Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Михаил Вешим: Търсим хумористи и карикатуристи с дръзка мисъл и остро перо

Снимка: БГНЕС

"Вестник "Стършел" търси талант". Обявата е публикувана в електронното издание и фейсбук страницата на хумористичния вестник, които през февруари отпразнува 75 години от създаването си. Главният редактор на изданието Михаил Вешим  уточни, че искат да привлекат млади хора с литературен вкус и амбиции, а не младежи, които се майтапят и пишат духовити постове в социалните мрежи. "Навремето имаше в-к "Средношколско знаме". Последната му страница беше отделена за ученическо творчество и хумор. Бях ученик в 10 клас, когато започнах да публикувам първите си фейлетончета там", разказа Вешим. "Пишех и в списание "Родна реч", където редовно публикуваха Петя Дубарова, Деян Енев, Здравка Евтимова. Това списание създаваше среда, в която човек може да се изяви. Сега няма такива неща. "Стършел" иска да подаде ръка на млади хора, защото ние сме поколение, за което е дошло време да се оттегли. Мен са ме учили на занаята, когато бях на 18-19 години, известни автори. Бих споделил с удоволствие това, което са ме учили, с по-млади хора", подчерта хумористът.  

"Първите текстове и рисунки, получени за "Стършел" търси талант може да намерите в специално създадения блог. Ако искате  и вие да се включите, изпратете свои разкази, фейлетони, стихове, афоризми, карикатури на адрес: starshel.priateli@gmail.com!", гласи още поканата на сатиричното издание.

Вешим не забрави да сподели, че "от 1968 година в-к "Стършел", по време на "Чудомировите празници" връчва наградата за къс хумористичен разказ. Това е най-старият литературен конкурс за хумористичен разказ в България. Носители на наградата са били много известни писатели хумористи: Мирон Иванов, Петър Незнакомов, Йордан Попов, Ясен Антов, Станислав Стратиев...  Тазгодишният носител е казанлъшкият писател и журналист Петър Марчев. Той участва няколко години поред, но със своя разказ "Животът е прекрасен", публикуван в 43 брой на в. "Стършел", е впечатлил журито, чиито председател тази година е друг лауреат на наградата - Деян Енев. По традиция наградата се връчва в Казанлък, но заради локдауна тази година  не мога да кажа, кога ще бъде връчена на автора, ще чакаме удобен момент", допълни Михаил Вешим. 

В предаването "60 минути повече" той каза: "Много хора днес са попарени от новината, че неповторимата Татяна Лолова вече не е между нас. Нека всеки, които вярва, че няма епидемия, да си даде сметка, че тя можеше да живее още, защото беше жизнена и пълна с планове.... Често казват, че няма незаменими хора, но такива като Татяна Лолова са незаменими. С отиването й в един по-добър свят се отваря една празнина, която трудно може да се запълни." 


Още от категорията

Антична улица, Стара Загора

Културен афиш на община Стара Загора

Културен афиш 10-16 май 11 май, /вторник/ Тържество за учителите ветерани по случай деня на Светите братя Кирил и Методий. С участието на Вокална студия „Усмивки“ и Детско – юношески народен хор „Жарава“ при НЧ “Родина -1860“..

публикувано на 07.05.21 в 15:30

„Орденът за храброст сред отличията на Царство България“ излиза навръх 6 май

По-голямата част от съвременните български държавни отличия са исторически свързани с наградната система на Царство България. Носители на ордени, медали и почетни знаци са ярки личности от следосвобожденската ни история, насърчени за своя принос..

публикувано на 06.05.21 в 19:16

Светлозар Недев с изложба в Старозагорската опера

Светлозар Недев е автор на повече от 30 самостоятелни изложби, както и в общи експозиции, живопис и фотография в България и в чужбина. Негови творби са притежание на галерии и частни колекции от България, Турция, Русия, Чехия, Австрия, Швейцария,..

публикувано на 05.05.21 в 11:05
Антична улица, Стара Загора

Културен афиш на община Стара Загора

Културен афиш 3-9  май 2021 3 май /понеделник/  Празничен Великденски концерт „Христос Воскресе“ - с участието на АНПТ „Зорница“, ВС „Розов свят“, ДТС „Зорничка“ и ДМФ „Звездопад“ и ТФ „Димитров“ 11.00 ч.площад „Македония“ пред НЧ..

публикувано на 03.05.21 в 07:10

Великденска изложба в галерия "Май" в Сливен

Творческите групи на художниците от представителството на СБХ в Сливен и Дружеството на художниците в града откриха съвместна Великденска изложба в галерия „Май“ в навечерието на празника. В изложбата са представени платната на 19 художници на свободна..

публикувано на 02.05.21 в 09:29

40 европейски филма влизат в програмата на „Златната липа 2021“

40 игрални и документални филма от 18 страни влизат в отложеното осмо издание на Международния кинофестивал „Златната липа 2021“. Те ще бъдат прожектирани в продължение на 5 дни от 29 май до 2 юни в залите на Държавна опера Стара Загора и Регионална..

публикувано на 29.04.21 в 12:05
Антична улица, Стара Загора

Старозагорската опера се включва в танцувалното предизвикателство Jerusalema

Екипът на старозагорската опера снимат танца Jerusalema – африканската песен, която се превърна в символ на надеждата в борбата с пандемията от коронавирус  – част от видеото излиза днес в световния ден на танца 29 април. Целият състав от близо..

публикувано на 29.04.21 в 08:15
Това е храм

Хората в стралджанското село Люлин не могат да възкресят храма си, но ще строят параклис

"Половината имоти на църквата у нас са руини. Заедно с манастирите православните храмове са около 8000, но едва около 3500 от тях са действащи, стабилни и безопасни за богомолците. Останалите са с частични разрушения или са изоставени на капризите на..

публикувано на 28.04.21 в 16:35

Библиотеката в Хасково отбеляза 155 годишнината от рождението на Пенчо Славейков

Регионална библиотека „Христо Смирненски“ отбеляза 155 годишнина от рождението на Пенчо Славейков с изложба. Експозицията е посветена и на 68 години от създаването на най-голямата библиотека в региона. В централното фоайе на библиотеката са..

публикувано на 27.04.21 в 13:02

Международната изложба "Деца в риск" се завърна в Музея на фотографията

Трогателна и любопитна е историята на Международната изложбата „Деца в риск“. Тя се открива тази вечер, от 18.00 часа, в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък . Нейният път към зрителите започва в края на 90-те години..

публикувано на 27.04.21 в 09:50