Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

22 февруари е рождената дата на балета в България

Първият самостоятелен балет поставен на сцената на Народния театър е "Копелия". Датата на премиерата 22 февруари 1928  се счита за рождена в летоброенето на българското балетно изкуство. Хореографията на тази първа„ Копелия” е дело на Анастас Петров (1899-1978), той изпълнява и ролята на Франц. Сванилда е пресъздадена от Надя Винарова и Анна Воробьова. Георги Донев е Копелиус, а Георги Попангелов – кметът. Декорите на постановката са дело на Александър Миленков, а костюмите – на Райна Ракарова-Никова. Диригент е Тодор Хаджиев.

Първата публична изява на балета в Стара Загора е с премиерата на операта „Гергана” от Маестро Георги Атанасов през 1925 година, с която се създава оперната трупа в града. За целта учителят в Девическата гимназия Йосиф Стоилов подготвя осем ученички от девическото педагогическо училище. Близо две десетилетия по-късно, през 1943 година, Катя Абаджиева подготвя танците в операта „Биляна” от Йоско Йосифов. Първият хореограф на трупата със специално образование е Анна Воробьова. Под нейно ръководство се поставят танците в „Продадена невеста”, „Риголето”, „Кармен”. Първият самостоятелен балетен спектакъл „Куклената фея” от Байер (1949) е реализиран под нейно ръководство, а също и „Копелия” (1951).

С български балет, на старозагорска сцена, прави своя дебют, след завършването на хореографското училище в София, през 1959 година Снежана Дескова. Ръководството на операта поставя музикалната драма на Иван Димов "Кърджалии". Композиторът по това време е назначен като хормайстор в първата извънстолична опера, разказва Дескова:

След "Кърджалии" на Иван Димов в репертоара на първата примабалерина на старозагорската опера са записани заглавията: "Орфей и Родопа" на Цветан Цветанов и "Нощта срещу Еньовден" на Марин Големинов.

От 2016 година художествен ръководител на балетната трупа е Силвия Томова, възпитаничка на най-елитната руска държавна балетна академия "А.Я Ваганова" в Санкт Петербург. Нейната успешна творческа кариера е свързана с Националната опера и балет. Примабалерината има зад гърба си над 90 главни роли в класически и модерни балетни заглавия. Нейна е заслугата за привличането на балетни артисти от България, Италия, Полша, Албания, Гърция, Португалия, Канада, Испания, Великобритания, Япония, Тайван, Никарагуа и Мексико в старозагорската трупа. Всяка постановка на балета е свидетелство за израстването на артистите и празник, феерия от багри, тържество на красотата, за изпълнители и публика.  

В предаването "60 минути повече" талантливата ученичка на Снежана Дескова, откритието на Силвия Томова, спечелилата сърцата на публика и критика Анелия Димитрова сподели: "Един балетен артист празнува всеки ден от живота си. Нашата професия е едно посвещение. Няма как да си мислим, че танцът е с нас само в празнични дни или когато работим в балетната зала, той е част от нас. Танцът е нашето ежедневие, за всеки от нас е празник, че се занимава с това велико изкуство."

За ролята на Демна, от балета "Нестинарка" на Марин Големинов, Анелия Димитрова смело заявява "Това съм аз!" А какви приликите между нестинарството и балетното изкуство открива примабелерината, която за този своя роля получи "Кристална лира" от Съюза на българските музикални и танцови дейци, наградата за "Млад изпълнител" за 2018 година на Класик FM радио и грамота за творчески постижения от министъра на културата Боил Банов, чуйте в прикачения звуков файл:  

"Нашият театър се развива с невероятна скорост," подчерта Анелия Димитрова. Тя разказа за работата с хореографа Андрей Босов и подготовката за премиерата на "Спящата красавица" през април. Примабалерината, която тихо и на палци превзема своите мечтани върхове в балетното изкуство, призова слушателите да подкрепят, и да се радват на изкуството, защото: "Всичко, което правим е посветено на нашата публика."

Галерия

Още от категорията

Излезе VII том Известия на Старозагорския исторически музей

Излезе от печат том VII на Известия на Старозагорския исторически музей . В него са включени 31 научни разработки, представени на Националната етнографска конференция „Жената – пространства и граници в живота й“, проведена на 14 и 15 октомври 2020 г. в..

публикувано на 27.02.21 в 09:55

"Кукерландия" ще се проведе от 12 до 14 март

Маскарадният фестивал „Кукерландия“ в Ямбол и селата от община „Тунджа“ ще се проведе за двадесет и втора поредна година от 12 до 14 март /петък – неделя/. В рамките на фестивала ще се състои и Националният кукерски празник „Кукериада– Тунджа,..

публикувано на 26.02.21 в 16:37

Фотоалбум на маскарадните игри в България

  По времето около Сирни заговезни, в началото на земеделската година на много места у нас играят кукери, които гонят злите сили и изпълняват ритуали за оране и сеитба. Въпреки забраната заради пандемията местните маскарадни групи излязоха из селата за..

публикувано на 25.02.21 в 16:23

Златко Латев ни кани на цветно пътешествие в мистичната Родопа планина

 "Зимни сезони с есенни фасони" , така шеговито представя изложбата си "Ахрида - усещане за есен" светлописецът Златко Латев. Откриването е тази вечер, от 17.30 часа, в двора на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък...

публикувано на 24.02.21 в 16:35

Романът „Хранилка“ показва годините на прехода у нас

"Хранилка" е дебютният роман на Иван Георгиев – пиар специалист, журналист и бивш главен букер на една от големите модни агенции от близкото минало. Той е и създател на онлайн кампанията „Модерно е да се чете“, която от 2019 г. чрез социалните..

публикувано на 23.02.21 в 14:46
Огнян Драганов

Държавна опера-Стара Загора с премиера на 26 и 27 февруари

Операта „Двамата свенливци“ на Нино Рота е най-новата премиера на Държавна опера-Стара Загора. Спектакълът ще се състои на 26 и 27 февруари, режисьор на постановката е директорът на културната институция Огнян Драганов. Участие в нея ще вземат..

публикувано на 23.02.21 в 11:03
Субдибула, 2020г.

„Субдибула“ с нова песен и видеоклип, подготвят албум (снимки и видео)

През 2020 г. по случай 35-годишния си юбилей рок група „Субдибула“ се събират отново и решават да започнат работа върху материал за албум, но ситуацията около пандемията забавя осъществяването на проекта и те успяват да запишат първите четири песни..

публикувано на 22.02.21 в 09:45

Мая Бежанска и Даниел Цочев в „Ще бъдем различни“: Гласовете от небето - душите превъплътени (снимки и видео)

Една песен  на Борис Карадимчев с детската вокална група „Пим-Пам“, Васил Найденов и Тодор Колев, сътворена преди много години, днес оживява в кавър на Мая Бежанска и Даниел Цочев. Песента „Ще бъдем различни“ е в памет и почит към Тодор Колев и Борис..

публикувано на 21.02.21 в 15:15

"Остави се да си ВОДЕН!", кани младо семейство от с. Воден

Когато попаднах на информация, че със снимки под надслов „Остави се да си ВОДЕН“ младите  Иван-Александър Иванов – фотограф и майстор на дърво и съпругата му  Стефания Георгиева – хореограф в шуменския театър, участват в изложба в столична галерия,..

публикувано на 19.02.21 в 16:07

Символи на българщината от шоколад и захарно тесто

Среща в ефира с родената в Габрово Шеф Мария Владимирова Озтюрк ни пренася на брега на Босфора.Завършила е дърворезба в художественото училище в Трявна и скулптура във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Специализирала „Педагoгика..

публикувано на 19.02.21 в 14:05