Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Обручище не вярват на предизборните обещания

4
Гълъбовското село Обручище е близо до ТЕЦ-овете и мините на енергийния комплекс "Марица-изток".
Снимка: Иван Славов

Почти всички партии, които участват на днешните избори и се борят за гласовете в Старозагорски избирателен район изведоха в акцентите на програмите си бъдещето на енергийния комплекс „Марица-изток“. Надпреварваха се и да дават решения как региона да се възползва от „Зелената сделка“ на Европейския съюз.

Потърсихме мнението и предизборните настроения на жителите на гълъбовското село Обручище, най-голямото село в района на комплекса „Марица-изток“.

Землището на село Обручище е заключено между три от ТЕЦ-овете и един от рудниците в енергийния комплекс „Марица-изток“. Макар животът, заключен между комини на сероочистки и гумено-транспротни ленти за въглища да не е мечтан от много хора, селото всъщност е сред най-големите в областта и най-голямото в община Гълъбово. Близо 600 жители работят в предприятията, свъръзани с въгледобива и енергетиката. Кметът Станислав Габровски се опасява, че ако не се предложат алтернативи навреме, целият регион ще западне. 

"Ще станем като Северна България. С края на пандемията хората всички ще изчезнат навън. Хората са настроени негативно към тази "Зелена сделка". Които и да са управляващи трябва да вземат мерки. Един миньор не можеш утре да го сложиш да прави мебели, трябва квалификация. Не само за Обручище, за цялата община ще бъде много трудно", казва Габровски.

Хората в Обручище не са оптимисти и не вярват, че новите депутати ще помогнат с нещо, независимо от коя партия са. 

"Против закриването на тецовете и мините съм, заъщото този народ какво ще прави, къде ще работи. Имат заеми, изплащат жилища. Млади хора няма да останат", казват хората в селото.

Думата преход кара българите да настръхват вече 30 години. В област Стара Загора обаче преходът не само не свършва, а сега започва – този път е енергиен, а според европейските политици ще бъде и справедлив. Какъв ще бъде в реалност обаче ще зависи от родните политици. 

Област Стара Загора е регион, чието бъдеще през следващите няколко години ще бъде тясно обвързан с решенията на политиците. До момента областта е винаги сред първите в страната по брутен вътрешен продукт и по средни доходи на населението. Основната заслуга за този факт е на въглищната енергетика в комплекса „Марица-изток“, чието бъдеще в контекста на енергийния преход към зелена енергия е неясно.

Как ще се разпределят 11-те мандата на Старозагорски избирателен район ще решат гласоподавателите днес, но отсега е ясно какво ще изискват от своите избраници в Обручище– справедлив преход и решения, които да им позволят да останат да живеят тук.

Успяха ли кандидат-депутатите да убедят жителите на Обручище, че „Зелената сделка“ е нещо полезно за тях и енергийният преход ще бъде справедлив може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Деца в риск: Брат и сестра държани под ключ четири години

Две деца от Стара Загора- на 14 и на 17 години са държани под ключ в жилището си цели четири години. За случая на подрастващите, поставени в риск, е подаден сигнал до местния омбудсман Иванка Сотирова преди близо една година. След дълги битки с..

публикувано на 16.07.24 в 11:10

Хеликоптери се включиха в гасенето на пожара над Стара Загора

Два хеликоптера се включиха в гасенето на пожара  северозападно от Стара Загора . Вода те пълнят от езерото на Старозагорските минерални бани.  Екипажи и хеликоптери от състава на 24-та авиобаза – Крумово на Военновъздушните сили оказват помощ ...

публикувано на 16.07.24 в 10:44
6000 дка гори са засегнати от пожара в област Свиленград.

Обстановката с пожара в Свиленградско е овладяна

Обстановката с пожара в Свиленградско е овладяна. Още снощи от областна администрация Хасково обявиха, че огнената стихия, която изпепели над 110 000 дка е локализирана. Двете направления на пламъците са ограничени с просеки. Огнеборците смятат, че днес..

публикувано на 16.07.24 в 09:09
Георги Проданов

Георги Проданов: В ГЕРБ-СДС е ключът към съставянето на ново правителство, въпросът е в тяхната мотивация

Искането на „Продължаваме  промяната – Демократична България“ връчването на втория мандат да бъде забавено има резон с оглед на задълбочаващата се политическа криза. Това коментира в ефира на Радио Стара Загора политическият анализатор Георги..

публикувано на 16.07.24 в 09:02

Служители на АСП излизат на протест с искане за по-високи заплати

Работници и служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протестен митинг пред сградата на Министерството на труда и социалната политика в 12 часа. Организатор е Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ за незабавно увеличение на..

публикувано на 16.07.24 в 08:33

Борбата с огъня край Стара Загора продължава

Продължава борбата с пожара край Стара Загора, който избухна в понеделник следобед. Периметърът на огъня тази сутрин е около 12 километра. Хеликоптерите , които се очаква да помогнат при гасенето по въздух, се очаква да пристигнат около девет..

публикувано на 16.07.24 в 07:30
6000 дка гори са засегнати от пожара в област Свиленград.

Пожарът в Свиленградско е локализиран

Пожарът в  Свиленградско е локализиран по всички фронтове и е под контрола на пожарната, съобщават от пресцентъра на областната управа в Хасково. Работи се за овладяването на едно огнище в посока с. Студена . На място остават всички 17 екипа на..

публикувано на 15.07.24 в 22:54

Хеликоптери ще помагат в битката с огъня край Стара Загора

Хеликоптерите , които ще помогнат в битката с огнената стихия край Стара Загора, се очаква да пристигнат  утре сутринта. Причината е, че има  забрана  да бъдат пилотирани в тъмната част на денонощието, каза областният управител на Стара Загора..

обновено на 15.07.24 в 22:43

Огънят настъпва към Старозагорските бани, изпепелена е постройка (СНИМКИ)

Гараж във вилната зона край Стара Загора изгоря, но няма пострадали хора или изпепелени къщи. Според кмета Живко Тодоров, благодарение на общите усилия на огнеборците, служителите на горското и доброволците, са спасени домовете и имотите на хората...

публикувано на 15.07.24 в 20:23
снимка: Живко Иванов

Затвориха пътя към Старозагорските минерални бани

Пътят от Стара Загора към Старозагорските минерални бани е затворен, съобщи репортер на Радио Стара Загора.  Огънят, който избухна около 15,30 ч. на хълм над Седмия километър, е стигнал до пътното платно и се е разпространил в част от дворовете на къщите в..

публикувано на 15.07.24 в 20:01