Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

България в обединението на европейските енергийни пазари

Снимка: БГНЕС

Обединението на енергийните пазарите между България и Гърция на 11 май е поредна стъпка в създаването на конкурентен пазар на електроенергия в мащаб ЕС. За България този процес започна доста отдавна още в началото на първото десетилетие на 21 век с реформите в националната енергетика, отделянето на държавните компании и старта на либерализацията с първата сделка на свободен пазар през 2004 г. Това обясни доц. Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на Софийския университет, директор на магистърската програма „Енергийни пазари и услуги“, член на Консултативния съвет във връзка с европейската Зелена сделка към Министерския съвет:

На 11 май се обединяват т. нар. сегменти „Ден напред“ – това е един от пазарите на едро на електроенергия, който е най-използван и служи за референтна стойност на почти всички сделки в момента на свободния пазар в България. При него всеки ден, до средата на деня, се предлагат или търсят количества за часовете на следващия ден. Той беше създаден в началото на 2016 г. и  също премина през трудни на моменти стъпки.

През гръцкия пазар се осигурява връзката и едновременното ценообразуване на пазарен сегмент „Ден напред“ за всички страни, които участват в пазарното обединение на ЕС. Това са почти всички национални пазари, а към края на годината остава да се обединят и четирите пазара на север от нас – т.е. България и Румъния, да се затвори този кръг, за да може пазарната цена да се определя в рамките на ЕС едновременно за всички пазари и да се изменя единствено според възможностите за пренос между една и друга страна.

Така цената за „Ден напред“ ще е еднаква за ЕС, освен в тези пазарни зони, в които не може да достигне достатъчно електроенергията, заради някакви технически ограничения на трансгранични капацитети, уточни доц. Атанас Георгиев.

България обаче има само две съседни страни, които са в рамките на ЕС, в същото време има обмен и със Сърбия, Македония и Турция, които по отношение на емисиите имат други правила. Тази гранична позиция може да има както предимства – когато съседните пазари предлагат по-изгодни условия, така и да застрашава конкурентноспособността на въглищните централи, когато става въпрос за емисиите.

Във връзка с това, че ние сме съседи на страни, които не са изрично част от тази Зелена сделка трябва да имаме предвид, че ако нейните принципи останат в рамките на ЕС, това би било заплаха не само за българската, а за европейската икономика като цяло. И тук аз виждам основното предизвикателство за ЕС - да успее да убеди по-голяма част от международните си партньори, стартирайки с членовете на енергийната общност за югоизточна Европа от Западните балкани, за предимствата на новите политики за декарбонизация.

Ако има голямо разминаване по пътя, по който е поел ЕС и съседните страни, има риск по отношение на индустриалните компании, тъй като ако те са поставени пред по-тежки условия, може да се стигне до т. нар. „въглеродно изтичане“, което значи преместване на въглеродно интензивни производства в страни с по-малко рестриктивни политики, обясни доц. Атанас Георгиев.

Надявам се, че ще има споразумение между ЕС и страните от Западните балкани, за да не се стига до неравни условия на играта.

Интервюто с доц. Атанас Георгиев можете да чуете в прикачения звуков файл. 

Още от категорията

ТЕЦ

Какви са вариантите за работата на комплекс "Марица изток" в следващите години

Как да се трансформира комплекс „Марица изток“ така че да имаме независима енергетика и качествени работни места – потърсихме мнението на Диян Димитров, избран за председател на съвета на директорите на Българския енергиен холдинг и с 12 годишен..

обновено на 28.04.21 в 18:32

Олег Стоилов: старозагорският бизнес трябва да работи на квадрат

Когато говорим за преход към нов тип икономика, това, което трябва да прави българския бизнес, старозагорският трябва да го прави на квадрат – това каза в рубриката „Минутите на Зелената сделка с Европа директно Стара Загора“ Олег Стоилов,..

публикувано на 21.04.21 в 08:05

Румяна Грозева: Стара Загора може да бъде въглеродно неутрален регион

В Минутите на Зелената сделка с Европа директно разговаряме с Румяна Грозева, изпълнителен директор на АРИР Стара Загора, партньор на рубриката и част от мениджмънта на индустриална зона Загоре. В момента се изготвя Регионалният план за..

публикувано на 08.04.21 в 11:08

70% от българите искат зелените политики да са приоритетни

85% от българите смятат, че климатичните промени и глобалното затопляне са проблем от изключителна важност, показва проучване на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), проведено от „Алфа Рисърч“. Националното представително допитване е..

публикувано на 31.03.21 в 08:10
Славчо Нейков

Славчо Нейков: технологията за улавяне на въглерод няма да се финансира от ЕС

Славчо Нейков е председател на Управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт, има повече от 25 години непрекъснат стаж в енергийния сектор. Интервюто е на Живко Иванов. Дали улавянето на въглеродния диоксид може да се..

публикувано на 24.03.21 в 08:05

Александър Загоров: конструкцията на новата енергетика трябва да се изгражда бавно и внимателно

Синдиката нито сме инвеститори, нито сме консултанти, нито имаме власт. С това уточнение започна разговорът с конфедералния секретар на КТ „Подкрепа“ Александър Загоров: Ние сме сдружение на работниците и служителите и..

публикувано на 17.03.21 в 08:05

Иван Цанков: системите за улавяне на въглерод са възможно решение за комплекс "Марица изток"

Зелената сделка е предизвикателство, но и възможност. Тя представлява тотална трансформация, не само на енергийния сектор, но и на икономиките на страните членки на ЕС. Трябва обаче да се подходи индивидуално към всяка държава. Това смята..

публикувано на 10.03.21 в 08:00

В националния план за възстановяване и устойчивост България залага на екологични проекти и дигитализация

Националният план за възстановяване и устойчивост на България беше представен пред платформата на сп. Икономист на 16-ти февруари. Представянето проследи изпълнителният директор на АРИР в Стара Загора Румяна Грозева. По време на представянето..

публикувано на 18.02.21 в 14:22

Индъстри-ол: Синдикатите трябва да участват в прехода към нова икономика

В рубриката днес разговаряме с Корина Циролд, политически съветник на Индъстри-ол-Европа. Това е организация, в която членуват синдикати от индустриалния сектор, главно от тежката индустрия, енергийния и минен сектор, но и от много други...

публикувано на 10.02.21 в 09:49

Огнян Атанасов: Зелената сделка е нов икономически модел

Изготвящите се в момента териториални планове за справедлив преход на трите въглищни региона в България (Стара Загора, Кюстендил и Перник) са били обсъдени на срещи между синдикатите и консултантът Прайс Уотър Хаус Купърс през месец януари, съобщи..

публикувано на 03.02.21 в 08:10