Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Анализатор: Вотът беше емоционален и патриотичен, но доста инфантилен

Снимка: БНР

Картината, която се оформи от парламентарните избори миналата неделя е доста емоционална и объркана в социален и личностен характер. Вотът беше изцяло емоционален. И доста инфантилен сам по себе си, за съжаление. Това се доказва от факта, че се гласува за личности или срещу личности (на парламентарни, а не мажоритарни избори), но не и за идеи (което е обяснимо понеже така или иначе партии с ясни идеи няма, освен една, която е замираща). Така коментира за Радио Стара Загора изминалите избори у нас психо-социалният анализатор Яна Николова. Тя допълни, че има по-скоро формации за алтернативно политическо управление, което показва личностни, идейни, социални, обществени, политически дефицити в много области.

По думите на Николова имената на всички формации ясно дават основа на избирателя да се идентифицира емоционално и личностно, но не и идейно. Лошото е, че емоцията е с по-скоро битов характер, казва още Николова и дава пример: “Мутри Вън!‘‘ е с тесен фокус корупцията и емоцията го определи като протестен вот; БСП олицетворява стари емоции за идея (не идея сама по себе си) и напомня на партията-майка и е лесно това да бъде един опозиционен вот, но лоялен; Възраждане оформя вот от нов тип, с носталгичен, но  национален характер и също протестен. Има Такъв Народ оформя патриотичен вот с фокус идеята за спасение. Тази идея е в името, което казва *този народ е жив, той може, той е тук и сега*. Това събужда колективния Ерос-мотивационен инстинкт за живот (термин на Фройд). Затова с това лесно се идентифицираха много българи.

Относно манталитета, българинът има емоционално заложен манталитет и разбиране относно това кой е и какъв е той. Обаче повече живее в геройско минало отколкото в реално настояще, но и е причина за твърде много емоционално стоене във фантазна реалност като „България на три морета“ и прочие. Това създава неспособност да се сформира ясна идея, цел, кауза за бъдещето. Това психо-социално, го прави лесно манипулируем и социално неинформиран вот.

Вотът като цяло е протестен, но разделен по две основни направления: националистически в лицето на Възраждане и патриотичен в лицето на Има Такъв Народ.

Яна Николова изрази разлика между национализъм и патриотизъм. Национализмът е понятие от модерността и се свързва със силата на нацията. Изразява се в гордостта, култа към държавата, нейните успехи. Патриотизмът е традиционен. Той търси авторитет и легитимност. Свързва се с чистотата на нацията, с предците, с религията, с морала и достойнството.

„И двата вота се идентифицират с емоциите на имигранта, който е далече от родината.  Не помня кой беше написал в социалните мрежи , че вотът от чужбина е „хъшовски“. Напълно съм съгласна с това. Мога само да добавя, че патриотичните чувства надделяха над националистичните и затова Има Такъв Народ води пред Възраждане", допълни анализаторът. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковите файлове.Яна Николова живее от 14 години в столицата на Великобритания. Тя е социолог, дипломиран в Пловдивския университет, а в Лондон завършва психология. Магистър е по психо-социални изследвания, които се превръщат в основната й област на работа и анализи. В момента прави докторантура в тази област. Психо-социален анализатор, лектор по  социология, социална психология, както и теории в психологията и психоаналитичните терапии в университетски колежи в Лондон. Стажът й като преподавател по социология и психология в английската образователна система е десет години.

Още от категорията

Да има ли ваканция и в детските градини

На честотите на Радио Стара Загора продължаваме тема от предаването Репортер тази сутрин. След решението за ваканция за учениците заради надигащата се вълна на Омикрон,  в общественото пространство се завъртя още една дискусия  – трябва ли да има..

публикувано на 21.01.22 в 12:48
Александър Загоров

КТ Подкрепа за "Марица-изток" липсва диалог, социалното напрежение расте

Ако до седмица няма отговор на актуалните въпроси, свързани с комплекса "Марица-изток" в контекста на „Зелената сделка“, Конфедерацията на труда "Подкрепа" ще поиска от президента Румен Радев свикване на Консултативния съвет за национална сигурност..

публикувано на 20.01.22 в 17:45

Димитър Чорбаджиев, ДБ: Няма инвестиционно намерение за завод за отпадъци в "Марица-изток"

Годишната програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост ще гласува Общинският съвет на Стара Загора на предстоящата сесия на 27 януари. По прогнозни данни от продажба и отдаване под наем на общински имоти се очакват 3 млн. лева..

обновено на 20.01.22 в 15:24

Любка Иванова:Да се въведат разумни и навременни мерки в детските градини

„Ще приемем всички мерки, които е необходимо да се въведат в детските градини. Най-важно е те да бъдат разумни и навременни“, коментира Любка Иванова ситуацията с увеличения брой заболели от коронавирус деца и персонал в детските  заведения...

публикувано на 20.01.22 в 15:00

Александър Сиди: Три тежки гафа допусна Петков при посещението си в Скопие

Три основни тежки гафа допусна министър-председателят Кирил Петков при срещата си премиерите на РС Македония Димитър Ковачевски в Скопие . Това беше една безсмислена среща, коментира в ефира на радио Стара Загора събитията от последните дни бившият..

публикувано на 20.01.22 в 09:54

Данчо Караджов за рокендрола, любовта и още нещо

Фронтменът на група „Сигнал“ Йордан Караджов е роден на 20 януари 1952 г. и днес чества 70 – годишен юбилей. Караджов е лидер на „Сигнал“ от самото създаване на групата и е композитор на повечето им песни. Едни от най-известните им хитове са:..

публикувано на 20.01.22 в 07:00

Конгресът на БСП трябва да отговори защо БСП губи обществено доверие

На последното заседание на общинския съвет на БСП в Стара Загора предложи да се върне старата процедура за избор на председател на партията, според която конгреса го избира. Предложението е одобрено и депозирано в Националния съвет, съобщи..

публикувано на 18.01.22 в 17:47

Христо Панчугов: Трябва да отпадне емоцията във взаимоотношенията със Северна Македония

Необходимо е емоцията във взаимоотношенията ни със Съверна Македония да отпадне и да видим страни, които могат да водят диалог. Това коментира за Радио Стара Загора политологът Христо Панчугов по повод посещението на премиера Кирил Петков в Скопие...

публикувано на 18.01.22 в 12:05

Ваня Джаферович: В кризата ще се разбере кой обича футбола и спорта

Тази седмица се очаква да се направят постъпки за учредяване на сдружение от представители на Общината, старозагорския бизнес и феновете, което е готово да придобие акциите на ФК Берое и да се погрижи той да продължи участието си в първенството...

публикувано на 17.01.22 в 08:20

Честит имен ден на Тони Димитрова

На Антоновден ви срещаме с любимата певица Тони Димитрова. Един морски човек, който откриваме на брега на морето, докато разхожда своя домашен любимец. Усмихната, естествена и лъчезарна, както винаги. Разказва на кого е кръстена, какво си пожелава за..

публикувано на 17.01.22 в 09:00
Подкасти от БНР