Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рок музикантът Валери Славчев от група Хоризонт - с роман за обичта

Роман, в който пресъздава свои мисли и усещания, плод на личния му жизнен опит, издава рок музикантът от група Хоризонт Валери Славчев. Творбата е замислена отпреди 5 години, но сега става реалност с подкрепата на Националния фонд „Култура“.

В романа Валери Славчев се опитва да ни припомни, че пропиляваме дните си в незначителни неща, вместо да се обичаме и да си казваме, че обичаме, споделя авторът в интервю за Радио Стара Загора.

Изданието вече е записано в аудио формат, който ще бъде предоставен безвъзмездно на Съюза на незрящите, уточни музикантът.

Пред завършване е и документалният филм "Изпей на български обичам те" - основната идея е да се потърсят причините и различните гледни точки защо в ефира на България не звучи българска музика и какви ще бъдат следствията, които се натрупват от това. Продукцията е със специалното участие на Милена, Кирил Маричков, Пейо Пеев, Жоро Янакиев, текстописецът Александър Петров, музикални продуценти, музикални редактори, Министерство на културата и мн. други. под това мото продължава кампанията на музиканти в защита на българската музика да бъде излъчвана повече по българските медии и да се е пее по-често на български език.

Освен за повече българска музика в родния радиоефир кампанията цели и запазването на хубавата естетика в текстовете на новите творби.

Филмът ще бъде готов до края на месец март, ще се разпространява в интерактивното пространство, ще бъде предоставен на българските радиа и на БНТ.

Музикантите от група Хоризонт подготвят и нов албум, който трябва да излезе до края на годината. До момента са записали 15 песни.

Цялото интервю с Валери Славчев – в звуковия файл.Още от категорията

Йордан Тинков е отличен с награда "Сивина" 2021 за ролите му в спектакъла "Малката самовила"

Призът "Сивина" се дава за поощряване на млади актьори в кукленото изкуство. Те са номинирани и отличавани за дебют или една от първите си три изяви на професионална сцена. За мен е чест, че имах възможност да участвам в този спектакъл и да съм част от..

публикувано на 11.05.21 в 16:00
Антична улица, Стара Загора

Културен афиш на община Стара Загора

Културен афиш 10-16 май 11 май, /вторник/ Тържество за учителите ветерани по случай деня на Светите братя Кирил и Методий. С участието на Вокална студия „Усмивки“ и Детско – юношески народен хор „Жарава“ при НЧ “Родина -1860“..

публикувано на 07.05.21 в 15:30

„Орденът за храброст сред отличията на Царство България“ излиза навръх 6 май

По-голямата част от съвременните български държавни отличия са исторически свързани с наградната система на Царство България. Носители на ордени, медали и почетни знаци са ярки личности от следосвобожденската ни история, насърчени за своя принос..

публикувано на 06.05.21 в 19:16

Светлозар Недев с изложба в Старозагорската опера

Светлозар Недев е автор на повече от 30 самостоятелни изложби, както и в общи експозиции, живопис и фотография в България и в чужбина. Негови творби са притежание на галерии и частни колекции от България, Турция, Русия, Чехия, Австрия, Швейцария,..

публикувано на 05.05.21 в 11:05
Антична улица, Стара Загора

Културен афиш на община Стара Загора

Културен афиш 3-9  май 2021 3 май /понеделник/  Празничен Великденски концерт „Христос Воскресе“ - с участието на АНПТ „Зорница“, ВС „Розов свят“, ДТС „Зорничка“ и ДМФ „Звездопад“ и ТФ „Димитров“ 11.00 ч.площад „Македония“ пред НЧ..

публикувано на 03.05.21 в 07:10

Великденска изложба в галерия "Май" в Сливен

Творческите групи на художниците от представителството на СБХ в Сливен и Дружеството на художниците в града откриха съвместна Великденска изложба в галерия „Май“ в навечерието на празника. В изложбата са представени платната на 19 художници на свободна..

публикувано на 02.05.21 в 09:29

40 европейски филма влизат в програмата на „Златната липа 2021“

40 игрални и документални филма от 18 страни влизат в отложеното осмо издание на Международния кинофестивал „Златната липа 2021“. Те ще бъдат прожектирани в продължение на 5 дни от 29 май до 2 юни в залите на Държавна опера Стара Загора и Регионална..

публикувано на 29.04.21 в 12:05
Антична улица, Стара Загора

Старозагорската опера се включва в танцувалното предизвикателство Jerusalema

Екипът на старозагорската опера снимат танца Jerusalema – африканската песен, която се превърна в символ на надеждата в борбата с пандемията от коронавирус  – част от видеото излиза днес в световния ден на танца 29 април. Целият състав от близо..

публикувано на 29.04.21 в 08:15
Това е храм

Хората в стралджанското село Люлин не могат да възкресят храма си, но ще строят параклис

"Половината имоти на църквата у нас са руини. Заедно с манастирите православните храмове са около 8000, но едва около 3500 от тях са действащи, стабилни и безопасни за богомолците. Останалите са с частични разрушения или са изоставени на капризите на..

публикувано на 28.04.21 в 16:35

Библиотеката в Хасково отбеляза 155 годишнината от рождението на Пенчо Славейков

Регионална библиотека „Христо Смирненски“ отбеляза 155 годишнина от рождението на Пенчо Славейков с изложба. Експозицията е посветена и на 68 години от създаването на най-голямата библиотека в региона. В централното фоайе на библиотеката са..

публикувано на 27.04.21 в 13:02