Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Грозева: Стара Загора може да бъде въглеродно неутрален регион

В Минутите на Зелената сделка с Европа директно разговаряме с Румяна Грозева, изпълнителен директор на АРИР Стара Загора, партньор на рубриката и част от мениджмънта на индустриална зона Загоре.

В момента се изготвя Регионалният план за справедлив преход на община Стара Загора, един от основните документи, по които ще се усвояват европейските средства по т.нар. Зелена сделка.

Избраният от ЕК консултант работи по анализите на икономическите данни, на статистиката и на събраната информация от заинтересованите страни - местните власти, бизнеса, социалните партньори, научните и образователни организации. Всички те ще бъдат в една или друга степен сериозно засегнати от прехода, за който никой не иска да говори, но който реално трябваше да бъде започнат преди доста време, за да може нещата да не бъдат решавани в последния момент и въздействието да бъде възможно най-смекчено, уточни Румяна Грозева.

Анализът е представен в междинна фаза, заинтересованите страни са изказали становища и предстои поне още един кръг от срещи, преди той да бъде представен пред ЕК, която е възложител на аналитичната част:

Страните работим в партньорство на местно и регионално ниво, за да идентифицираме важните за региона проекти, които да бъдат разгледани за финансиране и включени в регионалните планове по начин, допълващ останалите планови процеси на ниво регион, държава и ЕС. Работи се доста упорито.

По думите на Румяна Грозева, за да привлече инвеститори, регионът на Стара Загора трябва да се позиционира като въглеродно неутрален. Регионът включва административна област Стара Загора и перифериите на областите Ямбол, Сливен и Хасково, а не целия югоизточен район, уточни тя:

Стара Загора има потенциал в сферата на мехатрониката, но ние имаме възможност да градим въглеродна неутралност от нула, а не да преправяме. Технологиите позволяват област Стара Загора да бъде въглеродно неутрална, въпреки наличието на комплекс Марица изток. Никой не иска това да се случи за кратко време. Тук не говорим за улавянето на въглеродния диоксид, защото това е пазарно неприложима технология, повече, отколкото улавянето на вятъра, например. Припомням, че Европа няма да подкрепи финансово тази технология, която ЕС проучи и се отказа да влага в нея публичните средства на данъкоплатците. Това означава, че тя няма да може да влезе в регионалния план на Стара Загора.  Ако България продължи да настоява, че това е бъдещето на комплекс Марица изток, то това може да мине през заем, който после трябва да връщаме.

Концепцията на Европа е през регионалните планове всяко едно публично евро обществени средства да привлече минимум 3,5 евро частни инвестиции.

Решението е да инвестираме в публична инфраструктура, която позволява въглеродна неутралност на производството бъдещите инвеститори, да сме готови да партнираме в административните процедури и да ползваме земя, която не може да бъде използвана за пасища или производство на храна. Водещи инвеститори търсят тези условия. Така ще осигурим новите работни места.

Цялото интервю с Румяна Грозева можете да чуете в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Второ събитие по проект "Преход на възможностите“ ще се проведе в Стара Загора

Изпълнението на европейския проект „Преход на възможностите“ продължава с второ събитие в Стара Загора. „Бранд Медия България“ и Агенцията за регионално икономическо развитие (АРИР) организират съвместно кръгла маса, на която в дълбочина да бъдат..

публикувано на 27.03.24 в 08:40

Радостин Танев: Зелената цел на Общината е на човек по дърво

Парк „Митрополит Методий Кусев", по-известен сред старозагорци като Аязмото, е едно от емблематичните места в града. В последните няколко години обаче растителният и дървесен потенциал на парка  видимо намалява. Основният вредител е короядът ,..

публикувано на 13.03.24 в 10:02

Обсъдиха Прехода на възможностите в Стара Загора

Tракийски университет беше домакин на конференция „Преход на възможностите – Стара Загора“, която се проведе на 29 февруари от „Бранд Медия България“ и Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора. Модератор на работните панели на..

публикувано на 06.03.24 в 11:26

Разясняват възможностите на прехода и Териториалния план

На срещата на 29 февруари целим да дадем яснота и конкретика по Териториалните планове, съобщи д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие – Стара Загора (АРИР) по повод събитието „Преход на..

публикувано на 28.02.24 в 10:00

Конференция разяснява енергийната ефективност на сградния фонд

В рамките на поредицата кръгли маси за финансиране на устойчива енергия, Министерство на енергетиката и Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект с подкрепата на Коалиция „Да обновим България“ организират  конференцията „Енергийната ефективност на..

публикувано на 31.01.24 в 10:00

Среща за разясняване как ще се изпълнява Териториалният план организира АРИР в Стара Загора

"Новите предизвикателства в началото на годината за екипа на АРИР са няколко. Проектите, по които ще работим са по важни за региона теми. Позволихме си да се върнем към един такъв - да се даде шанс на млади хора, които по една или друга причина не са се..

публикувано на 24.01.24 в 12:42
Юлиан Попов

Старозагорски регион със специално представяне на COP28 в Дубай

У нас излизането от по-силните горива не е в голяма степен резултат на национална политика, а е бизнес , предприемаческо или корпоративно решение. България е пример за разнообразни решения за трансформация в различните индустрии – циментова,..

публикувано на 20.12.23 в 10:00

Започна изграждането на екологично и иновативно междублоково пространство

Стартира проект „Зелени решения за междублоково пространство в кв. „Железник“ за преодоляване на „Градския топлинен остров“. Той ще се реализира в пространството  на жилищните сгради с административни адреси ул. „Загорка“ № 31; ул. „Загорка“ № 33, ул...

публикувано на 04.12.23 в 14:38

Европейският съюз готви нова регулация за развитие на водородната икономика

Предстои съвсем скоро Европейския съюз да одобри нова регулация за изграждане на инфраструктура за алтернативни горива, в които се включва и водорода. Това сподели в интервю за „Минутите на Зелената сделка“ Георги Симеонов, директор дирекция..

публикувано на 30.11.23 в 17:02

Старозагорска делегация се включва в Европейската седмица на водорода 2023

Д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие- Стара Загора заедно с ректора на  Тракийски университет проф. Добри Ярков и екип от университета  участват в  най-голямото годишно събитие, посветено на..

публикувано на 22.11.23 в 10:00