Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Даниел Киряков, Център за анализи и кризисни комуникации

За духа на българския парламентаризъм

Президентът Румен Радев подписа указ, с който свиква днес новоизбраното 45-о Народно събрание на първо заседание. На тържествена церемония народните представители ще положат клетва. Очаква се държавният глава да присъства и да направи обръщение от парламентарната трибуна. Преди официалния старт на новия Парламент разговаряме с политолога Даниел Киряков от Центъра за анализи и кризисни комуникации.

 Г-н Киряков, да започнем с думи, изречени от бащата на парламентаризма и един от стожерите на конституционализма у нас Петко Каравелов, който казва: “Преди всичко способните лица са разпръснати. Всяка партия е заставена покрай няколко добри сили да прибере у себе си и негодници, а това пречи да се състави добър хомогенен кабинет”. От дистанцията на времето имат ли морална сила подобни слова в нашето съвремие?

Даниел Киряков: Определено имат. Това, което е казано исторически, знаете че може да се повтори или като фарс, или като трагедия.  Думите на Петко Каравелов са изключително релевантни на епохата, в която живеем. Но когато и да се препрочете Алеко Константинов също няма да сгрешите, защото там има препратки как се правят избори, как се търси народната любов, как се сформира правителство или се търси келепир и гешефт. Това, което тези будни умове преди над 100 години са наблюдавали като тенденции в незрялото тогава българско общество, ние виждаме и днес. Говорим, че прехода е минал, живеем и раборим в демокрация и пазарна икономика. За съжаление, обществото представя и такива личности, които нямат високи морални качества, нямат нужната ерудиция. Достойнство, чест,  компетенции за тях не означават нищо, защото целта им е власт и ползване на облаги от тази власт.

 Ако погледнем на парламента като на една голяма шахматна дъска с 240 фигури, каква игра започва?

 Даниел Киряков: Позиционна. До момента ние виждаме две проявления на повърхността на политическото говорене. От едната страна има словоблудство, има преекспониране на определени сюжети. И същевременно липса на дебат за същността на проблемите, които стоят пред нас – пандемия, социална криза, криза на доверие и не на последно място икономическа. От друга страна има една тишина, която през последните ден-два беше леко нарушена с отделни коментари и реплики. Тези две тенденции не са полезни за обществото. Същевременно към фигурите, които трябва да ги изпълват със смисъл и съдържание има големи очаквания. Ако развием метафората за шахматната дъска, може да се окаже че от 240 народни представители повечето са пешки.

Коя е царицата тогава?

Даниел Киряков: Не знам. Може би е в сянка. Не сме идентифицирали такъв образ. Не говоря за шумен, за креслив, а за ярък образ, който да съчетава в себе си ценности, прагматична политическа програма, но и да има нужните политически качества, да говори разбираемо и да дава перспективата.

Ще има ли живот този парламент?

Даниел Киряков: Най – трудният въпрос, защото ние виждаме каква е конфигурацията, която би могла да се случи. Ако не стане някаква задкулисна договорка или пък се случи пореден исторически компромис между първия и втория. Голяма коалиция е почти невъзможна, да не кажа изключена въз основа на заявките, които до момента формацииите са дали по отношение на идеология и политически платформи. Животът на този парламент може да продължи в рамките на 21-28 дни, следвайки цикъла на възлагане на мандати. Допускайки, че няма да има някаква договорка или т.нар.принципна позиция да се състави правителство. Тук вече говорим за компромиси, защото трябва да се внесе в Брюксел Националния план за възстановяване и устойчивост. Трябва да има работещо правителство, а не служебно, което да изпълнява антиковид мерките. Аргументи, които в удобен момент могат да се наредят красиво в лист хартия и да се представят пред нас като необходимите условия за спасение на България. 
Още от категорията

Село Розово има млад и амбициозен кмет

   Село Розово е на няколко километра от Казанлък. В него живеят близо 1 100 жители с постоянен адрес.  „Радващото е, че все повече млади хора се връщат в селото. Много семейства с малки деца търсят да купят имоти тук.“, казва кметът Венцислав Колев...

публикувано на 18.05.21 в 09:10
Даниел Киряков

Осветените факти за ББР на ниво министър на икономиката придобиват нов ефект

Осветените факти за Българската банка за развитие на ниво министър на икономиката вече придобиват друг ефект. Тази информация се знаеше от медии, които се занимават с разследваща журналистика, но обявени на ниво ранг министър дават възможност да се..

публикувано на 17.05.21 в 14:29
Венелин Терзиев

Проф. Венелин Терзиев: Добротата е заложена в хората и това ме прави оптимист

Проф.д-р Венелин Терзиев е роден в Севлиево, родно място на Мара Белчева, една от най-красивите български поетеси, станала неволно  причина за първия дуел, предизвикан от любов след Освобождението на България. В Севлиево е роден и Б орис Машалов, чийто..

публикувано на 16.05.21 в 17:32

Професор Венелин Терзиев: Ако пазим България тя ще съществува

Летописците наричат Котел "твърдина на българския дух" и "люлка на Възраждането". В това балканско градче, родно място на Георги Стойков Раковски и над 200 национални герои се намира и първото в България и на Балканите училище за професионално..

публикувано на 12.05.21 в 20:29

Кой контролира парите ни?

На 13- ти май от 18 часа в РБ „Захарий Княжески“ Кузман Илиев ще представи книгата си „Кой контролира парите ни? Власт, спекула и манипулации“. Книгата е написана на принципа на статии по отделни важни теми, пречупени през реални..

публикувано на 12.05.21 в 16:11
Даниел Смилов

Даниел Смилов: Съставът на служебния кабинет показва, че се търси широка подкрепа

Назначаването на Стефан Янев за служебен премиер показва, че Румен Радев е търсел човек, който е максимално доверен и от най-близкия му екип, коментира за Радио Стара Загора политологът доц. Даниел Смилов. Според него това се обяснява и с..

публикувано на 11.05.21 в 17:20

Цветелина Делийска: Поне още година е нужна за възстановяване на бранша

Поне още една година трябва да отмине, за да започнем да се възстановяваме, каза Цветелина Делийска, член на УС на  Асоциацията на Професионалните Сватбени Фотографи и Видеооператори. "Няма раздвижване и даже нещата към момента вървят в..

публикувано на 11.05.21 в 10:07

Надежда Груева: Успешна за обновяването на фонда на библиотеката беше пандемичната 2020 година

Изминалата година беше една от най-силните ни години по отношение на обновяването на фонда на Регионална библиотека „Захарий Княжески" - Стара Загора. Това се дължи на участието й в проект по тази линия . Над 6 000 тома е новата литература за..

публикувано на 11.05.21 в 08:43

Агоп Каспарян: Този служебен кабинет ще произведе поне една сензация

В следващия парламент вероятно ще има повече партии и да се сформира правителство ще бъде още по-трудно, коментира за Радио Стара Загора анализатора Агоп Каспарян от института „Рего“. По думите му в следващото Народно събрание трябва да се..

публикувано на 10.05.21 в 10:13

Димитровград почита тази вечер Пеньо Пенев

Днес се навършват 91 години от рождението на Пеньо Пенев, „Поета с ватенката“. По традиция в нечетна година, литературната награда „Пеньо Пенев“ не се връчва. Но всяка година на този ден Димитровград отбелязва рождението на твореца, възпял..

публикувано на 07.05.21 в 17:56