Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветниците в Казанлък разрешиха на управителя на ДКЦ да преговаря със съседни общини

Снимка: Община Казанлък

Общинският съвет в Казанлък днес даде разрешение на новия управител на общинското ДКЦ „Поликлиника“ д-р Красимир Пейчев да проведе преговори с ръководствата на общините: Павел баня, Мъглиж, Гурково и Николаево, за приемането им като съдружници, чрез записване на нови дялове в лечебното заведение. 

Идеята е ДКЦ “Поликлиника“ в Казанлък да се превърне в Районен център за всички Подбалкански общини от Старозагорска област. 

Ако преговорите са успешни на следващ етап ще се обсъжда увеличаване на капитала и промяна на статута на дружеството, за да се включат в издръжката му и останалите подбалкански общини.

Решението е свързано с това всички граждани от тези общини, които ДКЦ "Поликлиника" обслужва, да допринасят за развитието й, а не финансирането да е само от страна на казанлъчани, обясни председателят на общинския съвет Николай Златанов. По думите му над 10% от преминалите през кабинетите на поликлиниката и сега са от съседните общини.

Общинският съветник от БСП Пламен Караджов поиска това решение да бъде отложено до приключване на сегашния мащабен ремонт на сградата на ДКЦ-то и след увеличението на капитала на дружеството.

Кметът на Казаналък Галина Стоянова обясни, че ако се изчаква края на ремонта и цялата процедура и тази година поликлиниката няма да може да получи финансова помощ от съседните общини. ДКЦ “Поликлиника” е в тежко финансово състояние и трябва да търси варианти да се самофинансира, заяви Стоянова.

Тя допълни, че тиражираните в различни медии информации, че се цели декапитализиране и разпродаване на поликлиниката не отговарят на истината.

Новия управител на ДКЦ "Поликлиника" - Казанлък, е изключително разумен и интелигентен човек, който е в системата на здравеопазването от дълги години, и в този ред на мисли няма да направи нещо, което да е в ущърб на дружеството и на неговото развитие, каза още Стоянова.

Общинският съвет гласува с голямо мнозинство да възложи на управителят на Поликлиниката законосъобразно да води разговори с кметовете на съседните общини, като заяви и към Общинските  съвети в тези общини намерението си за провеждането на тези разговори. 

Едва след това, когато има съответните решения на тези Общински съвети, ще може да се говори за начините, по които общините: Павел баня, Мъглиж, Гурково и Николаево,  да участват в ДКЦ "Поликлиника".

На днешното заседание съветниците приеха също да бъдат освободени от наеми и такси Наематели на Община Казанлък, които не са извършвали търговска дейност за периода на извънредната епидемична обстановка.

Одобрено бе и намерението на Община Казанлък да кандидатства за безвъзмездна помощ за финансиране на проект за осигуряване на вода с по-добро качество за питейно-битови нужди на жителите в град Шипка. Проектът включва цялостна рехабилитация на водопреносната мрежа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мирослав Радев: ДЮШ на "Берое" води подготовка без необходимите консумативи, благодарение на добрата комуникация между треньорите

Продължава напрежението около ДЮШ на "Берое". Вчера имаше среща между кмета на Община Стара Загора и напусналите школата треньори с цел тяхното завръщане на работа в клуба.  Доколко успешна е била тя и ще се завърнат ли на работа напусналите..

публикувано на 05.07.24 в 17:00

Община Стара Загора награди осем служители на МВР за празника

От името на кмета Живко Тодоров секретарят на Община Стара Загора Николай Диков поздрави служителите на МВР в Града на липите, които днес празнуват 145 години от създаването на силовото ведомство. Той им благодари за доброто взаимодействие с общината и..

публикувано на 05.07.24 в 16:49

"Мисия криле" са помогнали на над 6500 нуждаещи се

На повече от 6500 деца и възрастни, нуждаещи се от закрила, подслон и спешна подкрепа, е помогнала фондация „Мисия криле“ през своите вече шест години съществуване, отбеляза Ивайло Ябълкаров от организацията. Той припомни, че „Мисия криле“ управлява..

публикувано на 05.07.24 в 16:44

Седмокласниците в половината училища със слаби резултати по български език

Учениците от почти половината училища в област Стара Загора са получили под минималния резултат за успешно положена матура по български език и литература след седми клас. В 47 от 91 училища резултатите са между 13 и 30 точки, съобщи началникът на..

публикувано на 05.07.24 в 16:44

Време е младите да вземат думата

Каква е младежката енергия в Стара Загора? Има ли кой да се застъпи за развитието на младите хора тук? Знаете ли, че има начини за активно включване на младежите на местно ниво в решенията за града? Това са само част от въпросите, които ще бъдат на..

публикувано на 05.07.24 в 16:00

Общинските съветници на Хасково преизбраха Таня Захариева за председател

Таня Захариева от ГЕРБ и избрана за трети път за председател на общинския съвет на Хасково. Това стана на тържествена сесия, на която новите съветници положиха клетва пред заместник-областния управител Митко Димитров. Таня Захариева получи 32..

публикувано на 05.07.24 в 15:45

Засилват полицейското присъствие в Казанлък през лятото

Във връзка със сигнал на гражданин в социалните мрежи, изразяващ притеснението си относно безопасността на движение по казанлъшките улици от община Казанлък обръщат внимание, че сигнали се подават до РУ на МВР Казанлък и на тел. 112. Писането в..

публикувано на 05.07.24 в 13:24

Още 160 души освобождава ТЕЦ "Марица Изток 3"

Още 160 души ще бъдат освободени от ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" , съобщи за Радио Стара Загора изпълнителният директор на компанията Васил Щонов.  "Мярката се налага по няколко причини – централата не е включена в производството на..

публикувано на 05.07.24 в 13:15
снимка: пресцентър на община Казанлък

Нови придобивки за казанлъшките полицаи

Три леки автомобила, два мотора и нови специализирани жилетки подариха от община Казанлък на полицаите в местното районното управление. Кметът Галина Стоянова поздрави служителите на МВР за професионалния им празник и пожела да са безкомпромисни..

публикувано на 05.07.24 в 13:03

Ректорът на Тракийския университет предложи проф. Николай Михайлов за „Почетен гражданин на Стара Загора"

Ректорът на Тракийски университет проф. Добри Ярков, подкрепен от ректорското ръководство, предложи проф. д. ик. н. инж. Николай Михайлов да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Стара Загора". Мотивите за предложението са свързани с..

публикувано на 05.07.24 в 12:44