Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лешоядите, уловени в центъра на Сливен, са зоопаркови птици

Снимка: ДЗХП

Двата лешояда, уловени в центъра на Сливен през изминалата седмица, са зоопаркови птици, които са свикнали с човешко присъствие, съобщават от "Зелени Балкани".
През последните дни, два белоглави лешояда се разхождаха съвсем спокойно в центъра на Сливен и предизвикваха интереса или смущението на хората. След като буквално стотици граждани сигнализираха на "Зелени Балкани" и Дирекцията на природен парк "Сините камъни", птиците ЕЕ и YY бяха заловени и върнати във волиерата за адаптация. Прибраните лешояди ще се ползват за размножаване във волиерни пространства.
Трите птици, които са с крилометки ЕЕ, YY и TT, са част от дългосрочната програма на "Зелени Балкани", Фонда за дивата флора и фауна и Дружеството за защита на хищните птици, за завръщането на тези редки и полезни птици у нас.
Те са дарение от International Centre for Birds of Prey - Англия, заедно с още осем птици - белошипи ветрушки и египетски лешояд. Интересен е фактът, че всички 11 птици са излюпени в Центъра, а белошипите ветрушки са поколение на наши птици, дарени преди две години от "Зелени Балкани" на английската организация, в рамките на проект "Възстановяване на белошипата ветрушка", LIFE11 NAT/BG/360.
След като са преминали карантина в Спасителния център за диви животни, трите белоглави лешояда са били преместени във волиера за адаптация в Природен парк "Сините камъни", а по-късно, в началото на март са били освободени в природата. Тъй като трите птици са възрастни, излюпени са и са израснали в зоопаркови условия, те по-трудно биха се адаптирали за живот в дивата природа. Това е и причината да търсят близостта на хората и две от тях да се придвижат към града, като съвсем спокойно са се разхождали сред гражданите на Сливен, без да се безпокоят, че някой може да им навреди. За щастие, както и в предходни случаи, всички са били добронамерени, сигнализирали за птиците и са се безпокояли за съдбата им. Сега ще следим и поведението на третата птица - TT, посочват от неправителствената организация.
Обикновено птиците, които се даряват за освобождаване са младежи, които след престой във волиерата и контакт с дивите си "събратя" по-лесно "подивяват" и избягват близостта на хората. Именно такива птици загнездват най-често в дивата природа.
Методиката за вдръщане на белоглави лешояди в природата е утвърдена и се ползва в редица страни, като е доказала своята ефективност, включително в България. Тя е част от балканския план за завръщане на вида и плана за действие на вида в България. С тази методика, белоглавият лешояд е възстановен в Стара Планина и Кресненското дефиле. В Балкана той гнезди вече в две колонии - във Врачански Балкан и Сливен-Котел.
Освен International Centre for Birds of Prey, още 19 зоопарка от седем страни, както и правителствата на Кралство Испания и Франция са дарили белоглави лешояди за целите на програмата, като близо 350 птици от вида са пуснати в природата като част от програмата.
Зелени Балкани благодарят на всички граждани, които са съпричастни към съдбата на птиците и тяхната работа.

Още от категорията

Община Стара Загора

Започва прием на документи за подпомагане за инвитро процедури в Стара Загора

На 5 юли, от 9.00 часа, в зала 216 на Община Стара Загора започва прием на документи за финансово подпомагане на процедури по асистирана репродукция на съпрузи и лица, живеещи на съпружески начала. Входирането в администрацията на нужната документация..

публикувано на 23.06.21 в 15:46

Родилното отделение в Ямбол приема само спешни случаи

За пореден път родилното отделение в Ямболската многопрофилна болница „Св. Пантелеймон" временно преустановява дейността си.  До 17 юли родилките ще се пренасочват към областната болница в Сливен, информира кореспондентът ни Даниела Костова...

публикувано на 23.06.21 в 15:43

Лидери и популярни лица ще съдействат на здравните медиатори за по-активна ваксинационна кампания на терен

В края на следващата седмица ще се пристъпи към ваксинацията сред ромското население в област Стара Загора. Общо 11 здравни медиатори в областта провеждат информационната кампания. Техният брой е   недостатъчен за по-активна кампания и към..

публикувано на 23.06.21 в 16:00

Деца учиха как се оказва първа помощ

Над 80 деца от различни старозагорски училища участваха днес в открит урок – демонстрация по оказване на първа долекарска помощ, който се проведе в парк „Пети октомври“. Проявата е част от лятната превантивна програма „Ваканция 2021“, която се организира..

публикувано на 23.06.21 в 14:33

Започва благоустрояването на парка в свиленградския квартал "Капитан Петко войвода"

Започва благоустрояването на парка в квартал "Капитан Петко войвода" в Свиленград. Паркът е първият обект, който започва да се изпълнява по проекта на общината "Обновяване на площи за широко обществено ползване на територията на община..

публикувано на 23.06.21 в 14:00

85% от горските пожари в Старозагорско са заради нерегламентирана земеделска дейност

Близо 85 процента от горските пожари в област Стара Загора са възникнали заради нерегламентирана земеделска дейност или неизправна земеделска техника в близост до горски масиви, това съобщиха от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на..

публикувано на 23.06.21 в 13:15

Панаир на науките и изкуствата се провежда днес в ГПЧЕ "Ромен Ролан"

Панаир на науките и изкуствата, в които ще се представят всеки един от предметите изучавани в гимназията, презентацията на всичко научено през иновативнта година на осмокласниците, Самодейност 2021 година или т. нар празник на таланта. Това са само част от..

публикувано на 23.06.21 в 13:01

Институтът „Ройтерс“: БНР за поредна година се ползва с най-голямо доверие в България

Българското национално радио отново е медията, в която гражданите на България имат най-голямо доверие, сочи годишният доклад за 2021 г. на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“ към университета в Оксфорд (Digital News Report). Най-голям..

публикувано на 23.06.21 в 12:06

Обучителни семинари за строителни фирми ще се проведат в Стара Загора

На 6 и 7 юли в хотел „Езерото" в Стара  Загора ще се проведат безплатни обучения за строителни фирми, които имат желание да участват в обществени поръчки, но им липсват знания и опит в тази сфера. В обучението ще бъдат представени строителните поръчки,..

публикувано на 23.06.21 в 11:53

С българския филм „Мост между поколенията" откриват лятно кино на открито в Стара Загора

С настъпването на астрономическото лято, Международен младежки център Стара Загора и Държавен куклен театър откриват  лятно кино на открито. Първата прожекция ще бъде на 24 юни от 20.00 часа в обновената лятна сцена на Кукления театър. Старозагорци ще..

публикувано на 23.06.21 в 11:03