Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стелиан Коев: „Новите технологии ще дадат бъдеще на комплекса „Марица-изток”

Стелиан Коев
Снимка: „Мини Марица-изток”

Дори без формален старт на Механизма за справедлив преход и изпълнението на „Зелената сделка”, 2020 бе много трудна година за „Мини Марица-изток” ЕАД - най-голямото въгледобивно дружество в България. Това каза по време на проведената от Института за устойчив преход и развитие онлайн международна среща „Диверсификация на икономиката и преход към устойчиво развитие в минните райони“ финансовият директор на дружеството Стелиан Коев.

Виртуалното събитие събра представители от правителствата на Германия и България, местната администрация, бизнеса, академичните среди и синдикалните организации, за да обсъдят какъв може да бъде подходът на Стара Загора и региона на базата на опита на германския регион Лайпциг в енергийния преход.

По думите на Коев, в „Мини Марица-изток” понастоящем работят малко над 7000 души. „През 2020 г. преживяхме намаление в добива на въглища от 22 %. Това бе изключително негативен удар върху нашите финансови резултати. Поради това, към края на 2020 г. сформирахме нещо като „мозъчен тръст”, съвместно с директорите на топлоелектрическите централи в  комплекса „Марица-изток”, които са наши клиенти. Причината да го сформираме бе започването на дискусия за приложимите проекти, които могат да се използват за бъдещето на комплекса.”, обясни още Стелиан Коев. Той допълни, че главната цел пред мениджмънта на компанията е, да се опитат да запазят колкото може повече работни места, както и да се съхранят доходите на хората от региона, като подчерта, че това е много важно за местните общини - Раднево, Гълъбово, Стара Загора, Хасково, Сливен и Ямбол.

„Считаме, че проекти като улавяне и съхранение на СО2, може да постигнат нашите цели за запазване на работните места в комплекса. В същото време проекти като тези могат да изпълнят целите на ЕК, които са намаление на емисиите СО2.”, убеден е финансовият директор на мините.

Той уточни, че вече има подобни проекти, изпълнени в САЩ и Северна Европа.

„Знаем, че тези технологии са нови, може да има технически проблеми пред реализацията им, но те неминуемо ще се разрешат в близкото бъдеще. И могат да се реализират в нашия комплекс. В същото време не се съмняваме, че проекти като този, могат да вървят паралелно с други вкл. водород, възобновяема енергия, преквалификция на хората, и т.н.”, каза още по време на срещата Стелиан Коев.

Той сподели, че е убеден, че за тези проекти могат да се намерят достатъчно средства. „За нас като мениджмънт е важно да сме сигурни, че местните хора ще имат достатъчно възможности за работа и ще запазят доходите си, които да използват тук в региона. В заключение, не трябва да забравяме, че мотото на ЕК и ЕС относно енергийната трансформация е, че никой няма да бъде изоставен.” заяви на финала Коев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

С емигрантски разкази започна творческата лаборатория "Без корени"

13-тата творческа лаборатория „Без корени“ с ръководители Веселка Кунчева, Мариета Голомехова и Милен Апостолов започна с емигрантски разкази от  Фондация „Мисия Криле“. В рамките на няколко часа участниците  се запознаха  с личните съдби на..

публикувано на 21.07.24 в 16:26
Снимки: Стоян Радев

Испанските самолети се включиха в гасенето край Воден

Два испански самолета за борба в пожарите се включиха в борбата с огъня в района на село Воден в община Болярово. По-рано министърът на вътрешните работи Калин Стоянов обяви, че се разчита на много на тяхната работа, защото пренасят шест тона вода на..

публикувано на 21.07.24 в 13:23

Повече от 10 автомобила и бус с помощи за Воден потеглиха от Стара Загора

Повече от десет автомобила и един бус с добороволци и помощ за село Воден потегли от Стара Загора. Десетки хора са дарили провизии от първа необходимост на пострадалите от пожара жители, съобщават на страницата си в социалните мрежи от Клуб за..

публикувано на 21.07.24 в 10:55

И днес в опожареното село Воден пристигат доброволци от цялата страна

И днес в опожареното село Воден пристигат доброволци от цялата страна. Една част от тях ще бъдат включени в разчистването на опожарените къщи, други ще бъдат включени в действията по гасене. Младежите са от различни градове на страната. Тони..

публикувано на 21.07.24 в 10:10

Забраняват влизането в язовир "Жребчево", испанските самолети ще зареждат вода

Забранява се влизането с лодки и джетове в язовир "Жребчево" в неделя, 21 юли, съобщиха от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” (РСПБЗН)- Нова Загора. Днес се очаква два противопожарни самолета от Испания да зареждат вода за..

публикувано на 21.07.24 в 09:19

Вече е монтирана новата мобилна клетка в района на село Воден

За по-малко от 24 часа приключи процесът по монтиране на постоянна мобилна клетка в района на село Воден и от снощи тя е в експлоатация, информират от пресцентъра на министерството на транспорта. По разпореждане на премиера Димитър Главчев..

публикувано на 21.07.24 в 09:13

Четири хеликоптера и два самолета гасят и днес огъня край Воден

Продължава развитието на пожара в района на село Воден в широколистен масив, съобщи заместник-директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защити на населението" старши комисар Любомир Баров. Според информацията от тази сутрин огънят се развива в..

публикувано на 21.07.24 в 09:04

Под връх Бузлуджа отбелязаха 156 години от гибелта на Хаджи Димитър и неговата чета

Под връх Бузлуджа отбелязаха 156 години от гибелта на Хаджи Димитър и неговата чета. Честването започна с панихида в памет на героите, отслужена от свещеници от Старозагорската епархия, в съслужие с казанлъшки духовници. В церемонията се включиха и деца..

публикувано на 20.07.24 в 18:33

В Сливен започват проверки на земеделци за противопожарно оборудване

В област Сливен мобилни групи започват проверки на местата и дейностите с висок риск от възникване на пожари. Екипите са сформирани по заповед на областния управител Чавдар Божурски. В тях влизат представители на пожарната, полицията, горски и Областна..

публикувано на 20.07.24 в 17:25