Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласуваха бюджетната рамка на Община Казанлък

Общинският съвет в Казанлък днес гласува Бюджет 2021 на извънредно заседание онлайн. Той запазва и разширява всички социални политики водени досега, като предвижда екологични проекти и няколко по-големи инфраструктурни.

Новият бюджет на Община Казанлък за 2021 г. е за 75 926 361 лева, което представлява увеличение спрямо 2020 г. с близо 9 милиона лева. Въпреки затрудненията в следствие на предприетите противоепидемични мерки, Община Казанлък запазва работните места и остава финансово стабилна, обясни кметът Галина Стоянова:

Тя увери, че не се предвижда увеличение на данъците и таксите през тази година. Въпреки това са заложени повече средства за социалните мерки на общината.

Румяна Друмева от БСП разкритикува бюджетната рамка предложена от общината, като заяви, че всъщност не се надграждат социалните програми, които вече стартихара

Пламен Караджов от социалистите отново упрекна общинското ръководство, че е заложило продажбата на общински имоти, включително тези в Несебър и Равда.

Кметът Галина Стоянова отговори, че много от предложенията на социалистите всъщност са включени във финансовата рамка, за съжаление не е възможно всичко да бъде изпълнено, заради намалелите постъпления в бюджета. Тя припомни, че

с близо 1,2 млн. лв. са намалели местните приходи на община Казанлък в пандемичната година, въпреки това са отделени средтва за скоциалните програми

През 2021 година за първи път са предвидени 10 000 лева за здравна профилактика в детските градини в Казанлък. Обмисля се новата програма на следващ етап да разшири обхвата си с информационна кампания за социално-значими заболявания. Новите социални мерки ще се случват наред с продължаване на предложените от кмета Галина Стоянова и препотвърдени:  финансовата подкрепа за новородено дете, за семейства с репродуктивни проблеми, за скъпоструващи операции, за лекари в covid отделенията на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски", финансирането на млади специализанти, медицински сестри и акушерки в казанлъшката болница, даровити деца и други.

Нова е Програмата за облагородяване на междублокови пространства, по която Сдружения на етажната собственост ще могат да кандидатстват за облагородяване, изграждане на паркоместа и озеленяване в различни квартали на града.

В Бюджет 2021 е заложен ремонтът на ДКЦ Поликлиника, който вече започна. Въвеждането на мерки за енергийна ефективност в здравното заведение се извършва със средства от Националния Доверителен Еко Фонд. Общата стойност на проекта е 804 008.41 лв. с ДДС, от които безвъзмездна помощ 680 762.18 лв. с ДДС. Допълнително за вътрешни ремонти и закупуване на нов рентгенов апарат и автомобил за дружеството в общинския бюджет са заделени 150 000 лева.

Пространството пред Казанлъшката поликлиника подлежи на облагородяване като част от един от големите инфраструктурни проекти през годината, а именно продължаването на пешеходната улица „Скобелевска" до ДКЦ Поликлиника и оформянето на модерно, многофункционално Ларго в Казанлък.

Сред приоритетите са продължаване на следващ етап на мащабните проекти за интегриран градски транспорт с изграждане на подходяща инфраструктура и оборудване към новите електробуси, „Светът на траките", завършване на надлез „Катекс".

Предстоитехническата рекултивация на старото депо за битови отпадъци в землището на село Черганово, финансирано със средства през Предприятието за упрваление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/. яяяТака Община Казанлък ще отговори на съвременните екологични изисквания в Европейския съюз. Пак със средства от ПУДООС ще се работи по втори етап на изграждане на канализация в град Крън.

По населените места планът за разходи по кметства е увеличен със 107 000 лева по предложение на кмета на общината Галина Стойнова, съгласувано с кметовете по места през есента на миналата година. Средствата са изцяло за дейности, по преценка на кметствата по места, целево за почистване на сметища и речни корита. „С волята на общинските съветнинци кметовете по населени места в община Казанлък имат изключителна самостоятелност и право да приотизират дейностите по населени места.", посочи Галина Стоянова.

В Казанлък ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност на втори етап от ремонта на ДГ „Славейче". За ДГ „Роза" е разработен технически проект за енергоефективни мерки. Във фокуса на Инвестиционната програма попада подновяването на дворните пространства и площадките в детските заведения. След направените ремонти и подобрения в сгради и пространства на детските градини в града през предните два мандата на кмета на Община Казанлък Галина Стоянова, през 2021 г. са планирани мащабни строителни дейности по сградите на детските градини в селата Енина и Бузовград, както и продължават ремонтите на дворните площадки за игра.

За подобряване на състоянието на пътните настилки и възстановяване или изграждане на тротоарни настилки в Бюджет 2021 на Община Казанлък са предвидени 300 000 лева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 2 млн. лв. ще са необходими за възстановяване на най-пострадалите домове във Воден и Крайново

Над два милиона лева ще са необходими за възстановяване домовете на най- тежко пострадалите при пожарите в боляровските села Воден и Крайново. Общинските съветници и кметът на крайграничната община дариха месечните си възнаграждения за възстановяване след..

публикувано на 27.07.24 в 13:46

Моторист и спътничката му загинаха при катастрофа на AM „Тракия”

60-годишен моторист и 58-годишната му спътница са загинали при пътнотранспортно произшествие на автомагистрала  „Тракия“, съобщиха от МВР. Инцидентът е станал на територията на област Стара Загора, на 179-ти км, в платното в посока Бургас. Сигналът на..

публикувано на 27.07.24 в 13:17

Призиви от Бузлуджа: Да се обединим

Социалисти от цялата страна се събраха на историческата поляна под връх Бузлуджа за традиционния Национален събор на левицата, където БСП отбелязва 133 години организирано социалистическо движение у нас. Знакови фигури от лявото пространство и хиляди..

публикувано на 27.07.24 в 12:14

БСП провежда традиционния си събор на Бузлуджа

133 години организирано социалистическо движение ще отбележи в събота БСП на историческата поляна под връх Бузлуджа. До тук записаните социалисти, които са заявили желание да се включат в събитието надхвърлят в пъти заявките от предходни години. 15..

обновено на 27.07.24 в 08:37

Над 5 хиляди участници очакват на мотосъбора на Старозагорските бани

За поредна година клуб „Волните ездачи“ организират национален мотосъбор край езерото на Старозагорски минерални бани. Събитието започва в петък и ще продължи до неделя. Ще се проведе и традиционния поход на мотористите от Стара Загора до..

обновено на 27.07.24 в 08:31

Базар "От деца за деца" очаква старозагорци

Деца на различна възраст ще могат да продадат, разменят или дарят свои вещи. Идеята е чрез игра и общувайки, подрстващите да се освободят от ненужните вече за тях неща. По този начин се формират и развиват предприемачески качества. Всеки може да донесе..

публикувано на 27.07.24 в 08:00

Прогноза за времето

Времето днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над Източна България ще се развива купеста облачност, но валежи са малко вероятни. Ще духа слаб, в Източна България умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 28° и 33°...

публикувано на 27.07.24 в 07:00

Левите сили тръгват към Бузлуджа обединени

Над 300 души, представители на 15 политически сили, подписаха в Стара Загора и дадоха начало на сформирането на т.нар. "широк ляв фронт". Документът, наречен "Обръщение към народа", ще бъде представен и на традиционния събор на социалистите на Бузлуджа..

публикувано на 26.07.24 в 17:33
Борислав Гуцанов

От БСП допускат, че е имало политически натиск върху конституционните съдии

Решението на Конституционния съд за отмяна на промените в основния закон в частта за съдебната реформа беше очаквано.  От БСП отдавна бяхме категорично против това лековато пипане на Конституция. Това заяви в Стара Загора..

публикувано на 26.07.24 в 16:11
Антон Шиков, пред на Общински съвет - Ямбол

Общинските съветници в Ямбол даряват месечните си възнаграждения на пострадалите от Воден и Крайново

Общинските съветници в Ямбол гласуваха месечното им възнаграждение да бъде дарено на най - тежко пострадалите при пожара в селата Воден и Крайново.  Сумата от 45 хил.лева ще е насочена към хората останали без дом, уточни председателят на общинския съвет..

публикувано на 26.07.24 в 16:01