Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

По-добри комунални услуги поискаха жители на кв. „Лозенец“ в Стара Загора

| обновено на 04.02.21 в 16:53
Две подписки с искания на граждани от кв. „Лозенец“ в Стара Загора бяха връчени днес на ръководството на общината.
Снимка: Община Стара Загора

Две подписки с искания на граждани от кв. „Лозенец“ в Стара Загора бяха връчени днес на Мария Динева, председател на Общинския съвет и на Иванка Сотирова, зам.-кмет образование, здравеопазване и социални дейности в Община Стара Загора.

Те са събрани от инициативни групи и подкрепени от Обществен дарителски фонд Стара Загора и Сдружение „Свят без граници“, информират от общинския пресцентър.

Жителите на ромския квартал настояват за изграждане на жилища за социално слаби граждани, както и за разширяване на законния достъп до качествена вода, електричество, канализация в обособените квартали с концентрация на бедност в Община Стара Загора.

Финансиране ще се търси от общинския и републиканския бюджет, както и  чрез кандидатстване пред фондовете на Европейския съюз.

Исканията включват: Урегулиране на общински терени намиращи се в съседства с кв. „Лозенец“ с цел продажбата им на заинтересовани кандидати за строителство на къщи, изграждане на необходимата улична и друга инфраструктура за новите терени, ремонт и преасфалтиране на основни улици, по които се осъществява комуникацията на територията на квартала. Освен това хората настояват за  подобряване качеството на водата и търсене на решения за справяне с водния режим в квартала, обособяване на повече площадки за сметосъбиране и редовно извозване на битовите отпадъци, като и затова движението по ул. „Знание“ да стане еднопосочно и да се ремонтира оградата на Средно училище „Христо Смирненски“.

Според Ганчо Илиев от Сдружение „Свят без граници“ основният проблем е незаконното строителство, но трябва да се вземат мерки и за решаване на инфраструктурните проблеми на законно живеещите жители на квартала.

Вече са изградени социални жилища в бившата Метрология, но желаещите да живеят там, трябва да изпълнят определени критерии. Определен е и един терен за предоставяне на места за строителство, предстои и изграждане на инфраструктура там. Мисли се и за други варианти“, обясни зам.-кмет Сотирова. Що се отнася до режима на водата, вече е проведен разговор с управителя на ВиК инж. Румен Райков, който е информирал, че предстои въвеждането на водомери с дистанционно отчитане в близката година.

Според Мария Динева и Иванка Сотирова част от проблемите като оградата на училище „Христо Смирненски“, за ул. „Знание“ и за сметосъбирането могат да бъдат  решени в кратки срокове.

Благодаря, че сте се ангажирали с тези сериозни проблеми в кв. „Лозенец“, безспорно решенията по тях не са неизпълними. Ясно е, че няма да стане бързо, но стъпка по стъпка…“, заяви Мария Динева. Тя ще информира общинските съветници за подписките и ще се търсят варианти за удовлетворяването на исканията в тях.

Още от категорията

От 31 май всички ученици се връщат в клас

От  31 май се разрешава присъственият учебен процес на всички ученици. Това гласи Заповед № РД-01-355/18.05.2021 г., издадена днес от министъра на здравеопазването. От същата дата се допуска и провеждането в присъствена среда на групови..

публикувано на 18.05.21 в 16:28
През чин зрелостниците ще пишат на матурите

Зрелостници в карантина или с положителен тест за ковид могат да се явят на матура

Създадена е организация зрелостници в карантина или с положителен тест за ковид да могат да се явят на държавния зрелостен изпит по български език и литература утре. Те ще положат изпита в специално обособено помещение в училището-гнездо, в което е..

публикувано на 18.05.21 в 15:39
Галина Кирчева

121 са сигнали за трудови права са подадени в Регионалния съвет на КНСБ - Стара Загора

121 са подадените сигнали свързани с трудови права, са постъпили в Регионалния съвет на КНСБ в Стара Загора през изминалата 2020 година , съобщи Галина Кирчева областен координатор на КНСБ – Стара Загора.  Регионалния  доклад на Регионалния съвет..

публикувано на 18.05.21 в 15:19

Старозагорски ученици на финал в състезание по безопасност на движението

Отборът на Професионална гимназия по механотехника и транспорт „Никола Йонков Вапцаров“ в Стара Загора завоюва убедителното първо място сред гимназистите в областното състезание по безопасност на движението и ще участва в Националното състезание...

публикувано на 18.05.21 в 15:17

Логистични центрове в петте общини на Ямболска област

Логистичните центрове в петте общини на Ямболска област ще започнат работа в Регионалната здравна инспекция и филиали на Спешна помощ. Мобилен екип ще ваксинира възрастни и болни хора в малките населени места. Логистичният център..

публикувано на 18.05.21 в 14:30

Живопис от 80-те години на XX век представят в Стара Загора

На 20 май (четвъртък) в 18.00 часа в западната зала на Художествена галерия Стара Загора ще бъде открита изложба „Живопис от 80-те години на 20 век“, с която Художествена галерия „Димитър Добрович“-Сливен гостува на Стара Загора с подкрепата на..

публикувано на 18.05.21 в 14:22

Гражданите могат да извхърлят безплатно до два тона строителни отпадъци на година

До два тона строителни отпадъци на година могат да изхвърлят гражданите на Стара Загора при ремонтни дейности без да заплащат никакви такси. Това каза в интервю за Радио Стара Загора Пламен Йорданов, началник отдел "Екология и гори" в Община..

публикувано на 18.05.21 в 13:46

Започна контролирано изпускане на язовир "Копринка"

30 000 кубични метра вода се вляха в коритото на река Тунджа, днес. Това стана след контролирано изпускане на язовир "Копринка", което бе наблюдавано от експерти на предприятие „Язовири и каскади“ към НЕК.  Изпускането, което продължи около 15 минути,..

публикувано на 18.05.21 в 13:09

Само двама ученици с COVID-19 няма да се явят на матура

Само двама болни от COVID-19 дванадесетокласници в цялата страна няма да могат да се явят на държавен зрелостен изпит по български език и литература на 19 май. Те са с положителен тест за коронавирус към 18 май. Други двама ученици, които са под карантина..

публикувано на 18.05.21 в 13:04

В Сливенска област 1139 зрелостници ще се явят на матури

Общо 1139 зрелостници са подали заявка за допускане на държавни зрелостни изпити в област Сливен. Това съобщи на БТА Милена Чолакова, началник на Регионалното управление на образованието в Сливен. От тях 1122-ма са за явяване на изпит по Български език и..

публикувано на 18.05.21 в 11:14