Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Златко Латев ни кани на цветно пътешествие в мистичната Родопа планина

 "Зимни сезони с есенни фасони", така шеговито представя изложбата си "Ахрида - усещане за есен" светлописецът Златко Латев. Откриването е тази вечер, от 17.30 часа, в двора на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък.

Златко Латев е добре познато име във фотографията. Повече от 40 години той се занимава с артистична и художествена фотография. Има участия в десетки международни и национални изложби, а спечелените международни отличия и медали в областта на художествената фотография са свидетелства за неговото майсторство и талант. 

С всеки кадър Златко Латев се опитва да улови красота на мига. Моето изкуство не търпи компромиси. Духът и емоциите са водещи. Те сътворяват моите душевни образи в материални послания", казва Латев и допълва: "когато снимаме цветен портрет показваме цвета на дрехите, а когато снимаме в черно и бяло показваме цвета на душата.“

Стожерът на черно-бялата фотография от Хасково е добре познат на казанлъшката публика. През 2017 година Музеят на фотографията представи изложбата му „Капище“. Настоящата експозиция "Ахрида - усещане за есен" бе част от  Международния фотографски салон, организиран от Пловдивското фотографско средище, миналия октомври. Тя не е показвана в Хасково, където живее Латев, заради липса на публика и подходяща зала.

В интервю на Мила Маринова художникът с камера обясни: "Името на изложбата „Ахрида“ всъщност е старото име на Родопите, по-точно на Източните Родопи. Исторически потвърдено е, че планината повече от два века е носила това име. То има старобългарски произход, коренът на думата идва от думата „хрид“, което означава рид, скала, хълм, камък."

Зрителите на изложбата ще усетят любовта на Латев към Родопа планина и ще се потопят в магичното спокойствие на природата

В прикачения звуков файл ще научите и за първата книга - фотоалбум на Златко Латев. Седемгодишното му странстване в Родопите е разказано в черно-бели фотоси в "Срещи по пътя". Всяка поместена снимка би могла да бъде кратък разказ, категоричен е авторът й.

Галерия

Още от категорията

Центърът на Любимец грейна с великденска украса

Весели великденски фигури в пъстри цветове красят центъра на града. По създадена вече традиция от няколко години пл. „Трети март“ се декорира с великденски яйца, които създават празнично настроение на жители и гости на града, съобщават от общинския..

публикувано на 21.04.21 в 12:36

„Истина“ – новата песен на Мариана Попова – любов от пръв поглед (видео)

Най-новата песен на българския музикален пазар – „Истина“ на Мариана Попова е красиво, емоционално и страстно танго с много енергия, философия и равносметка. „Всичко има в тази песен и нищо не е случайно в нея – нито екипът, нито текстът, нито..

публикувано на 20.04.21 в 16:06
Любомир Цакев

Ретроспективна изложба на Любомир Цакев в Стара Загора

От 21 април до 18 май 2021г. в западната зала на Художествена галерия Стара Загора ще бъде представена ретроспективна изложба на Любомир Цакев /1940-2012/. Експозицията е съвместна проява на Художествена галерия Стара Загора и Държавен куклен театър –..

обновено на 19.04.21 в 16:58

Премиера на песента "Юли"

Изключителен екип от доказали се в своята област артисти застават зад общата идея за създаването на песента „ЮЛИ“, обединяваща в себе си поетичното, музикалното и аудио визуалните изкуства. Композитор е  Димитър Карамфилов, аранжиментът е..

публикувано на 19.04.21 в 15:03
Дани Милев

Дани Милев: Мисля, че създавам светли и весели песни

Днес в предаването "Моята неделя" Дани Милев представи най-новата песен на бенда си . Тя се казва "Приказка една" и е първата от записаните шест песни в нов албум , създаден по програмата "Творчески инициативи" на Национален фонд "Култура "...

публикувано на 18.04.21 в 14:30
реставрираната икона

Реставрирана 123 годишна икона чака български поклонници в Одрин

Заради дълго продължаващата епидемична обстановка тракийските дружества в Хасковска област са преустановили поклонническите посещения в Одрин, където две православни църкви напомнят за българския дух там по времето на Османската империя, потвърди..

публикувано на 18.04.21 в 11:20

Иво Танев с „Урок за мъже“

Иво Танев е музикант, сценарист, а вече и автор на книга. Представяме ви дебютната му книга „Урок за мъже“ – Истински истории от моя живот. Какво го провокира да напише тази книга и какви са темите, които засяга. И още завръщане към детството му, чиито..

публикувано на 16.04.21 в 13:22

Малкият човек - иконичният образ на киното като изкуство

Създателят на Малкия човек – вечния образ на световното кино – Чарли Чаплин е роден на 16 април преди 122 години. Дребничкият скитник с неподражаем силует отразява и живота и терзанията на автора си – Чарлс Спенсър Чаплин. Към творчеството му..

публикувано на 16.04.21 в 11:31

„Под игото – 1894 - та“ на старозагорска сцена

На 25.05 (Май) от 19 часа в Държавна опера Стара Загора ще бъде поставена постановката „Под игото - 1894 - та“. Това е нова българска пиеса за трудностите и перипетиите около амбициозното първо българско издание на романа „Под игото“ от младия..

публикувано на 16.04.21 в 11:14

„Светът на палци” в рисунките и пластиките на децата

В навечерието на премиерата на балета „Спящата красавица” директорът на 4 ОУ “Кирил Христов“ Господин Балъкчиев връчи парично дарение в полза на закупуването на палци за балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора. Средствата са събрани на..

публикувано на 16.04.21 в 10:48