Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Румен Гълъбинов: Възможни са модификации в данъчната система, но без радикална промяна

Румен Гълъбинов
Снимка: Ани Петрова

Като един от най-неотложните проблеми, които очакват бързо решение от новите управляващи, икономистът Румен Гълъбинов посочи установяването на контрол върху разпространението на Ковид-19 чрез масова ваксинационна кампания в страната. Анализаторът акцентира и върху Националния план за възстановяване и устойчивост, който властите предстои да представят пред Европейската комисия до крайния срок 30 април. Преди дни обаче вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че правителството оставя на следващия кабинет да внесе официално документа в Европейската комисия. Гълъбинов не вижда проблем в този отказ, като очаква от Брюксел отсрочка от месец, и изрази надежда от юли нататък да получим първи плащания в рамките на Плана, по който за България са предвидени 6,2 млрд. евро. Той изтъкна и важността на "Зелената сделка" и дигиталната трансформация на националната икономика, като подчерта потенциала на България да се превърне във водещ дигитален хъб на Балканите.

В отговор на въпрос Румен Гълъбинов заяви, че са възможни модификации в данъчната система на страната, но не и нейната радикална промяна. Експертът предлага необлагаем минимум за хората с ниски доходи за преодоляване на социалното неравенство в обществото, както и продължаване на политиката на постепенно намаляване на ДДС, като пример посочи най-масовите стоки – храни и лекарства. Той визира и идея, залегнала в предизборни програми на партии, за вдигане на прага за регистрация по ДДС за фирмите.

До 2024 година България трябва да адаптира социално-икономическата си система заради въвеждането на еврото като платежно средство. „Бихме могли да продължим да работим по линия на увеличение на доходите, на стандарта на покупателната ни способност и като цяло на потреблението -  най-важният елемент от формирането на БВП, който има съществен принос към икономическия растеж“, каза в заключение Румен Гълъбинов.Още от категорията

Професор Венелин Терзиев: Ако пазим България тя ще съществува

Летописците наричат Котел "твърдина на българския дух" и "люлка на Възраждането". В това балканско градче, родно място на Георги Стойков Раковски и над 200 национални герои се намира и първото в България и на Балканите училище за професионално..

публикувано на 12.05.21 в 20:29

Кой контролира парите ни?

На 13- ти май от 18 часа в РБ „Захарий Княжески“ Кузман Илиев ще представи книгата си „Кой контролира парите ни? Власт, спекула и манипулации“. Книгата е написана на принципа на статии по отделни важни теми, пречупени през реални..

публикувано на 12.05.21 в 16:11
Даниел Смилов

Даниел Смилов: Съставът на служебния кабинет показва, че се търси широка подкрепа

Назначаването на Стефан Янев за служебен премиер показва, че Румен Радев е търсел човек, който е максимално доверен и от най-близкия му екип, коментира за Радио Стара Загора политологът доц. Даниел Смилов. Според него това се обяснява и с..

публикувано на 11.05.21 в 17:20

Цветелина Делийска: Поне още година е нужна за възстановяване на бранша

Поне още една година трябва да отмине, за да започнем да се възстановяваме, каза Цветелина Делийска, член на УС на  Асоциацията на Професионалните Сватбени Фотографи и Видеооператори. "Няма раздвижване и даже нещата към момента вървят в..

публикувано на 11.05.21 в 10:07

Надежда Груева: Успешна за обновяването на фонда на библиотеката беше пандемичната 2020 година

Изминалата година беше една от най-силните ни години по отношение на обновяването на фонда на Регионална библиотека „Захарий Княжески" - Стара Загора. Това се дължи на участието й в проект по тази линия . Над 6 000 тома е новата литература за..

публикувано на 11.05.21 в 08:43

Агоп Каспарян: Този служебен кабинет ще произведе поне една сензация

В следващия парламент вероятно ще има повече партии и да се сформира правителство ще бъде още по-трудно, коментира за Радио Стара Загора анализатора Агоп Каспарян от института „Рего“. По думите му в следващото Народно събрание трябва да се..

публикувано на 10.05.21 в 10:13

Димитровград почита тази вечер Пеньо Пенев

Днес се навършват 91 години от рождението на Пеньо Пенев, „Поета с ватенката“. По традиция в нечетна година, литературната награда „Пеньо Пенев“ не се връчва. Но всяка година на този ден Димитровград отбелязва рождението на твореца, възпял..

публикувано на 07.05.21 в 17:56

Едуард Цветанов: Пандемията даде нов тласък на финтех компаниите

Пандемията даде нов тласък на финтех компаниите. И това беше очаквано, дигитализацията върви целеустремено, каза в интервю за Радио Стара Загора и БНР Едуард Цветанов, консултант и основател на Patterns Technology. По думите му B2C компаниите..

публикувано на 07.05.21 в 16:07

Георги Тошев: Името Георги отваря врати

На Гергьовден ви срещаме с журналиста, продуцент и писател Георги Тошев в разговор за силата и значението на името Георги и Победоносец ли е в живота. „Кръстен съм на дядо си Георги – бащата на моята майка. Много духовен, любопитен и свят човек...

публикувано на 06.05.21 в 14:50

Да съградиш храм на надеждата и вярата в две села

 Георги Балев, подарил на хората от  с. Българене параклис, изграден с негови средства през 2007 г. Но и до днес не обича да говори за това, което е сторил за селцето, което никога не е имало християнски храм. Решението му идва след разговор с..

публикувано на 06.05.21 в 08:05