Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Остави се да си ВОДЕН!", кани младо семейство от с. Воден

Когато попаднах на информация, че със снимки под надслов „Остави се да си ВОДЕН“ младите  Иван-Александър Иванов – фотограф и майстор на дърво и съпругата му  Стефания Георгиева – хореограф в шуменския театър, участват в изложба в столична галерия, си спомних, че миналото лято уговорката ни да се срещнем в ямболското село Воден не се осъществи. Затова си казах, че сега при малко повече късмет ще мога да се запозная с тях за да ми разкажат за всичко, което правят за децата в селото.  И то така, че привличат и други хора към своите инициативи и печелят симпатиите и подкрепата на всички. Изненадата от запознанството ни е приятна – Иван Александър и Стефания идват с 4-месечния си син Рони. Водят ме в  една от стаите на кметството, където са събрали десетки плюшени играчки, кукли, конструктори и занимателни игри за деца на всякаква възраст. А те не са малко – през лятото с тези, които си идват от града стават около 50-60. Идеята  да помогнат с малки стъпки с общи усилия да променят живота на с. Воден се ражда спонтанно,  след като решават да занимават децата, разказва Иван Александър. Най-напред ангажирали децата с четка и кутия за боя да разчертаят селското игрище.  

С училището за  балет миналото лято, София Георгиева  и сестра й откриват пред двадесетина от  малчуганите магичния свят на танца – класически и модерен. Стефания прави 2 танца с децата, които се играят пред публика.  И продължава с разкриването на чудния свят на познанието и изкуството – защитава проект пред Министерството на културата, с който в читалищната библиотека  постъпват 60-на нови заглавия – повечето са детски книги. Приятели и колеги на младото семейство от страната приемат желанието им да занимават в различни изкуства децата, много от тях са от цигански семейства. Но твърде скоро ромчетата вместо да питат какво ще ми дадеш, питат „Какво да направя?“, „Искам и аз да участвам!“, защото Иван Александър и Стефания  правят екоизлети в околността на Воден  - учат ги да снимат и да познават редките растения и билките в този край на Странджа. Почистват поляните,  екопътеките и центъра на селото, боядисват катерушките и пейките в детския кът. Така трудът и грижата за околната среда вървят със забавлението и играта. Млади артисти подкрепят семейството в работата им в с. Воден. А всяка идея ражда следваща – на ред са художествените ателиета за малчуганите. Но затова децата и семейство Иванови се заемат да почистят и подредят фоайето и залите на местното читалище, което от години стои затворено, разказва Иван Александър. И още на влизане показва етнографската сбирка от тъкачен стан, хурки, вретена, чакрък, грънци и паници. Но най-голяма гордост са народните носии от този край на боляровска община. Костюмите са вече годни, който иска да се снима с тях, казва Иван Александър.

Петя Кисьова подпомага усилията на двамата ентусиасти и дарява 12 компютъра, три от които вече очакват своите потребители. За останалите трябва да се поставят контакти към електрическата мрежа.

В голямата зала, складът е отстъпил пространство за творческите работилници и за танцовите репетиции. Идеята на Иван Александър е да направят заедно с малките художници карта на селото със забележителностите му и указания как да стигнат до тях.  Стефания и Иван Александър помагат в идеята на кметицата Стоянка Чакърова да почисти църковния двор и да започне дарителска кампания за възстановяването на храма „Свети Георги“, който е построен в края на 19 в. след опожаряването на първата църква на воденци от отстъпващите турски войски по време на руско-турската освободителна война през 1877-78 г.  С техника и резачки се включили повечето от мъжете и сега храмът бди над Воден с помръкналото си величие. Но всички вярват, че с дарения, доброволен труд и добри реставратори ще успеят да върнат достолепната му красота. За краткото време откакто е започнала дарителската им кампания са събрали близо 10 000 лв. От ремонт и подмяна се нуждаят покрива, пода и прозорците на църквата, да се почистят иконите на иконостаса, да се боядисат стените и да се укрепи кулата с камбаната.

А за другата гордост на воденци – библиотеката Иван Александър  описва картината, когато за пръв път влиза в нея: “Когато влязохме в библиотеката за първи път през 2020-та в нея един от рафтовете беше счупен и паднал на прозореца на стаята. Сега има рафт с чисто нови книги. Изглежда, че всички неща се случват бързо и с  лекота, но ако не бяха кметският наместник Стоянка Чакърова, кметът на Болярово  Христо Христов и заместничката му Нина Туерзиева, нищо нямаше да се случва”, признават Стефания и Иван Александър.

 Децата с нетърпение чакат пролетта и лятото и още повече да си отиде  пандемията за да играят своите постановки пред хората в село, в Болярово и където ги поканят.  Затова заедно с тях мечтаят и Стефания и Иван Александър.

 Кристина Русева разказва за срещата си със Стефания Георгиева, Иван Александър Иванов и малкия им син Рони в звуковия файл.Галерия

Още от категорията

Излезе VII том Известия на Старозагорския исторически музей

Излезе от печат том VII на Известия на Старозагорския исторически музей . В него са включени 31 научни разработки, представени на Националната етнографска конференция „Жената – пространства и граници в живота й“, проведена на 14 и 15 октомври 2020 г. в..

публикувано на 27.02.21 в 09:55

"Кукерландия" ще се проведе от 12 до 14 март

Маскарадният фестивал „Кукерландия“ в Ямбол и селата от община „Тунджа“ ще се проведе за двадесет и втора поредна година от 12 до 14 март /петък – неделя/. В рамките на фестивала ще се състои и Националният кукерски празник „Кукериада– Тунджа,..

публикувано на 26.02.21 в 16:37

Фотоалбум на маскарадните игри в България

  По времето около Сирни заговезни, в началото на земеделската година на много места у нас играят кукери, които гонят злите сили и изпълняват ритуали за оране и сеитба. Въпреки забраната заради пандемията местните маскарадни групи излязоха из селата за..

публикувано на 25.02.21 в 16:23

Златко Латев ни кани на цветно пътешествие в мистичната Родопа планина

 "Зимни сезони с есенни фасони" , така шеговито представя изложбата си "Ахрида - усещане за есен" светлописецът Златко Латев. Откриването е тази вечер, от 17.30 часа, в двора на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък...

публикувано на 24.02.21 в 16:35

Романът „Хранилка“ показва годините на прехода у нас

"Хранилка" е дебютният роман на Иван Георгиев – пиар специалист, журналист и бивш главен букер на една от големите модни агенции от близкото минало. Той е и създател на онлайн кампанията „Модерно е да се чете“, която от 2019 г. чрез социалните..

публикувано на 23.02.21 в 14:46
Огнян Драганов

Държавна опера-Стара Загора с премиера на 26 и 27 февруари

Операта „Двамата свенливци“ на Нино Рота е най-новата премиера на Държавна опера-Стара Загора. Спектакълът ще се състои на 26 и 27 февруари, режисьор на постановката е директорът на културната институция Огнян Драганов. Участие в нея ще вземат..

публикувано на 23.02.21 в 11:03

22 февруари е рождената дата на балета в България

Първият самостоятелен балет поставен на сцената на Народния театър е "Копелия". Датата на премиерата 22 февруари 1928  се счита за рождена в летоброенето на българското балетно изкуство . Хореографията на тази първа„ Копелия” е дело на Анастас..

публикувано на 22.02.21 в 16:23
Субдибула, 2020г.

„Субдибула“ с нова песен и видеоклип, подготвят албум (снимки и видео)

През 2020 г. по случай 35-годишния си юбилей рок група „Субдибула“ се събират отново и решават да започнат работа върху материал за албум, но ситуацията около пандемията забавя осъществяването на проекта и те успяват да запишат първите четири песни..

публикувано на 22.02.21 в 09:45

Мая Бежанска и Даниел Цочев в „Ще бъдем различни“: Гласовете от небето - душите превъплътени (снимки и видео)

Една песен  на Борис Карадимчев с детската вокална група „Пим-Пам“, Васил Найденов и Тодор Колев, сътворена преди много години, днес оживява в кавър на Мая Бежанска и Даниел Цочев. Песента „Ще бъдем различни“ е в памет и почит към Тодор Колев и Борис..

публикувано на 21.02.21 в 15:15

Символи на българщината от шоколад и захарно тесто

Среща в ефира с родената в Габрово Шеф Мария Владимирова Озтюрк ни пренася на брега на Босфора.Завършила е дърворезба в художественото училище в Трявна и скулптура във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Специализирала „Педагoгика..

публикувано на 19.02.21 в 14:05