Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Частните болници в Стара Загора не са уведомени за пренасочването на родилки към тях

Слухове за затваряне за неопределено време на родилното отделение в Университетската болница „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора и превръщането му в ковид отделение притесни много бъдещи майки в областта.

В интервю за Радио Стара Загора тази сутрин, директорът на болницата проф. Йовчо Йовчев уточни, че Клиниката по акушерство и гинекология няма да бъде затворена, но ще се приемат  само родилки с коронавирусна инфекция или рискови бременности, а останалите ще бъдат насочвани за раждане към частните болници. До решението се стигнало заради завишения брой ковид болни на територията на болницата.

Оказа се обаче, че ръководствата на двете частни болници в града с родилни отделения не са  уведомени, че трябва да поемат по-голям поток от пациенти, за да направят необходимата организация.

„Информацията, която имам е неофициална. Нямам нито заповед от РЗИ, нито колегиално обръщение от проф. Йовчев“, заяви д-р Калина Пиперкова, завеждащ АГ-отделението на болница „Тракия“. Тя допълни, че лечебното заведение разполага с 24 легла за акушерство и гинекология по здравна каса, от които 13 са за родилки. „Няма да оставим нито една родилка навън, но за целта нали трябва да направим съответната организация?“, коментира д-р Пиперкова.  

В болница „НиаМед“ също не знаеха, че част от родилките ще бъдат пренасочвани към тях. Управителят д-р Николай Христов научи от нас за идеята и не скри учудването си, че не са предупредени.

"Никой не е разговарял с нас официално или неофициално. По закон ние сме длъжни да приемем всяка жена, която дойде да ражда при нас, но все пак би трябвало да имаме поне някакво уведомление каква е ситуацията в града.Все пак има РЗИ, който е официалния орган на местно ниво в условията на епидемия, да не говорим, че има и кризисен щаб, където подобни неща трябва да бъдат обсъдени", каза д-р Христов.        

Свързахме се и с директора на РЗИ – Стара Загора д-р Станимир Станков, който отказа да коментира ситуацията, но потвърди, че още няма официална заповед за реорганизацията . Позицията на РЗИ щяла да бъде представена днес по-късно чрез прессъобщение до медиите.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл:  

В тази връзка се свързахме с Теодора Танева, родилка в напреднала бременност от Стара Загора. Тя изрази разбиране за предприетата мярка, но сподели и своето притеснение, че наблюдаващият и лекар, който е от държавната болница, няма да бъде с нея по време на раждането в частно лечебно заведение. Старозагорката, на която скоро предстои да стане майка, каза още, че след информацията от тази сутрин от ръководството на болницата, напрежението сред родилките в социалните мрежи е намаляло. 

В късния следобед чрез прессъбщение до медиите от РЗИ - Стара Загора съобщиха, че Клиниката по акушерство и гинекология и Клиниката по неонатология на Университетската болница са единствените на територията на област Стара Загора с най-високото трето ниво на компетентност. С цел осигуряване на необходимата медицинска помощ за бременни и родилки, положителни за COVID-19, в лечебното заведение се създава специален сектор, като са спазени всички противоепидемични правила за изолиране и непресичане на потоците.

В останалата база на Клиниката по АГ ще се приемат за лечение, наблюдение или раждане бременни и родилки, с отрицателни лабораторни изследвания за COVID-19 и с риск от раждане на недоносен плод, бременности с повишен и/или реализиран риск, за които се изисква медицинската помощ да бъде оказана в структура с най-високо ниво на компетентност.

Бременните, при които липсва повишен риск и не се очаква раждане на недоносен плод, ще бъдат приемани в останалите две лечебни заведения, оказващи родилна помощ в град Стара Загора, при спазване на изискванията на Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ.Още от категорията

Старозагорски конкурс събра участници от близо и далеч

Днес изтича крайният срок за изпращане на творби за онлайн конкурса „Лазаровден“, организиран от НЧ „Развитие“ в старозагорското село Дълбоки. Това съобщи за Радио Стара Загора Христина Янкова от културната институция. До момента участниците са..

публикувано на 20.04.21 в 14:15

Продължава кампанията за даряване на кръвна плазма за пациенти с Ковид-19 в Сливен

Продължава кампанията за даряване на кръвна плазма за пациенти с Ковид-19 в Сливен. Отделението по трансфузионна хематология /Кръвният център в ДКЦ-2/ на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен ще работи с кръводарители през почивните 1 и 3 май от 8 до 12..

публикувано на 20.04.21 в 13:59

Няма нови случаи на коронавирус в женския затвор в Сливен

През последното денонощие в област Сливен са излекувани 86 души. Те са почти два пъти повече спрямо заболелите жители на областта през същия период , съобщиха от Областния кризисен щаб.  Сред новодиагностицираните 45 лица е здравен инспектор...

публикувано на 20.04.21 в 13:54

Обявиха отличените в конкурса "Подай ръка на доброто"

В навечерието на християнските празници, на 26 април от 17.00 часа, пред сградата на Община Стара Загора, председателят на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) Иванка  Сотирова, ще открие..

публикувано на 20.04.21 в 13:03

Диян Димитров: Решението да напусна ОбС-Стара Загора не беше лесно

Напускането на двама от най-опитните общински съветници отваря нови възможности за хората, които до сега са получавали по-малко работа и нови перспективи пред голяма част от тях. Така коментира пред Радио Стара Загора раздялата си с местния парламент..

публикувано на 20.04.21 в 12:38

Борисов обяви кандидатите за министри на ГЕРБ

Премиерът в оставка Бойко Борисов потвърди днес, че предлага за министър-председател бившия външен министър Даниел Митов. Във включване на живо във Фейсбук от болницата, в която вчера Борисов бе опериран , той съобщи, че кандидат за вицепремиер и..

публикувано на 20.04.21 в 11:43
Снимката е илюстративна

Оставят в ареста 19-годишен младеж за кражба на кутия с дарения

Оставиха за постоянно в ареста 19-годишния младеж от Стара Загора, който открадна кутия с дарения. Същият е обвинен и за това, че в началото на август миналата година откраднал четири велосипеда на стойност 3 500 лева. Младежът в бил  обявен за общодържавно..

публикувано на 20.04.21 в 11:20

Седемнадесет са номинациите за награда „Стара Загора"

В Община Стара Загора са постъпили общо 17 предложения за присъждане на наградата „Стара Загора" за 2021 година. С нея се удостояват граждани с високи художествено-творчески постижения в духовния живот и сферата на образованието и науката. Отличията се..

публикувано на 20.04.21 в 10:46
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Най-възможният сценарий е нови избори

Президентът Румен Радев ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група - ГЕРБ-СДС. От партията вече обявиха, че са готови с проект на правителство. Те предлагат за министър-председател бившия външен..

публикувано на 20.04.21 в 10:07

145 години от Априлското въстание

Априлското въстание  от 1876 година е въоръжено въстание на българите в Османската империя. Избухва преждевременно на 20 април в Копривщица и е организирано от Гюргевския революционен комитет. Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен връх на..

публикувано на 20.04.21 в 09:34