Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Бойко Борисов инспектира ремонта на магистрала "Тракия"

Снимка: Пресцентър на правителството

29 млрд. евро ще получи страната ни от Европейския съюз за справяне с щетите и последствията от пандемията. „Това са 60 млрд. лева, които ще дойдат в страната ни в следващите години, от които 50 млрд. лева са грантове“, съобщи премиерът Борисов  по време на оглед на строително-ремонтните работи на АМ „Тракия“. За първи път за България ЕС предвижда толкова значима сума за възстановяване от кризата, причинена от пандемията. По думите на премиера Борисов  това ще гарантира, че каквото и правителство да има след изборите  няма да се спре инвестиционната програма на държавата. По темата вицепремиерът Томислав Дончев докладва на премиера  относно напредъка на страната ни по подготовката на Плана за възстановяване и устойчивост на България. Той изтъкна, че България е сред  държавите, които се движат най-бързо и това ще даде възможност парите да са максимално бързо на разположение на бизнеса. Публикувана е вече и новата версия на Плана след проведените обществени обсъждания и консултации. „Добрата новина е, че специално за бизнеса има предвидени нови 900 милиона лева в три фонда, освен тези 800 милиона, които са останали от първия вариант на плана. Предвиждаме тези пари да станат максимално бързо достъпни в България – ако може още в средата на тази година“, изтъкна Дончев. Вицепремиерът добави, че през следващите 5 години България ще е в състояние да удвои обема на публични инвестиции в инфраструктурата, железниците, дигиталната свързаност, енергийната ефективност, но преди всичко за директни инвестиции за бизнеса.
Премиерът Борисов инспектира ремонта на 17-километров участък от АМ „Тракия“, намиращ се между връзката с автомагистрала “Марица” и пътен възел „Чирпан – Изток“. "Нека хората да видят, че съоръженията на магистрала „Тракия“ са компрометирани и за съжаление правим на практика нова магистрала. Когато откриваха тази част, тогава Станишев беше премиер, Гагаузов-министър, какви приказки бяха. Но да не хвърляме вината като на предишните, защото си е тяхна. Важно е да го направим и да е безопасно за хората," каза премиерът Бойко Борисов.
Строителните дейности са част поетапния ремонт на компрометирано 40-километрово трасе на магистралата между Стара Загора и Чирпан.  По трасето на магистрала „Тракия“ се възстановява конструкцията на пътя, извършва се стабилизиране на основата, подмяна на асфалтовата настилка, реновират се 9 големи съоръжения, подобрява се отводняването и се прави ландшафтно оформление. На участъка ще се монтира най-висок клас мантинела между двете платна, която би възпрепятствала навлизане и на тежкотоварни превозни средства в насрещното платно. Тези инвестиции в пътна безопасност са изключително важни за сигурността на пътуващите. Ремонтът на магистралата е от голямо значение за подобряване на транспортната свързаност в България. Строителните дейности в този участък следва да приключат до края на месец март 2021.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ателие „Пъстър Великден" ще се проведе на Велики четвъртък в музея

В навечерието на светлите Великденски празници, Регионален исторически музей – Стара Загора организира художествена работилничка за изработване на шарени декоративни яйца и великденски картички. Преди заниманието малките посетители ще се..

публикувано на 24.04.24 в 10:45

Осъдиха мъж, извършил непристойни действия и произвел изстрел по лек автомобил

Наказание четири месеца лишаване от свобода, чието изпълнение е отложено за срок от три години, получи 58-годишният М. М. С одобреното от Районен съд – Стара Загора споразумение обвиняемият е лишен и от правото да управлява моторно превозно средство..

публикувано на 24.04.24 в 10:36

Компания в областта на машиностроенето в Стара Загора увеличава персонала си с още 50 души

10 милиона лева са инвестирани в завод за механообработка на заготовки за нуждите на машиностроенето, съобщи Славин Янакиев, изпълнителен директор на една от най-големите компании у нас в тази сфера. Почти 100 процента от продукцията на..

публикувано на 24.04.24 в 08:35

БАБХ започва проверки преди Великден

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)  тръгва на проверки  преди Великденските празници. Инспекторите  ще следят за качеството  на всичко, което бихме сложили на великденската трапеза -  от агнешко месо, яйца, козунаци до пресни..

публикувано на 24.04.24 в 08:29
Радослав Рибарски

Радослав Рибарски: Забавената либерализация на тока не решава проблемите

Народното събрание ще обсъжда на второ четене днес промените в Закона за енергетиката, с които се  отлага либерализацията на пазара на електроенергия на едро с година.  Така мащабната реформа в сектора се очаква да бъде забавена до 1 юли 2025..

публикувано на 24.04.24 в 08:00

Започва работата по проекти от инициативата "С Тунджа в сърцето"

В 14 села на община Тунджа започва осъществяването на проекти по гражданската платформа „С Тунджа в сърцето“. Предстои кандидатстването и по втория етап на инициативата през юни.   За реализацията на проектите са заделени 30 хиляди лева от общинския..

публикувано на 24.04.24 в 06:14

Ростислав Рашев: Без подкрепа от държавата сектор пчеларство е обречен

Проблемите в сектор пчеларство продължават да не са решени и е все по-трудно оцеляването на стопанствата . Това заяви в ефира на Радио Стара Загора Ростислав Рашев, председател на пчеларско дружество „Липа“. Той изтъкна повишената социална тежест..

публикувано на 23.04.24 в 16:53

Нов образователен проект учи деца как да реагират при симптоми на инсулт

Нов образователен проект, който ще обхване 3000 деца на възраст от 6 до 10 години, стартира в Община Стара Загора. Здравното обучение на тема: "Симптоми на инсулта и каква е правилната реакция при толкова стресиращо събитие", което се провежда днес в..

публикувано на 23.04.24 в 16:53

Не се очаква промяна в цената на яйцата за празниците

Българското промишлено птицевъдство е пред криза. Около 40% от кокошките носачки у нас са засегнати от птичи грип. Заболяването се регистрира и при стопанства за отглеждане на бройлери, което не се беше случвало от години, алармира Даниел Божанков,..

публикувано на 23.04.24 в 16:23

Лекоатлети от СКЛА „Берое" се включиха в Маратона на четенето с тематична книга

По повод 23 април - Световен ден на книгата и авторското право Емилия Драгиева заместник-председател на СКЛА „Берое" и Габриела Петкова помощник-треньор бяха на гости на ДГ№10 „Светлина". Те се включиха в Маратона на четенето, организиран от библиотека..

публикувано на 23.04.24 в 14:29