Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частните болници в Стара Загора не са уведомени за пренасочването на родилки към тях

Слухове за затваряне за неопределено време на родилното отделение в Университетската болница „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора и превръщането му в ковид отделение притесни много бъдещи майки в областта.

В интервю за Радио Стара Загора тази сутрин, директорът на болницата проф. Йовчо Йовчев уточни, че Клиниката по акушерство и гинекология няма да бъде затворена, но ще се приемат  само родилки с коронавирусна инфекция или рискови бременности, а останалите ще бъдат насочвани за раждане към частните болници. До решението се стигнало заради завишения брой ковид болни на територията на болницата.

Оказа се обаче, че ръководствата на двете частни болници в града с родилни отделения не са  уведомени, че трябва да поемат по-голям поток от пациенти, за да направят необходимата организация.

„Информацията, която имам е неофициална. Нямам нито заповед от РЗИ, нито колегиално обръщение от проф. Йовчев“, заяви д-р Калина Пиперкова, завеждащ АГ-отделението на болница „Тракия“. Тя допълни, че лечебното заведение разполага с 24 легла за акушерство и гинекология по здравна каса, от които 13 са за родилки. „Няма да оставим нито една родилка навън, но за целта нали трябва да направим съответната организация?“, коментира д-р Пиперкова.  

В болница „НиаМед“ също не знаеха, че част от родилките ще бъдат пренасочвани към тях. Управителят д-р Николай Христов научи от нас за идеята и не скри учудването си, че не са предупредени.

"Никой не е разговарял с нас официално или неофициално. По закон ние сме длъжни да приемем всяка жена, която дойде да ражда при нас, но все пак би трябвало да имаме поне някакво уведомление каква е ситуацията в града.Все пак има РЗИ, който е официалния орган на местно ниво в условията на епидемия, да не говорим, че има и кризисен щаб, където подобни неща трябва да бъдат обсъдени", каза д-р Христов.        

Свързахме се и с директора на РЗИ – Стара Загора д-р Станимир Станков, който отказа да коментира ситуацията, но потвърди, че още няма официална заповед за реорганизацията . Позицията на РЗИ щяла да бъде представена днес по-късно чрез прессъобщение до медиите.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл:  

В тази връзка се свързахме с Теодора Танева, родилка в напреднала бременност от Стара Загора. Тя изрази разбиране за предприетата мярка, но сподели и своето притеснение, че наблюдаващият и лекар, който е от държавната болница, няма да бъде с нея по време на раждането в частно лечебно заведение. Старозагорката, на която скоро предстои да стане майка, каза още, че след информацията от тази сутрин от ръководството на болницата, напрежението сред родилките в социалните мрежи е намаляло. 

В късния следобед чрез прессъбщение до медиите от РЗИ - Стара Загора съобщиха, че Клиниката по акушерство и гинекология и Клиниката по неонатология на Университетската болница са единствените на територията на област Стара Загора с най-високото трето ниво на компетентност. С цел осигуряване на необходимата медицинска помощ за бременни и родилки, положителни за COVID-19, в лечебното заведение се създава специален сектор, като са спазени всички противоепидемични правила за изолиране и непресичане на потоците.

В останалата база на Клиниката по АГ ще се приемат за лечение, наблюдение или раждане бременни и родилки, с отрицателни лабораторни изследвания за COVID-19 и с риск от раждане на недоносен плод, бременности с повишен и/или реализиран риск, за които се изисква медицинската помощ да бъде оказана в структура с най-високо ниво на компетентност.

Бременните, при които липсва повишен риск и не се очаква раждане на недоносен плод, ще бъдат приемани в останалите две лечебни заведения, оказващи родилна помощ в град Стара Загора, при спазване на изискванията на Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Локализирани са пожарите край старозагорските села Дълбоки и Еленино

Пожарите, които възникнаха в следобедните часове в близост до старозагорските села Дълбоки и Еленино, са локализирани, съобщи старши инспектор Михаил Михов, началник на група "Оперативен център" към Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита..

публикувано на 30.07.24 в 19:05

В Стара Загора ще обработват открити площи за унищожаване на комарите

Община Стара Загора ще извърши третиране на открити площи срещу възрастни комари с препарат „Стийл 25 ЕК“ / студен аерозол. Това е по-ефективният метод за борбата срещу комарите, коментират от фирмата, ангажирана с дейностите. График: Сряда,..

публикувано на 30.07.24 в 17:27

Пожарът край Дълбоки още не е потушен

Главният път Стара Загора - Нова Загора при разклона за село Дълбоки е затворен и движението се пренасочва през с. Оряховица. Това съобщиха жители на село Дълбоки, където по-рано днес избухна пожар.  4 екипа на пожарната, служители на горското стопанство..

публикувано на 30.07.24 в 16:59

Утре изтича срокът да се декларират и плащат дължими данъци за второто тримесечие на 2024 г.

На 31 юли изтича крайният срок, в който предприятията и самоосигуряващите се, които са изплатили доходи на физически лица, извън трудов договор и са задължени да им удържат данък, трябва да подадат по електронен път декларация по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ..

публикувано на 30.07.24 в 16:26

Отново пожар край село Дълбоки

Пожар възникна този следобед край старозагорското село Дълбоки. Сигналът за огъня е подаден малко след 15.00 часа, съобщиха от противопожарната служба в Стара Загора. От там уточниха, че горят сухи треви в южния край на селото, но няма опасност за..

публикувано на 30.07.24 в 16:06

Седем медала от Сеул за старозагорските математици

С общо седем медала ще се завърнат старозагорските млади математици от състезанието Азия оупън, съобщи във фейсбук профила си математикът Любомир Любенов.    "Днес в Сеул приключва азиатският математически маратон.  Предстои церемонията по..

публикувано на 30.07.24 в 15:00
Контейнер за временно настаняване, с. Воден.

Продължава оборудването на фургоните във Воден

Продължава оборудването на фургоните, осигурени за най - тежко засегнатите от пожарите в крайграничната община Болярово. До момента са поставени 18 жилищни контейнери в селата Воден и Крайново. Не във всички фургони, в момента живеят пострадали от..

публикувано на 30.07.24 в 14:31
Обвиняемият Георги Георгиев.

Съдът пусна под домашен арест обвиняемия по делото "Дебора"

Магистратите от Районен съд - Пловдив измениха мярката за неотклонение на Георги Георгиев от най-тежката - “задържане под стража” с по-лека - домашен арест. Това стана известно в края на днешното съдебно заседание. Мярката си той ще изтърпява в Стара..

публикувано на 30.07.24 в 14:05
Снимка: Христо Христов

Димитровградското село Воден помага на боляровското село Воден

Акция в помощ на пострадалите при пожара в болярското село Воден организираха жителите на димитровградското село Воден. Микробус с пакети от първа необходимост, замина днес. Организатори на благотворителната акция са читалищните дейци от НЧ „Пробуда..

публикувано на 30.07.24 в 13:47

На фона на политическите трусове, България е в добро номинално икономическо състояние

На фона на нестабилната политическа обстановка – България е все още в добро номинално икономическо състояние, заяви за Радио Стара Загора икономистът Даниел Василев. По думите му по последни данни страната ни е  около средата на Европа по растеж,..

публикувано на 30.07.24 в 13:17