Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Иван Цанков: системите за улавяне на въглерод са възможно решение за комплекс "Марица изток"

Зелената сделка е предизвикателство, но и възможност. Тя представлява тотална трансформация, не само на енергийния сектор, но и на икономиките на страните членки на ЕС. Трябва обаче да се подходи индивидуално към всяка държава. Това смята Иван Цанков, изпълнителен директор на ЕЙ И ЕС България.

В комплекса „Марица изток“ се произвеждат 40% от общия микс електроенергия на България от въглища, припомни той. Това осигурява сигурността на електроснабдяването, освен това мощностите предоставят много важни системни услуги на Електроенергийния системен оператор, от които зависи сигурността на електроенергийната мрежа:

Затова всички трябва да се фокусираме върху решение, което от една страна да допринесе за осъществяването на целите на Зелената сделка, но и да съхрани този важен стратегически ресурс.

Такова потенциално технологично решение има и то се нарича система за улавяне на въглерод и за последващото му използване (CCS), но разбира се тук трябва да се обединят усилията на всички в района, но и на всички заинтересовани страни като правителство, индустрия и т.н.

До момента са направени само предварителни проучвания по тази тема. На базата на опита на други страни, които са много по-напред в реализацията на такива проекти като Норвегия, е ясно, че става дума за сериозни инвестиции, които няма как да се осъществят  от индивидуалните инвеститори, т.е. съдействието от страна на държавата е ключово.

Теоретично преминаването на въглищните централи на газ е технологично възможно, но ние нямаме газ като местно производство и би трябвало да се прецени много внимателно на каква цена би могло това да се случи, коментира още Иван Цанков. От друга страна газа емитира много по-малко въглероден двуокис, отколкото въглищата и определено би могло да бъде алтернатива за някакъв транзитен период за България.

Но по-детайлното ни проучване е насочено към улавянето на въглерод. След приключване на проучванията и анализите ще се вземе, най-вероятно, едно комплексно решение за бъдещето на Марица изток, което според мен е най-логично да включва внедряването на няколко иновативни или нови технологии, включително улавянето, преминаване на газ и впоследствие на водород, съчетано с евентуални нови проекти за ВЕИ-та, от които може да се добива т.нар. зелен водород. Това може да се съчетае с нови индустрии, защото уловения въглероден двуокис и водорода са добър ресурс за химическо производство. Няма едно решение, което да удовлетвори всички.

Цялото интервю на Анна Турлакова с Иван Цанков можете да чуете в прикачения звуков файл. 


Още от категорията

България в обединението на европейските енергийни пазари

Обединението на енергийните пазарите между България и Гърция на 11 май е поредна стъпка в създаването на конкурентен пазар на електроенергия в мащаб ЕС. За България този процес започна доста отдавна още в началото на първото десетилетие на 21 век с..

публикувано на 14.04.21 в 07:55

Румяна Грозева: Стара Загора може да бъде въглеродно неутрален регион

В Минутите на Зелената сделка с Европа директно разговаряме с Румяна Грозева, изпълнителен директор на АРИР Стара Загора, партньор на рубриката и част от мениджмънта на индустриална зона Загоре. В момента се изготвя Регионалният план за..

публикувано на 08.04.21 в 11:08

70% от българите искат зелените политики да са приоритетни

85% от българите смятат, че климатичните промени и глобалното затопляне са проблем от изключителна важност, показва проучване на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), проведено от „Алфа Рисърч“. Националното представително допитване е..

публикувано на 31.03.21 в 08:10
Славчо Нейков

Славчо Нейков: технологията за улавяне на въглерод няма да се финансира от ЕС

Славчо Нейков е председател на Управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт, има повече от 25 години непрекъснат стаж в енергийния сектор. Интервюто е на Живко Иванов. Дали улавянето на въглеродния диоксид може да се..

публикувано на 24.03.21 в 08:05

Александър Загоров: конструкцията на новата енергетика трябва да се изгражда бавно и внимателно

Синдиката нито сме инвеститори, нито сме консултанти, нито имаме власт. С това уточнение започна разговорът с конфедералния секретар на КТ „Подкрепа“ Александър Загоров: Ние сме сдружение на работниците и служителите и..

публикувано на 17.03.21 в 08:05

В националния план за възстановяване и устойчивост България залага на екологични проекти и дигитализация

Националният план за възстановяване и устойчивост на България беше представен пред платформата на сп. Икономист на 16-ти февруари. Представянето проследи изпълнителният директор на АРИР в Стара Загора Румяна Грозева. По време на представянето..

публикувано на 18.02.21 в 14:22

Индъстри-ол: Синдикатите трябва да участват в прехода към нова икономика

В рубриката днес разговаряме с Корина Циролд, политически съветник на Индъстри-ол-Европа. Това е организация, в която членуват синдикати от индустриалния сектор, главно от тежката индустрия, енергийния и минен сектор, но и от много други...

публикувано на 10.02.21 в 09:49

Огнян Атанасов: Зелената сделка е нов икономически модел

Изготвящите се в момента териториални планове за справедлив преход на трите въглищни региона в България (Стара Загора, Кюстендил и Перник) са били обсъдени на срещи между синдикатите и консултантът Прайс Уотър Хаус Купърс през месец януари, съобщи..

публикувано на 03.02.21 в 08:10
ТЕЦ

Немското министерство на екологията финансира проучване на въглищните региони в България

Доклад за създаване на нови икономически дейности и нови работни места във въглищните региони на Югозападна и Югоизточна България изготвят в момента експертите на WWF България. За целта, а и за повишаването на капацитета на местните общини,..

публикувано на 27.01.21 в 08:05
тец

Гръцкия регион Западна Македония между въглищата и социалния консенсус

Темата на рубриката "Минутите на Зелената сделка с Европа директно Стара Загора" е гръцкия въглищен регион Западна Македония, който е в преход към нисковъглеродна икономика. Наш гост е Лефтерис Топалоглу, ръководител на Регионалната асоциация за..

публикувано на 20.01.21 в 08:05