Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Промените в наредбата за детското храненене с повече изисквания за здравословно меню

Киселото мляко, сиренето и кашкавалът, които се предлагат в детските градини и училищните столове задължително трябва да са произведени по Български държавен стандарт.Това предвижда наредба за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните за децата, която влезе в сила от 13 февруари. Биохрани, произведени по европейските регламенти, също ще могат да бъдат предлагани в детските и училищните заведения, предвижда наредбата.Може да се предлага охладена или замразена риба.
Допустимо е децата да получават мляно месо и лютеница, обаче само ако са направени по браншовите стандарти, обобщи някои от промените, които Наредбата регламентира, д-р Радка Манолова, н-к отдел „Контрол на храните“ в Областната дирекция на БАБХ.По същество измененията не са много. Те са тясно свързани с Новия закон за храните и агрохранителната верига, приет юни 2020г., каза д-р Радка Манолова и уточни, че освен бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води, на децата ще може да се предлагат и така наречените „ароматизирани води”, но само с естествени ароматизатори като вода с резенче лимон например.

Айрянът за децата трябва да е само от кисело мляко и вода без добавка на сол. Храните да бъдат без консерванти, оцветители и подсладители, гласи още наредбата.

Подробности може да чуете в разговора в прикачения звуков файл.


Още от категорията

Таня Димитрова встъпи в длъжност като административен ръководител на Районна прокуратура – Стара Загора

Прокурор Таня Димитрова встъпи в длъжност като административен ръководител на Районна прокуратура – Стара Загора. Тя бе избрана от Прокурорската колегия на Висш съдебен съвет на 26.05.2021 г., след проведен конкурс. Окръжният прокурор на гр. Стара..

публикувано на 14.06.21 в 14:18
Ана Петрова от Болярово

Няма болни животни в стадото на Ана Петрова

Резултатите на отворените проби в присъствието на адвокат Владимир Шейтанов са отрицателни , включително на двете животни от  предишното стадо на Ана Петрова от Болярово. “Проби са взети от абсолютно всички животни в стадото ми. “  Това каза за Радио..

публикувано на 14.06.21 в 14:15

Крадци ограбиха църква в Ямбол

Неизвестни са проникнали в ямболския храм "Св. Николай Чудотворец". По непотвърдени данни са откраднати около 200 лева от касата на църквата.  Разбит е катинарът на входната врата на храма, но охранителната система не е задействала. Предстои да бъдат..

публикувано на 14.06.21 в 13:59

Започват проверки на обектите за продажба на сладолед

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва извънредни проверки на обектите за производство и продажба на сладолед в цялата страна от утре. По време на проверките инспекторите от дирекция „Контрол храни“ ще проверяват..

публикувано на 14.06.21 в 13:39

Министерството на туризма с пояснение за стикерите "100% ваксинирани"

Във връзка с появили се тълкувания относно инициативата да се поставят издаваните от министерството на здравеопазването стикери „100% ваксинирани“ върху туристически обекти, като хотели и ресторанти, Министерството на туризма прави следните уточнения,..

публикувано на 14.06.21 в 13:18

Обществената баня на Старозагорските бани отново работи

Обществената баня в Старозагорските бани ще заработи отново на 16 юни (сряда). Съоръжението ще приема посетители в дните от сряда до неделя от 8.00 до 17.00 часа, като в сряда, петък и неделя ще се допускат жени, а в четвъртък и неделя- мъже. Отворени за..

публикувано на 14.06.21 в 12:28

По 100 лв. месечна стипендия ще получават ученици с високи резултати на матурите

Повече от 4500 зрелостници ще получат допълнителна стипендия от 100 лева на месец, ако продължат образованието си в определени специалности, съобщават от МОН. Стипендията се отпуска на ученици, които са сред първите 10% с най-високи оценки на матурата по..

публикувано на 14.06.21 в 12:22

НОИ актуализира електронния калкулатор за изчисляване на прогнозния размер на пенсията

Националният осигурителен институт актуализира на сайта си електронния калкулатор за изчисляване на прогнозния размер на пенсията. Публикувана е и актуализираната методика за изчисляване на индивидуалния коефициент за пенсиите,  отпуснати след 31-и..

публикувано на 14.06.21 в 12:16

135 безработни са посетили откритата приемна на Бюрото по труда - Стара Загора

135 човека, които търсят работа в сферата на туризма, са посетили откритата приемна на Бюрото по труда - Стара Загора по време на националната информационна кампания "Робота в БГ туризма", която се проведе между 7 и 11 юни.  Това съобщи за Радио..

публикувано на 14.06.21 в 11:42
romi_geta

11 медиатора от област Стара Загора ще се обучават в помощ за ваксинацията в ромските квартали

Здравните медиатори в област Стара Загора ще организират и подпомагат процеса на ваксинация срещу КОВИД -  19 в ромските квартали и населени места. За целта от днес започва обучението им. Кампанията е съвместна между РЗИ - Стара Загора  и..

публикувано на 14.06.21 в 11:29