Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Научен труд проследява ромското участие в правоохранителната система в България в периода от 1878 до второто десетилетие на XXI век

Днешният 8 април е празник за ромската общност по цял свят. Изборът на датата не е случаен. На тази дата се чества освобождаването на ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война. На 8 април 1971 година в Лондон се провежда и Първият ромски конгрес.

Денят предразполага много и различни ракурси към ромската тема в живота, изкуството и литературата. В предаването "60 минути повече" доц.д-р Евгения Иванова и д-р Велчо Кръстев разказаха за работата си върху книгата "Правоохранителната система и циганите/ромите в България. Научният труд обхваща историческото развитие на страната ни от 1878 до второто десетилетие на XXI век. "Трите основни периода включени в книгата са съобразени с обществено-политическото развитие на страната. "В книгата не говорим само за негативните страни на този етнос, а и за това, че те участват в работата на системата. Те са полицаи, милиционери, служители в структурите на Държавна сигурност, хора с принос в развитието на България", разказа доц.д-р Евгения Иванова. "Много интересни неща открихме във фондовете на МВР и в разсекретените архиви на Държавна сигурност. "Специално благодарим на д-р Георги Кръстев за оказаното съдействие", подчерта Иванова. 

Издадената в София през 2020 година книга "Правоохранителната система и циганите/ромите в България е деветото съвместно изследване на доц. д-р Евгения Иванова и д-р Велчо Кръстев. Тя е своеобразно продължение на книгата им "Циганите по пътищата на войната". Преди години тази книга беше първото по своя характер и мащабност изследване за ролята на ромските общности в живота на различни по своя характер, господстваща религия и преобладаващ етнос държави. Документалистите я определиха като първо по рода си не само в България, но и в Европа цялостно, систематично, всеобхватно и детайлно изследване на участието на ромите/ циганите във военното дело.

Най-голям интерес към ромската тема и задълбочените изследвания на доц. д-р Евгения Иванова и на д-р Велчо Кръстев след "По дългия път... Живот с другите" /2006/ има към "Видрица или 77 рецепти от циганската кухня", издадена през 2007 година, както и към "Циганите/ромите в България - джендър отношения" /2013/, сподели в предаването "60 минути повече" д-р Кръстев.

В хасковското село Конуш оградата на църквата "Св.Иван Рилски" е уникална с това, че част от нея е направена от щикове, участвали в сраженията през Балканската война. Тя е изградена през 1941 година от Йордан Цонев. През същата 1941 е направено и първото водоснабдяване на селото от чешмата, която се намира в черковния двор. На чешмата е поставена плоча с имената на 54 войници, загинали в Първата световна война. За да огради паметника кметът на селото Йордан Цонев решава да поиска щикове от музея в София. От там му предоставят 108 щика на участници в бойните сражения през Балканската война. С тях е направена уникалната ограда, която може да се види и днес. Конуш е едно от селата с най-много паметници на глава от населението, свързани с различни периоди от българската история. В селото паметен знак напомня и за трима роми загинали по фронтовете на Първата световна война. Сътрудникът ни Златка Михайлова допълва: 


Още от категорията

Любомир Цакев

Ретроспективна изложба на Любомир Цакев в Стара Загора

От 21 април до 18 май 2021г. в западната зала на Художествена галерия Стара Загора ще бъде представена ретроспективна изложба на Любомир Цакев /1940-2012/. Експозицията е съвместна проява на Художествена галерия Стара Загора и Държавен куклен театър –..

обновено на 19.04.21 в 16:58

Премиера на песента "Юли"

Изключителен екип от доказали се в своята област артисти застават зад общата идея за създаването на песента „ЮЛИ“, обединяваща в себе си поетичното, музикалното и аудио визуалните изкуства. Композитор е  Димитър Карамфилов, аранжиментът е..

публикувано на 19.04.21 в 15:03
Дани Милев

Дани Милев: Мисля, че създавам светли и весели песни

Днес в предаването "Моята неделя" Дани Милев представи най-новата песен на бенда си . Тя се казва "Приказка една" и е първата от записаните шест песни в нов албум , създаден по програмата "Творчески инициативи" на Национален фонд "Култура "...

публикувано на 18.04.21 в 14:30
реставрираната икона

Реставрирана 123 годишна икона чака български поклонници в Одрин

Заради дълго продължаващата епидемична обстановка тракийските дружества в Хасковска област са преустановили поклонническите посещения в Одрин, където две православни църкви напомнят за българския дух там по времето на Османската империя, потвърди..

публикувано на 18.04.21 в 11:20

Иво Танев с „Урок за мъже“

Иво Танев е музикант, сценарист, а вече и автор на книга. Представяме ви дебютната му книга „Урок за мъже“ – Истински истории от моя живот. Какво го провокира да напише тази книга и какви са темите, които засяга. И още завръщане към детството му, чиито..

публикувано на 16.04.21 в 13:22

Малкият човек - иконичният образ на киното като изкуство

Създателят на Малкия човек – вечния образ на световното кино – Чарли Чаплин е роден на 16 април преди 122 години. Дребничкият скитник с неподражаем силует отразява и живота и терзанията на автора си – Чарлс Спенсър Чаплин. Към творчеството му..

публикувано на 16.04.21 в 11:31

„Под игото – 1894 - та“ на старозагорска сцена

На 25.05 (Май) от 19 часа в Държавна опера Стара Загора ще бъде поставена постановката „Под игото - 1894 - та“. Това е нова българска пиеса за трудностите и перипетиите около амбициозното първо българско издание на романа „Под игото“ от младия..

публикувано на 16.04.21 в 11:14

„Светът на палци” в рисунките и пластиките на децата

В навечерието на премиерата на балета „Спящата красавица” директорът на 4 ОУ “Кирил Христов“ Господин Балъкчиев връчи парично дарение в полза на закупуването на палци за балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора. Средствата са събрани на..

публикувано на 16.04.21 в 10:48

Джазът ще живее в Стара Загора през юни

Джазът се завръща в Стара Загора през юни. След едногодишно прекъсване, Стара Загора отново ще бъде домакин на Джаз фестивала. 10, 11 и 12 юни са датите в които старозагорската публика ще може да се наслади на джаз музиката. Програмата е готова. На..

публикувано на 16.04.21 в 10:23

Премиера на балета "Спящата красавица" на Старозагорската опера

Дългоочакваната премиера на балета „Спящата красавица“ от Пьотр Илич Чайковски ще се състои днес, 16- ти и на 23 април от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера.  Наричат „Спящата красавица“ балетът на балетите. " Една година, заради..

публикувано на 16.04.21 в 09:30