Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Манолова: Рискът от усложнения след преболедуван Ковид-19 е много по-голям, отколкото от евентуални нежелани реакции след ваксинация

Притеснението на хората по повод на  бързото създаване на ваксините срещу Ковид-19 е неоснователно, каза за Радио Стара Загора проф. Манолова, имунолог и преподавател в Медицински факултет на Тракийски университет - Стара Загора. 

Платформите за разработването на  тези ваксини вече са налични, т.е. новите   са основани на вече съществуващи, но модифицирани ваксини, които да се могат да се прилагат срещу коронавирусна инфекция, допълни проф. Манолова. По думите й големият брой на тествани доброволци по време на трите фази на клинично проучване са причината толкова бързо да бъде създадена ваксина срещу Ковид-19. Тестването на дадена ваксина отнема поне две години, за да обхване по-голям брой пациенти, но при извънредната ситуация учените успяха да реагират максимално бързо и да обхванат максимален брой пациенти, които да тестват. Това е изключителен успех за науката, сподели още имунологът.

На 22-ри март станаха ясни резултатите от допълнителните клинични проучвания във фаза 3 на ваксината на Астра Зенека в САЩ, Перу и Чили. Проучването обхвана 32 хиляди доброволци, като 20 % от тях са на възраст над 65 години. Около 60% от всички доброволци са с едно или повече сериозно заболяване като сърдечно съдови, белодробни или диабет, допълни  проф. Манолова. Това проучване се наложи заради разнопосочните данни по отношение на ефективността на ваксината, излезли през месец август миналата година. За да бъде одобрена ваксината на Астра Зенека и прилагана на територията на САЩ, регулаторният орган в лицето на Администрацията по храни и лекарства на САЩ, поиска това допълнително проучване. Резултатите от проучването , които съобщават от Астра Зенека са 79 % ефективност срещу Ковид-19 и 100 % ефективност срещу тежко заболяване и хоспитализация. Ефективността показва колко процента от хората са защитени от развитието на заболяване.

Одобрените към момента ваксини дават 100% ефективност срещу тежко заболяване и хоспитализация, заключи проф. Манолова. Ваксинирането не ни предпазва на 100% от заболяването, но ни предпазва от тежко протичане на Ковид инфекция, подчерта тя. 

Много е важно хората, които вече са се ваксинирали да продължат да спазват противоепидемичните мерки.

Повече информация може да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Деменцията тежко уврежда мозъка

Деменцията е състояние, в което човек губи паметта, мисловната си способност и възможностите да се справя с ежедневните си дейности. Терминът „деменция“ обхваща няколко медицински състояния, сред които и болестта на Алцхаймер. Нарушенията,..

публикувано на 03.08.24 в 12:05

Зачестяват случаите на чревни инфекции

Ръст на стомашно-чревните и грипните вируси, които причиняват гадене, повръщане, коремни болки и температура,се наблюдава през лятото, потвърди д-р Десислав Никлев – общопрактикуващ лекар. Той подчерта значението на правилната диагностика и..

публикувано на 02.08.24 в 09:10

Как да отслабнем здравословно!

Програмата "Отслабвай вкусно и здравословно" е базирана на ендокринологичния принцип и концепция за правилното хранене. Следват се препоръките на Световната здравна организация за здравословното хранене и балансираното съотношение -..

публикувано на 27.07.24 в 12:19

В УМБАЛ - Стара Загора възстановиха отрязан крайник на пациент

Лекари от Университетската многопрофилна болница в Стара Загора успяха да възстановят отрязан със сабя крайник на 34-годишен мъж.  О перацията е продължила повече от шест часа .  Пациентът се възстановява, а прогнозата е, че ще може да ходи...

публикувано на 25.07.24 в 13:07

14 доброволци дариха кръв в акцията „Дар за живот и дар за знание“

14 души се включиха в кръводарителската акция под наслов „Дар за живот & Дар за знание“, организирана от СНЦ „Пътуващите книги на Стара Загора“ съвместно с Община Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и Кръвен център Стара..

публикувано на 23.07.24 в 13:02
Норвежката Кая Нурденген представя изследването на мозъка в книгата си „Мозъкът - твоята суперзвезда“

22 юли е Световен ден на мозъка

22 юли е определен от Световната федерация по неврология за Световен ден на мозъка. Целта е да се повиши осведомеността и изследването на мозъчните заболявания, които засягат хора по целия свят. Това е органът, който извършва контрол на всички..

публикувано на 22.07.24 в 11:02

146 първокурсници в Медицински колеж

146 първокурсници държавна поръчка ще започнат новата учебна година в Медицинския колеж на Тракийския университет. На четвърто класиране местата са заети на над 95 %. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“..

публикувано на 20.07.24 в 12:05

15 % страдат от артроза

15 % от населението на Европа страда от артроза, като заболяването засяга най-често хората над 50-годишна възраст. Това коментира в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ ортопедът д-р Георги Господинов. Артрозата е..

публикувано на 13.07.24 в 12:59

платена публикация
Как да поддържаме здравословното си състояние през лятото с мултивитамини и пробиотици

Лятото е сезон на слънце, пътувания и забавления на открито. Въпреки това, топлото време и промяната в ежедневието могат да поставят предизвикателства пред нашето здраве. Поддържането на доброто здраве през лятото изисква подходящо хранене и грижа за..

публикувано на 11.07.24 в 18:33

Защо киселото мляко не се разваля?

Годността на киселото мляко в миналото е била само 3 дни, а в момента е цели 3 седмици. Този факт има своето научно обяснение. В момента производството се осъществява с много модерни технологии, които изключват наличието на микроорганизми,..

публикувано на 06.07.24 в 13:04