Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Румяна Грозева: Стара Загора може да бъде въглеродно неутрален регион

В Минутите на Зелената сделка с Европа директно разговаряме с Румяна Грозева, изпълнителен директор на АРИР Стара Загора, партньор на рубриката и част от мениджмънта на индустриална зона Загоре.

В момента се изготвя Регионалният план за справедлив преход на община Стара Загора, един от основните документи, по които ще се усвояват европейските средства по т.нар. Зелена сделка.

Избраният от ЕК консултант работи по анализите на икономическите данни, на статистиката и на събраната информация от заинтересованите страни - местните власти, бизнеса, социалните партньори, научните и образователни организации. Всички те ще бъдат в една или друга степен сериозно засегнати от прехода, за който никой не иска да говори, но който реално трябваше да бъде започнат преди доста време, за да може нещата да не бъдат решавани в последния момент и въздействието да бъде възможно най-смекчено, уточни Румяна Грозева.

Анализът е представен в междинна фаза, заинтересованите страни са изказали становища и предстои поне още един кръг от срещи, преди той да бъде представен пред ЕК, която е възложител на аналитичната част:

Страните работим в партньорство на местно и регионално ниво, за да идентифицираме важните за региона проекти, които да бъдат разгледани за финансиране и включени в регионалните планове по начин, допълващ останалите планови процеси на ниво регион, държава и ЕС. Работи се доста упорито.

По думите на Румяна Грозева, за да привлече инвеститори, регионът на Стара Загора трябва да се позиционира като въглеродно неутрален. Регионът включва административна област Стара Загора и перифериите на областите Ямбол, Сливен и Хасково, а не целия югоизточен район, уточни тя:

Стара Загора има потенциал в сферата на мехатрониката, но ние имаме възможност да градим въглеродна неутралност от нула, а не да преправяме. Технологиите позволяват област Стара Загора да бъде въглеродно неутрална, въпреки наличието на комплекс Марица изток. Никой не иска това да се случи за кратко време. Тук не говорим за улавянето на въглеродния диоксид, защото това е пазарно неприложима технология, повече, отколкото улавянето на вятъра, например. Припомням, че Европа няма да подкрепи финансово тази технология, която ЕС проучи и се отказа да влага в нея публичните средства на данъкоплатците. Това означава, че тя няма да може да влезе в регионалния план на Стара Загора.  Ако България продължи да настоява, че това е бъдещето на комплекс Марица изток, то това може да мине през заем, който после трябва да връщаме.

Концепцията на Европа е през регионалните планове всяко едно публично евро обществени средства да привлече минимум 3,5 евро частни инвестиции.

Решението е да инвестираме в публична инфраструктура, която позволява въглеродна неутралност на производството бъдещите инвеститори, да сме готови да партнираме в административните процедури и да ползваме земя, която не може да бъде използвана за пасища или производство на храна. Водещи инвеститори търсят тези условия. Така ще осигурим новите работни места.

Цялото интервю с Румяна Грозева можете да чуете в прикачения звуков файл.


Още от категорията

ТЕЦ

Какви са вариантите за работата на комплекс "Марица изток" в следващите години

Как да се трансформира комплекс „Марица изток“ така че да имаме независима енергетика и качествени работни места – потърсихме мнението на Диян Димитров, избран за председател на съвета на директорите на Българския енергиен холдинг и с 12 годишен..

обновено на 28.04.21 в 18:32

Олег Стоилов: старозагорският бизнес трябва да работи на квадрат

Когато говорим за преход към нов тип икономика, това, което трябва да прави българския бизнес, старозагорският трябва да го прави на квадрат – това каза в рубриката „Минутите на Зелената сделка с Европа директно Стара Загора“ Олег Стоилов,..

публикувано на 21.04.21 в 08:05

България в обединението на европейските енергийни пазари

Обединението на енергийните пазарите между България и Гърция на 11 май е поредна стъпка в създаването на конкурентен пазар на електроенергия в мащаб ЕС. За България този процес започна доста отдавна още в началото на първото десетилетие на 21 век с..

публикувано на 14.04.21 в 07:55

70% от българите искат зелените политики да са приоритетни

85% от българите смятат, че климатичните промени и глобалното затопляне са проблем от изключителна важност, показва проучване на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), проведено от „Алфа Рисърч“. Националното представително допитване е..

публикувано на 31.03.21 в 08:10
Славчо Нейков

Славчо Нейков: технологията за улавяне на въглерод няма да се финансира от ЕС

Славчо Нейков е председател на Управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт, има повече от 25 години непрекъснат стаж в енергийния сектор. Интервюто е на Живко Иванов. Дали улавянето на въглеродния диоксид може да се..

публикувано на 24.03.21 в 08:05

Александър Загоров: конструкцията на новата енергетика трябва да се изгражда бавно и внимателно

Синдиката нито сме инвеститори, нито сме консултанти, нито имаме власт. С това уточнение започна разговорът с конфедералния секретар на КТ „Подкрепа“ Александър Загоров: Ние сме сдружение на работниците и служителите и..

публикувано на 17.03.21 в 08:05

Иван Цанков: системите за улавяне на въглерод са възможно решение за комплекс "Марица изток"

Зелената сделка е предизвикателство, но и възможност. Тя представлява тотална трансформация, не само на енергийния сектор, но и на икономиките на страните членки на ЕС. Трябва обаче да се подходи индивидуално към всяка държава. Това смята..

публикувано на 10.03.21 в 08:00

В националния план за възстановяване и устойчивост България залага на екологични проекти и дигитализация

Националният план за възстановяване и устойчивост на България беше представен пред платформата на сп. Икономист на 16-ти февруари. Представянето проследи изпълнителният директор на АРИР в Стара Загора Румяна Грозева. По време на представянето..

публикувано на 18.02.21 в 14:22

Индъстри-ол: Синдикатите трябва да участват в прехода към нова икономика

В рубриката днес разговаряме с Корина Циролд, политически съветник на Индъстри-ол-Европа. Това е организация, в която членуват синдикати от индустриалния сектор, главно от тежката индустрия, енергийния и минен сектор, но и от много други...

публикувано на 10.02.21 в 09:49

Огнян Атанасов: Зелената сделка е нов икономически модел

Изготвящите се в момента териториални планове за справедлив преход на трите въглищни региона в България (Стара Загора, Кюстендил и Перник) са били обсъдени на срещи между синдикатите и консултантът Прайс Уотър Хаус Купърс през месец януари, съобщи..

публикувано на 03.02.21 в 08:10