Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

VW не е затворена страница

Арх. Станиславов: Автомобилната индустрия е остров на стабилност за българската икономика

Снимка: Личен архив

Автомобилната индустрия във времена на криза е остров на стабилност за българската икономика и работещите в сектора. Това заяви пред Радио Стара Загора/ БНР арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Автомобилния клъстер и на Българската работодателска асоциация "Иновативни технологии"/БРАИТ/. В началото на пандемията през март и април миналата година компаниите преживяха истински шок и освободиха работна ръка заради очаквания за спад в поръчките. Продажбите на нови коли се сринаха с над 80% през второто тримесечие на 2020 г. в световен мащаб. Последва обаче плавно възстановяване и през септември бяха назначени на работа много повече хора, отколкото бяха освободени по-рано през годината, поясни арх. Станиславов. По думите му много от големите автомобилни компании в България изживяха вероятно най – добрите месеци в своята история. А за това повлия и ефектът nearshoring (б.ред. Nearshoring - връщане на производството в страни, географски по-близо до клиента). Освен това, отложени заради пандемията проекти, вече се рестартират.  

„Компоненти и елементи, поръчвани досега в Китай, започнаха да се поръчват на по - близки дестинации, а цената е напълно сравнима с тази в Китай. Нашата индустрия се възползва от тази ситуация“, поясни той.

Големите напразни надежди: Затворена страница ли VW за България

Като пряк участник в разговорите на високо ниво с най – големия работодател в Европа, арх. Любомир Станиславов заяви, че „тези преговори позиционираха страната като добра дестинация за автомобилен бизнес“. Нови инвеститори проявяват интерес към България, а заслуга за това имат преговорите с немския автомобилен гигант. Той припомни, че оригиналният проект на VW включваше изграждане на голям завод на 3 етапа, който да произвежда малки, а на по – късен етап и големи SUV коли. От немска страна обаче последваха алтернативни разговори с Турция с ново задание - за завод, в който да се сглобяват седаните - VW Passat и Skoda Superb.

„Тези автомобили са конвенционални и тяхното време постепенно отминава. Твърде вероятно е след едно или две поколения въобще да нямат наследници, тъй като пазарът постепенно се пренасочва изцяло в посока SUV модели“, каза още изп. директор на Автомобилния клъстер.

Арх. Станиславов е категоричен, че оригиналният конкурс беше спечелен от България, а VW не е затворена страница, като подчерта настъпилите промени в световната икономика и индустрия, засегнали и автомобилната компания.  

„VW има да решава други проблеми, а не за още една производствена локация. Въпреки че, ако тогава бяха проявили последователност и бяха взели това решение, вероятно днес щяха да са в по - изгодна ситуация“, заключи по темата изп. директор на Автомобилния клъстер.

Над 67 000 работници и служители са заети в автомобилния сектор у нас, който според прогнозните данни ще надхвърли 6,5 млрд. евро оборот за 2020 година. Фирмите от бранша генерират 12% от БВП на страната. 

Каква е визията на бизнес организацията БРАИТ за бъдещето на Старозагорския регион в контекста на амбициозната "Зелена сделка", чуйте от приложения звуков файл:

Още от категорията

доц.Николай Цанков

Близо 100 асистенти и докторанти събра Педагогическия факултет на ТУ - Стара Загора

Eжeгoдният зa Πeдaгoгичecĸия фaĸyлтeт нa Tpaĸийcĸи yнивepcитeт ĸypc cъбpa пpeз 2021 г. близo 100 acиcтeнти и дoĸтopaнти нa виcшeтo yчилищe. Бъдeщи и нacтoящи млaди yнивepcитeтcĸи пpeпoдaвaтeли oт вcичĸи фaĸyлтeти ce oбyчaвaт в paзлични пoдxoди,..

публикувано на 19.04.21 в 11:57
д-р Петър Янков

Д-р Петър Янков живее в царството на птиците

Петър Янков е завършил Биологическия факултет на СУ "Свети Климент Охридски", специалност "Екология". Защитил е докторска дисертация на тема "Птиците на София". Работил е 12 години в БАН до 1988 година, когато става един от основателите на Българското..

публикувано на 18.04.21 в 17:09

Откупиха 21 декара гора, за да я спасят от сеч

  Първата откупена гора от 21 дка  за да бъде спасена от сеч е факт! Този прецедент, засягащ съдбата на хиляди 80-годишни дървета от вида „зимен дъб“ в сливенския  дял на Стара планина се случва благодарение на Никола Рахнев, създателят на..

публикувано на 16.04.21 в 14:19
Петър Славов

Петър Славов: Партиите на статуквото ще се опитат да убият енергията за промяна

„Голям брой хора избраха да гласуват машинно, което ясно показва, че този метод се възприема добре у нас. От тук нататък стои задачата да бъде подобрена масовостта на този процес.“ Това заяви в коментар за Радио Стара Загора кандидатът за народен..

обновено на 15.04.21 в 08:30

За духа на българския парламентаризъм

Президентът Румен Радев подписа указ, с който свиква днес новоизбраното 45-о Народно събрание на първо заседание. На тържествена церемония народните представители ще положат клетва. Очаква се държавният глава да присъства и да направи обръщение от..

публикувано на 15.04.21 в 08:10
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Възможни са модификации в данъчната система, но без радикална промяна

Като един от най-неотложните проблеми, които очакват бързо решение от новите управляващи, икономистът Румен Гълъбинов посочи установяването на контрол върху разпространението на Ковид-19 чрез масова ваксинационна кампания в страната. Анализаторът..

публикувано на 14.04.21 в 15:45

Кабинет, излъчен от този Парламент, ще бъде самоубийство за участниците в него

Следващите няколко дни ще покажат на голяма част от българските избиратели, че вотът им за пореден път е бил хвърлен не за антиправителствени и протестни партии, а за поредна мимикрия на статуквото, прогнозира в ефира на Радио Стара Загора..

публикувано на 14.04.21 в 08:30

Алексей Стоев: "Срещата ми с Юрий Гагарин е съдбоносна!"

Тази година се навършват 60 години от първия полет на човек в КОСМОСА! Точно на тази дата – 12-ти април 1961 г.  в 9ч.07 мин. московско време в извънземна орбита на борда на  „Восток 1“ излита Юрий Гагарин!  След 108 минути около Земята Юрий Гагарин..

публикувано на 12.04.21 в 16:45

Президентът няма право да удължава изкуствено живота на новия парламент

В Конституцията на Република България ясно са указани разумните срокове за свикване на новия парламент и процедурата по съставяне на правителство. Държавният глава няма право да протака прекалено много този процес. Това заяви в интервю за Радио..

публикувано на 12.04.21 в 15:11

И школите възобновиха работа

От днес дейността си възобновяват школи, занимални и други групови извънкласни занимания. Това става със заповед на здравния министър, с която от днес   част от мерките в страната стават по-леки. Някои школи в Стара Загора обаче няма да отворят..

публикувано на 12.04.21 в 14:56