Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частните болници в Стара Загора не са уведомени за пренасочването на родилки към тях

Слухове за затваряне за неопределено време на родилното отделение в Университетската болница „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора и превръщането му в ковид отделение притесни много бъдещи майки в областта.

В интервю за Радио Стара Загора тази сутрин, директорът на болницата проф. Йовчо Йовчев уточни, че Клиниката по акушерство и гинекология няма да бъде затворена, но ще се приемат  само родилки с коронавирусна инфекция или рискови бременности, а останалите ще бъдат насочвани за раждане към частните болници. До решението се стигнало заради завишения брой ковид болни на територията на болницата.

Оказа се обаче, че ръководствата на двете частни болници в града с родилни отделения не са  уведомени, че трябва да поемат по-голям поток от пациенти, за да направят необходимата организация.

„Информацията, която имам е неофициална. Нямам нито заповед от РЗИ, нито колегиално обръщение от проф. Йовчев“, заяви д-р Калина Пиперкова, завеждащ АГ-отделението на болница „Тракия“. Тя допълни, че лечебното заведение разполага с 24 легла за акушерство и гинекология по здравна каса, от които 13 са за родилки. „Няма да оставим нито една родилка навън, но за целта нали трябва да направим съответната организация?“, коментира д-р Пиперкова.  

В болница „НиаМед“ също не знаеха, че част от родилките ще бъдат пренасочвани към тях. Управителят д-р Николай Христов научи от нас за идеята и не скри учудването си, че не са предупредени.

"Никой не е разговарял с нас официално или неофициално. По закон ние сме длъжни да приемем всяка жена, която дойде да ражда при нас, но все пак би трябвало да имаме поне някакво уведомление каква е ситуацията в града.Все пак има РЗИ, който е официалния орган на местно ниво в условията на епидемия, да не говорим, че има и кризисен щаб, където подобни неща трябва да бъдат обсъдени", каза д-р Христов.        

Свързахме се и с директора на РЗИ – Стара Загора д-р Станимир Станков, който отказа да коментира ситуацията, но потвърди, че още няма официална заповед за реорганизацията . Позицията на РЗИ щяла да бъде представена днес по-късно чрез прессъобщение до медиите.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл:  

В тази връзка се свързахме с Теодора Танева, родилка в напреднала бременност от Стара Загора. Тя изрази разбиране за предприетата мярка, но сподели и своето притеснение, че наблюдаващият и лекар, който е от държавната болница, няма да бъде с нея по време на раждането в частно лечебно заведение. Старозагорката, на която скоро предстои да стане майка, каза още, че след информацията от тази сутрин от ръководството на болницата, напрежението сред родилките в социалните мрежи е намаляло. 

В късния следобед чрез прессъбщение до медиите от РЗИ - Стара Загора съобщиха, че Клиниката по акушерство и гинекология и Клиниката по неонатология на Университетската болница са единствените на територията на област Стара Загора с най-високото трето ниво на компетентност. С цел осигуряване на необходимата медицинска помощ за бременни и родилки, положителни за COVID-19, в лечебното заведение се създава специален сектор, като са спазени всички противоепидемични правила за изолиране и непресичане на потоците.

В останалата база на Клиниката по АГ ще се приемат за лечение, наблюдение или раждане бременни и родилки, с отрицателни лабораторни изследвания за COVID-19 и с риск от раждане на недоносен плод, бременности с повишен и/или реализиран риск, за които се изисква медицинската помощ да бъде оказана в структура с най-високо ниво на компетентност.

Бременните, при които липсва повишен риск и не се очаква раждане на недоносен плод, ще бъдат приемани в останалите две лечебни заведения, оказващи родилна помощ в град Стара Загора, при спазване на изискванията на Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първо издание на Празник на лавровото дърво събира певчески и танцови групи в с. Малка Верея

Към дългия списък с любопитни, кулинарни, фолклорни и забавни празници на старозагорските села се прибавя още един със своя дебют в неделя, 29 септември 2024 г. Това е Празникът на лавровото дърво, ароматите и лечебните билки, който ще се проведе в..

публикувано на 27.09.24 в 18:15

Адвокатските колегии предвиждат стачни действия срещу ветото на президента по закона за адвокатурата

Всички 27 председатели на адвокатски колегии в България са се обединили в единно становище, в което подробно са разяснили защо не са съгласни с ветото на президента по закона за адвокатурата и какви са техните съображения. Това съобщи председателя на..

публикувано на 27.09.24 в 17:52

Защо фондация може да остане без финансиране за проект

Стотици деца от уязвими групи в старозагорско могат да останат без социалната подкрепа, която получават от фондация „Мисия Криле“ . Причината е отказ на Правната комисия на Общинския съвет  на Стара Загора да финансира дейността на мобилни екипи,..

публикувано на 27.09.24 в 16:41

В четири общини в Старозагорско не са назначени секционните комисии

Секционните избирателни комисии в област Стара Загора са назначени, с изключение на тези в общините Стара Загора, Раднево, Николаево и Братя Даскалови.  Причината е, че там са представени по две предложения за поименния състав на комисиите от двете..

публикувано на 27.09.24 в 16:24

Първо издание на Празник на лавровото дърво в с. Малка Верея

Към дългия списък с любопитни, кулинарни, фолклорни и забавни празници на старозагорските села се прибавя още един със своя дебют в неделя, 29 септември 2024 г. Това е Празникът на лавровото дърво, ароматите и лечебните билки, който ще се проведе в село..

публикувано на 27.09.24 в 16:22

50 години от основаването си чества НУМСИ „Хр. Морфова“

Тържествен концерт с участието на оркестъра на Държавна опера – Стара Загора ще бележи официалното честване на 50-годишнината от основаването на Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“.  Събитието ще се проведе на 1..

публикувано на 27.09.24 в 16:03

Факултет „Техника и технологии“ тържествено отбеляза 60 години висше образование в Ямбол

С пъстра празнична програма Факултет „Техника и технологии“ – Ямбол отбеляза 60 години висше образование в града. Празничният ден започна в заседателната зала на факултета, където бяха връчени грамоти за принос в развитието и утвърждаването на..

публикувано на 27.09.24 в 15:56

Старозагорски криминалисти иззеха предмети с белези на културно-исторически ценности

На 25.09.2024г. полицейски служители от сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при ОДМВР-Стара Загора са извършили проверка в къща, в с. Християново, обитавана от двама мъже на 39 и 37 години.  Намерени и иззети са медальон от бял метал и..

публикувано на 27.09.24 в 15:49

Под надзора на Районна прокуратура-Стара Загора се извършва разследване за държане на наркотици и неизпълнение на полицейско разпореждане

Районна прокуратура-Стара Загора наблюдава досъдебно производство за извършени четири престъпления – за държане на високорисково вещество – метамфетамин, за отказ от извършване на полицейска проверка, за управление на нерегистриран мотоциклет и..

публикувано на 27.09.24 в 15:42

Най-новият и роботизиран завод на "Арсенал" отваря врати в Стара Загора

С ден на отворените врати и редица прояви казанлъшката оръжейна "Арсенал" отбелязва 100 години в Казанлък и 146 години от съществуването си. Заводът остава най-големият работодател в област Стара Загора . Над 10 000 души работят сега в дружеството, а по..

публикувано на 27.09.24 в 15:06