Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха тялото на Атанас Скатов

| обновено на 05.02.21 в 15:13
Атанас Скатов
Снимка: БГНЕС

Тялото на Атанас Скатов е открито и хеликоптер на пакистанската армия в момента го транспортира от Базовия лагер към Скарду. Това съобщиха за БНР от пакистанската агенция, която обслужва експедицията на място.

Както по-рано ви съобщихме, след неуспешна атака снощи на връх К2 в Пакистан тази сутрин алпинистът от Сливен Атанас Скатов изчезна на слизане от Лагер 3 към Базовия лагер. Той и още 20 души се изкачиха вчера до Лагер 3, който е на около 7300 метра височина. От там същата нощ трябваше да започне щурмът. Рано тази сутрин обаче от непалската фирма-организатор на експедицията съобщиха, че атаката се прекратява, а участниците започват да слизат към Базовия лагер. След съобщение от един от пакистанските туоператори в Туитър за фатален инцидент с българина, се свързахме с фирмата-организатор. От там съобщиха за БНР, че Скатов е паднал на място, до което няма как да бъде изпратен спасителен екип.

Около 11:30 часа българско време от Скарду е излетял хеликоптер на пакистанската армия за оглед на района. Това съобщиха за БНР от пакистанската агенция, която обслужва експедицията на място. 

От Пресцентъра на Министерството на външните работи потвърдиха, че алпинистът е открит мъртъв в района на злополуката в Хималаите. "Министерството на външните работи на Република България изразява своите съболезнования на семейството и близките на загиналия алпинист. Съболезнования през посланика на Пакистан в Пекин са били отправени и от пакистанското правителство. МВнР е в контакт с близките на Атанас Скатов и оказва съдействие по случая.

Изказваме преклонение през силата на духа на нашия алпинист - неговият подвиг и нестихващата му воля към върха никога няма да бъдат забравени", посочват от МВнР.

Пред медии днес кметът на Сливен Стефан Радев заяви, че за сливенската общност загубата е огромна. Към семейството и близките на алпиниста, той изрази дълбоки и искрени съболезнования.

„За пореден път природата показва силата си. Ще запомня Атанас Скатов с високите цели, които винаги си поставяше, огромните енергия, хъс и плам, с които говореше за алпинизма. В паметта си винаги ще го свързваме с върховете“, каза още кметът Радев.

Известният алпинист е удостоен със званието Почетен гражданин на Сливен през 2015 г. Година по-късно получава грамота за цялостен принос за развитието на родния град, носител на награда „Златна България”, спортист на месец май 2014 г. за изкачването на връх Еверест. Атанас Скатов е първият веган в света, изкачил връх над 8000 м. – Чо Ою без помощта на шерпа и изкуствен кислород. Една от книгите му, част от поредицата „Над 8000 метра“ беше представена в Сливен през 2018 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекоатлети от СКЛА „Берое" се включиха в Маратона на четенето с тематична книга

По повод 23 април - Световен ден на книгата и авторското право Емилия Драгиева заместник-председател на СКЛА „Берое" и Габриела Петкова помощник-треньор бяха на гости на ДГ№10 „Светлина". Те се включиха в Маратона на четенето, организиран от библиотека..

публикувано на 23.04.24 в 14:29
Хасково

Президентът насрочи изборите в Хасково за 23 юни

Президентът насрочи със свой указ изборите за общински съветници. Вотът ще бъде на 23 юни.  Изборите от миналата есен бяха касирани от съда. В петък в Хасково ще заседава Общинският съвет от предишния мандат 2019-2023 година.

публикувано на 23.04.24 в 14:25

Обвиниха Динко Вълев за участие в организирана престъпна група

Ямболската окръжна прокуратура повдигна обвинение срещу Динко Вълев, известен като Ловецът на бежанци и още двама мъже от за участие в организирана престъпна група. В момента Вълев е в бургаска болница и се очаква неговото изписване, за да бъде..

публикувано на 23.04.24 в 14:11

Обновяват водопроводната мрежа на град Шипка с проект за 2.6 милиона лева

2 милиона и 600 хиляди лева е стойността на проекта за реконструкция и поетапна подмяна на водопроводната мрежа в град  Шипка, съобщи кметът Василка Панайотова. Основната част от средствата са по програма от Предприятието за управление на околната среда,..

публикувано на 23.04.24 в 12:56

Проверка в РУ-Казанлък заради скочилия от сградата мъж

Със заповед на директора на ОДМВР-Стара Загора ст. комисар Красимир Христов е започнала проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък. Припомянме, че вчера мъж скочи от втория етаж на сградата на Районното управление..

публикувано на 23.04.24 в 12:41
Станимир Георгиев, председател на сдружение

Инсталация, а не затвяране искат енергетиците от ТЕЦ "Марица Изток 2"

Енергетици и миньори от ТЕЦ "Марица Изток 2" внесоха в Народното събрание декларация с настояване за изграждане на инсталация за улавяне на въглеродния диоксид. Предложението е възможност да се спре затварянето на енергомощностите и поставянето в..

публикувано на 23.04.24 в 12:23

Стара Загора може да е част от проектите за обновяване на Украйна

Надявам се Стара Загора да прояви интерес към участие в големия украинско-български бизнес форум, който се провежда на 25 април в София едновременно присъствено и онлайн . Поканата отправи в Община Стара Загора заместник-посланикът на Украйна у нас Анна..

публикувано на 23.04.24 в 12:04

Благотворителен базар за живот без насилие

Базар, в помощ на пострадалите от насилие , ще се проведе в Стара Загора. На него всеки може да донесе стари вещи, да постави дарителска цена, а събраните средства ще бъдат за хората, пострадали от домашно насилие. 43 жени, трима мъже и четири..

публикувано на 23.04.24 в 11:53

Митрополит Киприан ще дирижира "Стабат Матер" за втори път

За втори път Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще дирижира „Стабат Матер" от Джоакино Росини – на 25 април в 19 часа в старозагорската опера.  Това съобщиха от Старозагорската  митрополия. Солистите Емилия Терзиева/сопран/,..

публикувано на 23.04.24 в 11:31

За шофиране с 3,24 промила алкохол в кръвта мъж ще търпи ефективно наказание

Районен съд – Казанлък одобри споразумение, по силата на което обвиняемият Ю. Х., на 54 години, ще търпи наказание в размер на три месеца лишаване от свобода, при първоначален общ режим. Съдът го лиши и от правото да управлява моторно превозно..

публикувано на 23.04.24 в 11:27