Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Манолова: Рискът от усложнения след преболедуван Ковид-19 е много по-голям, отколкото от евентуални нежелани реакции след ваксинация

Притеснението на хората по повод на  бързото създаване на ваксините срещу Ковид-19 е неоснователно, каза за Радио Стара Загора проф. Манолова, имунолог и преподавател в Медицински факултет на Тракийски университет - Стара Загора. 

Платформите за разработването на  тези ваксини вече са налични, т.е. новите   са основани на вече съществуващи, но модифицирани ваксини, които да се могат да се прилагат срещу коронавирусна инфекция, допълни проф. Манолова. По думите й големият брой на тествани доброволци по време на трите фази на клинично проучване са причината толкова бързо да бъде създадена ваксина срещу Ковид-19. Тестването на дадена ваксина отнема поне две години, за да обхване по-голям брой пациенти, но при извънредната ситуация учените успяха да реагират максимално бързо и да обхванат максимален брой пациенти, които да тестват. Това е изключителен успех за науката, сподели още имунологът.

На 22-ри март станаха ясни резултатите от допълнителните клинични проучвания във фаза 3 на ваксината на Астра Зенека в САЩ, Перу и Чили. Проучването обхвана 32 хиляди доброволци, като 20 % от тях са на възраст над 65 години. Около 60% от всички доброволци са с едно или повече сериозно заболяване като сърдечно съдови, белодробни или диабет, допълни  проф. Манолова. Това проучване се наложи заради разнопосочните данни по отношение на ефективността на ваксината, излезли през месец август миналата година. За да бъде одобрена ваксината на Астра Зенека и прилагана на територията на САЩ, регулаторният орган в лицето на Администрацията по храни и лекарства на САЩ, поиска това допълнително проучване. Резултатите от проучването , които съобщават от Астра Зенека са 79 % ефективност срещу Ковид-19 и 100 % ефективност срещу тежко заболяване и хоспитализация. Ефективността показва колко процента от хората са защитени от развитието на заболяване.

Одобрените към момента ваксини дават 100% ефективност срещу тежко заболяване и хоспитализация, заключи проф. Манолова. Ваксинирането не ни предпазва на 100% от заболяването, но ни предпазва от тежко протичане на Ковид инфекция, подчерта тя. 

Много е важно хората, които вече са се ваксинирали да продължат да спазват противоепидемичните мерки.

Повече информация може да чуете в звуковия файл. 


Още от категорията

Лекуват отоци на краката с пресотерапия

Лимфедемът е хронично заболяване, проявяващо се с оток на крайника, като резултат от нарушен транспорт на междуклетъчната течност и лимфата. Неоперативното лечение на лимфедемите  е водещо при това заболяване и се състои от двуфазова..

публикувано на 08.05.21 в 12:27

Active Sitting – системата от упражнения, които подобряват качеството на живот

Active Sitting е система от специализирани, много лесни и леки упражнения и техники , които могат да се изпълняват седнали на стол в удобно време от вкъщи или на работното място, като отнемат около 20 мин., каза за Радио Стара Загора Константин..

публикувано на 02.05.21 в 10:31

Всяко второ дете е жертва на насилие

Всяко второ дете в България до 18-годишна възраст е било жертва на насилие. Това сочат данните на първото по рода си в страната изследване на УНИЦЕФ за насилието над деца. 13% са изживели множествени форми на насилие – физическо,..

публикувано на 30.04.21 в 17:02

Естетичната дерматология – красотата е в мярката и цели да покаже най-доброто у човек

Естетичната дерматология е комплексна наука част от естетичната медицина. Тя цели да подобри външния вид на човек , но за разлика от пластичната хирургия е неинвазивна, обобщи за Радио Стара Загора д-р Иван Пеев – специалист по естетична..

публикувано на 25.04.21 в 11:22

Да дарим кръв на Цветница!

Районният център по трансфузиозна хематология  ще проведе кръводарителска акция в неделния ден от 9 до 12 часа. Кампанията се прави на големия християнски празник Цветница и в нея се очаква да се включат всички милосърдни старозагорци. Доброволното..

обновено на 25.04.21 в 02:42

Д-р Чавдар Ботев: Лечението на COVID с реконвалесцентна плазма намалява смъртността с 50%

Сред методите за лечение с коронавируса е и преливането на кръвна плазма от лица, които вече са преборили Ковид – 19. У нас този начин на лечение  беше приложен преди около година първо във Военномедицинска академия.  Сред основните поддръжници на..

публикувано на 23.04.21 в 09:15

Ракът на устната кухина е лечим

Ракът на устната кухина e злокачествен процес, който може да се появи навсякъде в устата - на повърхността на  езика , по устните, от вътрешната страна на бузата, на венците, на покрива и пода на устата, на сливиците и в слюнчените жлези...

публикувано на 17.04.21 в 12:51

3 милиона медитираха заедно онлайн

Около 3 милиона души се включиха в най-голямата виртуална конференция за бъдещето на света в контекста на пандемията. Те взеха участие и в обща медитация с известния духовен учител Свами Джотирмая. Това съобщи в здравното предаване на радио..

публикувано на 09.04.21 в 19:15

Кранио-сакрална терапия – холистичен подход при зъболечението

Кранио-сакралната терапия (КСТ) е неинвазивна , но  същевременно мощна форма на лечение, която подобрява функцията на  централната нервна система и поддържа естествения капацитет на  организма за самовъзстановяване, регулация и самолечение , сподели..

публикувано на 07.04.21 в 07:08

Борим пандемията до края на годината

Ваксинирането срещу коронавирусната инфекция в страната се движи с много бавен темп и е на незадоволително ниво. Това коментира в ефира на радио Стара Загора председателят на Районната колегия на Български лекарски съюз д-р Генка Пейчева. В..

публикувано на 03.04.21 в 12:45