Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Художникът Владимир Кондарев рисува и пише на един дъх

8
Художникът Владимир Кондарев приема поздравления по повод самостоятелната си изложба "На един дъх " в Стара Загора
Снимка: Мила Маринова

Художникът Владимир Кондарев днес открива самостоятелна изложба в Стара Загора. Рисунки, акварели, живопис и малка пластика са обединени в мотото "На един дъх". По-голяма част от творбите са създадени през изминалата 2020 година. "Локдауна се оказва благоприятно творческо време", обяснява уредникът на изложбена зала "Георги Данчов Зографина" в Чирпан. "Малките рисунки и акварели ги направих специално за стихосбирката на моя приятел Ангел Кроснев", пояснява Кондарев. "И всички са направени на един дъх. Това е моят начин на изразяване. Вземе ли човек да човърка и да се заиграва, се получава нещо друго, а не рисунка." 

Майсторът на четката признава, че усилено работи по проекта за паметник на Никола Манев. "Готови са скиците, а съвсем скоро завърших и макета от глина. Работата се позабави, защото от началото на март имам подходящо помещение, в което да работя. До седмица-две ще направя отливката от гипс и продължавам", уточнява Владимир Кондарев. Той е убеден, че голямото изкуство не се създава от днес за утре. "Всеки човек тръгнал по този път трябва да се подготви за тази работа." Владимир  Кондарев няма диплома за скулптор, но има ръка и усърдие за тази работа. Мнозина от приятелите му знаят, че обича да пише есета. В едно от тях намираме думите: "Хората на изкуството винаги сме били като черни овце в стадото на самозабравилите се държавници и политици, затова ни държат изкъсо. Периодично прочистват творчеството ни, защото от хората на духа тръгват протестите и бунтовете срещу тях." 

Самостоятелната изложба на Владимир Кондарев се осъществява със съдействието на Представителството на СБХ - Стара Загора и община Стара Загора. Броени часове преди откриването, председателят на групата Милен Алагенски изтъкна, че чирпанският художник участва с акварел, рисунка, туш и малка пластика във всички изложби в Стара Загора. "Винаги е поетичен, което се забелязва и в тази изложба. Той е естествен и искрен човек. Работите му носят усещане за близост и интимност." Една от рисунките на Владимир Кондарев е със заглавие "Библейски герой". "Артистичният вид на Владо допринася за този сюжет", допълва с усмивка Милен Алагенски. Сред доброволците куратори на изложбата са и художниците Павел Михов и Тошо Стефанов. 

Откриването на изложбата "На един дъх" е тази вечер, от 18.00 часа, в изложбена зала "Байер".

Галерия

Още от категорията

Премиера на песента "Юли"

Изключителен екип от доказали се в своята област артисти застават зад общата идея за създаването на песента „ЮЛИ“, обединяваща в себе си поетичното, музикалното и аудио визуалните изкуства. Композитор е  Димитър Карамфилов, аранжиментът е..

публикувано на 19.04.21 в 15:03
Любомир Цакев

Ретроспективна изложба на Любомир Цакев в Стара Загора

От 21 април до 18 май 2021г. в западната зала на Художествена галерия Стара Загора ще бъде представена ретроспективна изложба на Любомир Цакев /1940-2012/. Експозицията е съвместна проява на Художествена галерия Стара Загора и Държавен куклен театър –..

публикувано на 19.04.21 в 09:54
Дани Милев

Дани Милев: Мисля, че създавам светли и весели песни

Днес в предаването "Моята неделя" Дани Милев представи най-новата песен на бенда си . Тя се казва "Приказка една" и е първата от записаните шест песни в нов албум , създаден по програмата "Творчески инициативи" на Национален фонд "Култура "...

публикувано на 18.04.21 в 14:30
реставрираната икона

Реставрирана 123 годишна икона чака български поклонници в Одрин

Заради дълго продължаващата епидемична обстановка тракийските дружества в Хасковска област са преустановили поклонническите посещения в Одрин, където две православни църкви напомнят за българския дух там по времето на Османската империя, потвърди..

публикувано на 18.04.21 в 11:20

Иво Танев с „Урок за мъже“

Иво Танев е музикант, сценарист, а вече и автор на книга. Представяме ви дебютната му книга „Урок за мъже“ – Истински истории от моя живот. Какво го провокира да напише тази книга и какви са темите, които засяга. И още завръщане към детството му, чиито..

публикувано на 16.04.21 в 13:22

Малкият човек - иконичният образ на киното като изкуство

Създателят на Малкия човек – вечния образ на световното кино – Чарли Чаплин е роден на 16 април преди 122 години. Дребничкият скитник с неподражаем силует отразява и живота и терзанията на автора си – Чарлс Спенсър Чаплин. Към творчеството му..

публикувано на 16.04.21 в 11:31

„Под игото – 1894 - та“ на старозагорска сцена

На 25.05 (Май) от 19 часа в Държавна опера Стара Загора ще бъде поставена постановката „Под игото - 1894 - та“. Това е нова българска пиеса за трудностите и перипетиите около амбициозното първо българско издание на романа „Под игото“ от младия..

публикувано на 16.04.21 в 11:14

„Светът на палци” в рисунките и пластиките на децата

В навечерието на премиерата на балета „Спящата красавица” директорът на 4 ОУ “Кирил Христов“ Господин Балъкчиев връчи парично дарение в полза на закупуването на палци за балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора. Средствата са събрани на..

публикувано на 16.04.21 в 10:48

Джазът ще живее в Стара Загора през юни

Джазът се завръща в Стара Загора през юни. След едногодишно прекъсване, Стара Загора отново ще бъде домакин на Джаз фестивала. 10, 11 и 12 юни са датите в които старозагорската публика ще може да се наслади на джаз музиката. Програмата е готова. На..

публикувано на 16.04.21 в 10:23

Премиера на балета "Спящата красавица" на Старозагорската опера

Дългоочакваната премиера на балета „Спящата красавица“ от Пьотр Илич Чайковски ще се състои днес, 16- ти и на 23 април от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера.  Наричат „Спящата красавица“ балетът на балетите. " Една година, заради..

публикувано на 16.04.21 в 09:30