Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Добрата бизнес среда е ключ към чуждите инвеститори

Владимир Сиркаров: Планът за възстановяване и устойчивост у нас ще се забави сериозно

| обновено на 15.04.21 в 15:21
Снимка: Личен архив

Икономическите програми на новите формации в българския парламент не бяха съществена част от предизборния дебат, коментира за Радио Стара Загора Владимир Сиркаров от Съвета по икономически и публични политики. Икономистът изрази опасения, че няма да са акцент и в преговорите за евентуална коалиция. 

"Българинът е свикнал на много обещания, гръмки слова и диаметрално противоположни действия, когато политическите партии влязат в парламента. Политиците не се слушат, защото почти всички обещават по много от същото, а всъщност, според мен, българинът е доста интуитивен човек. Вече има горчив опит и разкрива този популизъм, който властва много често", анализира Сиркаров. 

Шансът да не получим пари от ЕС по Плана за възстановяване и устойчивост е минимален, но ключово е кога предвидените 12 млрд. лева ще стигнат до България и как ще бъдат разходвани, каза в отговор на въпрос икономистът. Процедурата се бави, а крайният срок за внасяне да документа в Брюксел е 30 април. 

"Най - вероятно ще има сериозно забавяне, което е много жалко за България. Другите страни вече ще са започнали да работят по този План, докато ние тепърва го внасяме, постигаме консенсус и кандидатстваме за тези средства".

Най - важно е да се подобри бизнес средата в България, защото тя е ключът към привличане на чуждестранни инвеститори, посочи още Сиркаров, като изтъкна международни класации, които измерват местните условия за стартиране на бизнес и нареждат страната ни на задни позиции. Ускоряването на дигитализацията е крачка напред: 

"Администрацията понякога е изключително тромава. Реално има много фактори, които влияят за това един чуждестранен инвеститор да стъпи на българска земя, да започне да произвежда и то в дългосрочни планове - бизнес средата трябва да е на  високо ниво, със сигурност поне на средноевропейско ниво", коментира Владимир Сиркаров.


Още от категорията

Без случаи на коронавирус в Стара Загора, Хасково, Сливен и Ямбол

41 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие. Положителни са 0,48 на сто от направените над 8400 теста. Няма открити нови случаи на Ковид-19 в Старозагорска, Хасковска, Сливенска и Ямболска област. 1746 са хоспитализираните, от..

публикувано на 20.06.21 в 10:21

В Сливен започва детският фестивал „Сцена под Сините камъни“

За четвърта поредна година бе открит Националният детско-юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“ в Сливен, организиран от Народно читалище „Зора - 1860“. В трите фестивални дни на сцената на най-старото сливенско читалище ще се изявят..

публикувано на 19.06.21 в 13:55

Днес Националната гвардейска част представя церемония-спектакъл "Искри" в Ямбол

Днес (19 юни), в 19:00 часа в Ямбол ще започне едно невероятно зрелище - церемония-спектакъл „Искри“ на Национална гвардейска част. Атрактивната програма е подготвена от българските гвардейци по повод 70-годишнината на Авиобаза „Безмер“ и Деня на Ямбол...

публикувано на 19.06.21 в 12:36

Отличените ученици в конкурса за рисунка, графика и макет, посветен на Деня на Ямбол, бяха наградени в Безистена

В зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“ бяха наградени победителите в конкурса за рисунка, графика и макет „Ида от древността, отивам в бъдещето“, организиран от Гимназия по строителство и архитектура, графика и дизайн „Кольо..

публикувано на 19.06.21 в 10:57
Радио Стара Загора, архив

Възстановено е движението по път II-66 Чирпан - Стара Загора

Вече е възстановено е движението по път II-66 Чирпан - Стара Загора, след Стара Загора в посока Ракитница, съобщиха от АПИ. То бе спряно поради възникнало по-рано днес ПТП между два товарни автомобила, а трафикът бе пренасочен по обходни маршрути.    При..

публикувано на 18.06.21 в 16:50

Без проблеми и без анулирани работи премина НВО в Стара Загора

На проведеното днес национално външно оценяване (НВО) по математика в област Стара Загора се явиха 2751 ученици от седми клас и 2137 ученици в десети клас, съобщи за Радио Стара Загора Милена Йолдова, председател на Комисията за организиране и..

публикувано на 18.06.21 в 16:40

Пътна полиция започва акция насочена към детската безопасност в област Хасково

В цялата Хасковска област започва акция на Пътна полиция, която ще бъде насочена за запазване на децата на пътя. Контролът няма да е само около училищата, а и в малките населени места. На помощ на КАТ ще се включат и от Охранителна полиция, каза..

публикувано на 18.06.21 в 16:26

Трета юнска акция за безвъзмездно кръводаряване се проведе в Стара Загора

Трета акция за безвъзмездно кръводаряване се проведе в Стара Загора. Тя се проведе тази сутрин в сградата на сдружение „Самаряни“.  20 души дариха кръв в инициативата, която продължава до края на месеца под мотото „Сподели силата си, дари кръв“,..

публикувано на 18.06.21 в 15:43

154 са свободните места за първокласници в Стара Загора след второто класиране

Резултатите от второто класиране чрез електронната система за прием на заявления за постъпване в първи клас през учебната 2021/2022 година в Община Стара Загора бяха обявени днес. Бъдещите ученици могат да бъдат записани в съответното учебно заведение..

публикувано на 18.06.21 в 15:29

Продават болницата в Раднево за 200 хил. лева

Да бъде открита нова процедура за приватизация на общинската болница в Раднево "Д-р Димитър Чакмаков", като минималната продажна цена бъде намалена от 682 000 на 200 000 лева. Това решиха общинските съветници на проведената снощи извънредна общинска сесия...

публикувано на 18.06.21 в 13:45