи индивидуално към всяка държава. Това смята..

публикувано на 10.03.21 в 08:00

В националния план за възстановяване и устойчивост България залага на екологични проекти и дигитализация

Националният план за възстановяване и устойчивост на България беше представен пред платформата на сп. Икономист на 16-ти февруари. Представянето проследи изпълнителният директор на АРИР в Стара Загора Румяна Грозева. По време на представянето..

публикувано на 18.02.21 в 14:22