Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Славчо Нейков: технологията за улавяне на въглерод няма да се финансира от ЕС

Славчо Нейков
Снимка: БГНЕС

Славчо Нейков е председател на Управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт, има повече от 25 години непрекъснат стаж в енергийния сектор. Интервюто е на Живко Иванов.

Дали улавянето на въглеродния диоксид може да се разглежда като възможност за удължаване на живота на въглищните централи по принцип и може ли това да стане в рамките на европейската Зелена сделка?

Икономическите измерения са, че сигурно е възможно да се търси един такъв подход, но трябва да сме наясно колко струва това. Искам да припомня принципния факт, че обективно въглищата и тяхното използване като източник на енергия, стават все по-малко конкурентноспособни, а темата, която е свързана с измененията на климата и опазването на околната среда, става все по-чувствителна и има своите икономически измерения.

Трябва да сме напълно наясно, че ЕС няма да финансира подобен тип дейности и това е и казано, и разписано. Тази финансова поддръжка се отказва и на ядрената енергетика. Има много ясна позиция на европейско ниво, че въглищата не могат да разчитат на финансова подкрепа.

В този смисъл улавянето на въглеродния диоксид е транзитна възможност към нещо по-дългосрочно и безспорно може да бъде само временна мярка, смята Славчо Нейков.

Природният газ е една много съществена алтернатива и конкретна възможност. България изгради национална и регионална инфраструктура, така че газът има по-дългосрочно бъдеще, но погледът е обърнат най-вече към новите източници на енергия – ВЕИ, водород и ние трябва и в средносрочен и в дългосрочен план да мислим в тази посока, защото не става дума само за трансформация на енергийния сектор, а за трансформация на икономиката като цяло.

Средствата, предвидени за този преход са огромни, въпросът е в тяхното ефективно усвояване. Така че трябва да гледаме към новите технологии и производства.

Икономиката трябва да се развива на ново ниво, а то предполага нов тип мислене, категоричен е Славчо Нейков. 

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл. 

Още от категорията

България в обединението на европейските енергийни пазари

Обединението на енергийните пазарите между България и Гърция на 11 май е поредна стъпка в създаването на конкурентен пазар на електроенергия в мащаб ЕС. За България този процес започна доста отдавна още в началото на първото десетилетие на 21 век с..

публикувано на 14.04.21 в 07:55

Румяна Грозева: Стара Загора може да бъде въглеродно неутрален регион

В Минутите на Зелената сделка с Европа директно разговаряме с Румяна Грозева, изпълнителен директор на АРИР Стара Загора, партньор на рубриката и част от мениджмънта на индустриална зона Загоре. В момента се изготвя Регионалният план за..

публикувано на 08.04.21 в 11:08

70% от българите искат зелените политики да са приоритетни

85% от българите смятат, че климатичните промени и глобалното затопляне са проблем от изключителна важност, показва проучване на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), проведено от „Алфа Рисърч“. Националното представително допитване е..

публикувано на 31.03.21 в 08:10

Александър Загоров: конструкцията на новата енергетика трябва да се изгражда бавно и внимателно

Синдиката нито сме инвеститори, нито сме консултанти, нито имаме власт. С това уточнение започна разговорът с конфедералния секретар на КТ „Подкрепа“ Александър Загоров: Ние сме сдружение на работниците и служителите и..

публикувано на 17.03.21 в 08:05

Иван Цанков: системите за улавяне на въглерод са възможно решение за комплекс "Марица изток"

Зелената сделка е предизвикателство, но и възможност. Тя представлява тотална трансформация, не само на енергийния сектор, но и на икономиките на страните членки на ЕС. Трябва обаче да се подходи индивидуално към всяка държава. Това смята..

публикувано на 10.03.21 в 08:00

В националния план за възстановяване и устойчивост България залага на екологични проекти и дигитализация

Националният план за възстановяване и устойчивост на България беше представен пред платформата на сп. Икономист на 16-ти февруари. Представянето проследи изпълнителният директор на АРИР в Стара Загора Румяна Грозева. По време на представянето..

публикувано на 18.02.21 в 14:22

Индъстри-ол: Синдикатите трябва да участват в прехода към нова икономика

В рубриката днес разговаряме с Корина Циролд, политически съветник на Индъстри-ол-Европа. Това е организация, в която членуват синдикати от индустриалния сектор, главно от тежката индустрия, енергийния и минен сектор, но и от много други...

публикувано на 10.02.21 в 09:49

Огнян Атанасов: Зелената сделка е нов икономически модел

Изготвящите се в момента териториални планове за справедлив преход на трите въглищни региона в България (Стара Загора, Кюстендил и Перник) са били обсъдени на срещи между синдикатите и консултантът Прайс Уотър Хаус Купърс през месец януари, съобщи..

публикувано на 03.02.21 в 08:10
ТЕЦ

Немското министерство на екологията финансира проучване на въглищните региони в България

Доклад за създаване на нови икономически дейности и нови работни места във въглищните региони на Югозападна и Югоизточна България изготвят в момента експертите на WWF България. За целта, а и за повишаването на капацитета на местните общини,..

публикувано на 27.01.21 в 08:05
тец

Гръцкия регион Западна Македония между въглищата и социалния консенсус

Темата на рубриката "Минутите на Зелената сделка с Европа директно Стара Загора" е гръцкия въглищен регион Западна Македония, който е в преход към нисковъглеродна икономика. Наш гост е Лефтерис Топалоглу, ръководител на Регионалната асоциация за..

публикувано на 20.01.21 в 08:05