Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Раднево: Здравеопазване под прицел

Гергана Микова, Милена Стефанова, Теменужка Сотирова

Раднево стана първият град у нас, който постави на масата за преговори общинските услуги в болничната и доболничната помощ. Съветниците в миньорската община одобриха преди седмица предложение на кмета за включване в списъка за приватизация на МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ и „Медицински център 1“. На заседанието тогава беше гласувана субсидия от 400 000 лева за болницата през първото полугодие. Средствата обаче не могат да покрият натрупаните дългове към фиска, персонала и контрагенти, които надхвърлят 1,1 млн. лева в края на 2020 година. Към днешна дата болницата поддържа отделения по вътрешни болести, неврология, физиотерапия и рентген, след като затвориха за пациенти ортопедията и хирургията. 

Към двете общински дружества своя интерес заявява още преди месеци Ибрям Алиев – собственик на лечебни заведения в Сливен и Ямбол. 

Теменужка Сотирова от местната коалиция „Мир“ е един от четиримата съветници,  гласували против предложението на кмета с аргумента, че то е внесено в последния момент.  Съвместните разговори също не внасят яснота за намеренията на потенциалния инвеститор. По думите й средствата за местното здравеопазване са значителни, но липсва строг контрол за тяхното разходване от страна на общинската администрация. 

"Едва ли има община в страната, която да отделя такъв значителен ресурс за подпомагане на общинската болница и изобщо за здравеопазването", изтъкна Теменужка Сотирова.

От своя страна областният управител на Стара Загора Гергана Микова призова Общинския съвет на Раднево да прояви разум и да се вслуша в гласа на хората, като подчерта моралния аспект и важността на темата за местната общност. 

"Говорим за едно здравно заведение, което осигурява достъп до болнична помощ на много хора. И е много важно да бъде обсъдено, и коректно да бъдат разгледани всички плюсове и минуси, за да няма после момент на съжаление, още по-лошо да не останат хора, които да не получат достъп до здравни грижи", подчерта Гергана Микова.

Институцията на областния управител упражнява само административен контрол. Съдът е органът, който може да се произнесе за законосъобразността или целесъобразността по конкретния казус. 

Този първи по рода си опит в практиката у нас местното самоуправление да обяви за приватизация доболничното и болничното здравеопазване няма да остане единствен. Според доц.Милена Стефанова от Софийския университет, все повече малки общини ще последват примера на Раднево. Приватизацията на публична дейност не е лошо нещо, стига да защити достъпа на гражданите до услугата и в бъдеще, смята преподавателката по местна власт.
Още от категорията

Откупуват Брънековата къща в Ямбол

Общинските съветници в Ямбол подкрепиха предложението на кмета Валентин Ревански за закупуването на Брънековата къща от наследниците на Петър Брънеков за 130 000 лева. Сградата е построена в началото на миналия век , тя е недвижима културна ценност..

публикувано на 24.06.21 в 18:22

С българския филм „Мост между поколенията" откриват лятно кино на открито в Стара Загора

С настъпването на астрономическото лято, Международен младежки център Стара Загора и Държавен куклен театър откриват лятно кино на открито. Първата прожекция ще бъде тази вечер от 20.00 часа в обновената лятна сцена на Кукления театър...

обновено на 24.06.21 в 18:06

До месец ще бъде готов Проект за организацията на движението в Казанлък

До месец ще бъде готов Проект за организацията на движението в Казанлък, след което той ще бъде подложен на обществено обсъждане, съобщи за Радио Стара Загора председателя на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов. Той допълни, че всички..

публикувано на 24.06.21 в 17:20

Комплексни са причините за липсата на фармацевти в Стара Загора

Комплексни са причините в област Стара Загора да има недостиг на фармацевти. Това коментира в интервю за Радио Стара Загора Ростислав Курдов - председател на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз в Стара Загора.  „Университетите,..

публикувано на 24.06.21 в 17:06

Шефът на "Мини Марица-изток" подаде оставка

Инж. Андон Андонов потвърди за Радио Стара Загора и БНР, че напуска поста изпълнителен директор на "Мини Марица-изток", който заемаше през последните 7 години. Той е депозирал заявление за освобождаване по лични причини пред принципала - Българския..

публикувано на 24.06.21 в 17:01

"Списък на всички страхотни неща" в Къщата на Архитекта

Моноспектакълът на Милко Йовчев „Всички страхотни неща“ по текста на Дънкан Макмилън гостува за първи път в Стара Загора на 26-ти юни. Представлението е обявено за 20,00 ч. в Къщата на Архитекта. Всички страхотни неща са нещата, заради които..

публикувано на 24.06.21 в 16:47

Осем абитуриенти изпрати тази година училището в Болярово

8 абитуриенти изпрати тази година единственото средно училище в община Болярово.  В санираното и напълно ремонтирано преди няколко години училище, носещо името на големия възрожденски просветител  д-р Петър Берон, днес учат около 150 ученици от 1 до 12..

публикувано на 24.06.21 в 16:18

Община Сливен ще обяви архитектурен конкурс за колодрума и за бившия военен стадион

Община Сливен ще обяви архитектурен конкурс за колодрума, за да може да бъде пуснат отново в експлоатация, съобщи кметът Стефан Радев. Идеята е да бъдат надградени нови функции на съоръжението. Такъв конкурс предстои и за бившия военен стадион, който..

публикувано на 24.06.21 в 15:23

Националното сдружение на сираците в България отличи Живко Тодоров с приза „Добродетел на 2020 г.”

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров беше отличен с почетен приз за „Добродетел на 2020 г.” от Национално сдружение на сираците в България (НССБ). Повод за приза: принос към развитието на деца и младежи лишени от родителски грижи, съобщи..

публикувано на 24.06.21 в 15:16

ТрУ е домакин на научна конференция „Бизнесът и развитието на регионите"

Стопанският факултет на Тракийския университет е домакин на  6-та международна научна конференция „Бизнесът и  развитието на регионите".  В мащабния форум участват 290 специалисти от 13 държави.  Ще бъдат представени 220 доклада. Ректорът на..

публикувано на 24.06.21 в 14:42