Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Огнян Атанасов: Зелената сделка е нов икономически модел

Изготвящите се в момента териториални планове за справедлив преход на трите въглищни региона в България (Стара Загора, Кюстендил и Перник) са били обсъдени на срещи между синдикатите и консултантът Прайс Уотър Хаус Купърс през месец януари, съобщи Огнян Атанасов – национален консултант на КНСБ.

Това бяха по-скоро опознавателни срещи, в които Прайс Уотърс ни казаха какви са трите фази, които са предвидили при подготовката на плановете – встъпителна; свързана с механизма на управление; третата фаза е т.нар. аналитична фаза и четвърта  – подготовка на проекта, който трябва да излезе като първоначален вариант до средата на месец май. Председателите на федерациите на миньорите и енергетиците са доволни, защото не ни се случва много често, когато се правят такива планове, те да започват с толкова коментари.

Самите териториални планове предстои да бъдат одобрени от ЕК до края на септември. Ние се вслушваме в работещите и тяхното мнение, защото хората вече са загубили доверие, подчерта Огнян Атанасов. Идеите за промяна трябва да тръгнат отдолу нагоре, категоричен е той:

Консултатите очакват проекти за разнообразяване на икономическата структура на отделните региони, проекти насочени към възможностите за преквалификация на работещите и проекти за възобновяема енергия. Хората не реагираха много добре на плановете на преквалификация. Те реагират остро, защото за тях това означава спиране в най-кратък срок и обучение, но в какво? Всички се обединихме около мнението, че действия с план по-малък от 10 години в тези региони, не са справедливи.

Всичко, което се случва оттук нататък в тези региони следва да е свързано с работниците, защо не и с тяхното пряко участие в икономическото развитие, чрез т. нар. работнически кооперативи, смята Огнян Атанасов:

Основната ни задача е да има яснота, защото такава няма, за разлика от Чехия и Гърция, например. У нас никой не казва твърдо какво се случва. Ясно е, че въглищата ще затихват, докато има система за търговия с емисии, а тя ще продължи да съществува. 

Това, от което заинтересованите страни имат нужда, е яснота. Най-вече - правителството да е наясно какво ще се случва в бъдеще, уточни Огнян Атанасов.

Ние не коментираме работни места, няма да допуснем намаляване на работни места, докато не разберем какво се случва. Разковничето е в новите технологии и възможността те да се развиват в страните от Централна и Източна Европа. ЕК да вземе това предвид и да направи така, че трансферът на технологии да дойде и при нас.

Работните места да бъдат запазени, доходите да бъдат повишени – това е задължителна част от прехода към нов тип икономика, казват от КНСБ.

За съжаление думичката „справедлив“ в България я направихме плашеща. Хората като чуят за справедлив преход и казват – ще ни затварят, оставаме без работа. Това трябва да го обърнем на всяка цена, заключи Огнян Атанасов. 


Още от категорията

В националния план за възстановяване и устойчивост България залага на екологични проекти и дигитализация

Националният план за възстановяване и устойчивост на България беше представен пред платформата на сп. Икономист на 16-ти февруари. Представянето проследи изпълнителният директор на АРИР в Стара Загора Румяна Грозева. По време на представянето..

публикувано на 18.02.21 в 14:22

Индъстри-ол: Синдикатите трябва да участват в прехода към нова икономика

В рубриката днес разговаряме с Корина Циролд, политически съветник на Индъстри-ол-Европа. Това е организация, в която членуват синдикати от индустриалния сектор, главно от тежката индустрия, енергийния и минен сектор, но и от много други...

публикувано на 10.02.21 в 09:49
ТЕЦ

Немското министерство на екологията финансира проучване на въглищните региони в България

Доклад за създаване на нови икономически дейности и нови работни места във въглищните региони на Югозападна и Югоизточна България изготвят в момента експертите на WWF България. За целта, а и за повишаването на капацитета на местните общини,..

публикувано на 27.01.21 в 08:05
тец

Гръцкия регион Западна Македония между въглищата и социалния консенсус

Темата на рубриката "Минутите на Зелената сделка с Европа директно Стара Загора" е гръцкия въглищен регион Западна Македония, който е в преход към нисковъглеродна икономика. Наш гост е Лефтерис Топалоглу, ръководител на Регионалната асоциация за..

публикувано на 20.01.21 в 08:05

Чешкият въглищен регион Усти в преход към нисковъглеродна икономика

Карел Тихи ръководи Икономическия и социален съвет на регион Усти - един от трите въглищни региона в Чехия, който преминава през прехода към нисковъглеродна икономика. Неправителствената организация влиза в задължителния състав на..

публикувано на 13.01.21 в 10:05

Териториалните планове за справедлив преход трябва да са готови до края на септември

През месец декември 2020 г. се оповести кой е консултантът, който ще изработи териториалните планове за справедлив преход на трите най-засегнати от преминаването към нисковъглеродна икономика в България региона (Стара Загора, Кюстендил и Перник)...

публикувано на 06.01.21 в 08:05

Системата за тавани и търговия с емисии намалява парниковите газове в атмосферата

Системата за търговия с емисии беше въведена с Протокола от Киото, а ЕС беше първата икономическа общност, която въведе трансгранична търговия с емисии. Последваха я много други страни, както и някои щати от САЩ, обясни в предаването „Зелената..

публикувано на 30.12.20 в 11:36

Защо ЕС иска да бъде глобален лидер в борбата с климатичните промени

Причината за всички глобални климатични споразумения е най-мащабното предизвикателство на нашето време – борбата с климатичните промени – с това уточнение започна разговорът с Илин Станев, съветник по политическите анализи към представителството..

публикувано на 29.12.20 в 12:15

Европейските лидери се споразумяха за намаляване на парниковите газове с 55%

Лидерите на европейския съюз се споразумяха за намаляване на парниковите емисии с 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. Това решение коментираме в „Минутите на Зелената сделка с Европа директно Стара Загора“ с Юлиан Попов - политически..

публикувано на 16.12.20 в 17:01
Румяна Грозева

Зелената сделка - посоката за развитие на всички икономически сектори

Зелената сделка е програмата за развитие на ЕС за следващите години в дългосрочен план, която цели създаването на все по-щадящи природата индустрии във всички сектори на икономиката. Приемаме Зелената сделка като зелената линия на развитие в..

публикувано на 09.12.20 в 08:40