Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Откупиха 21 декара гора, за да я спасят от сеч

Снимка: интернет

 Първата откупена гора от 21 дка  за да бъде спасена от сеч е факт! Този прецедент, засягащ съдбата на хиляди 80-годишни дървета от вида „зимен дъб“ в сливенския  дял на Стара планина се случва благодарение на Никола Рахнев, създателят на Инициативата „Гората.бг“. Всичко започва случайно, след като във фейсбук страницата на инициативата с хиляди последователи и приятели, някой публикува обява за продажба на гора някъде в Стара планина с готови документи за сеч. Заваляват гневни реакции под поста на хора, обичащи природата и гората.

„Първата ми реакция беше дали не можем да направим нещо, писах коментар "Да я купим и да я спасим?" и десетки хора подкрепиха идеята... споделя на страницата на „Гората.бг“ Никола Рахнев. Получил одобрението на много хора и предприел стъпки да се свърже с човека пуснал обявата, отишъл с доброволец на място за да види къде се намира гората и в какво състояние е, потърсил мнение на специалисти лесовъди и на брокери. „Така започна тази история с много щастлив край.“ казва днес Рахнев. Един много опитен лесоустроител, който след като видял документите и видео, бил категоричен – гората не е за сеч. „Дърветата са  80- годишни от  вида „зимен дъб“, който живее до 500-600 години, а някои екземпляри и до 1000 години. Така, че той не би правил сеч и сечта НЕ е необходима, че 80 годишната дъбова гора, може спокойно да живее още стотици години, ако не бъде изсечена. Нататък разказът му се покрива с написаното във ФБ.

„Това и чаках. Предприехме действия и днес съм щастлив да Ви обявя, че Гората.бг има първата си гора, която купи, за да запазим за децата си.“, написа Рахнев на страницата си за да се похвали за спасената гора и  добавя, че  „хиляди величествени дъбове в тези 21,5 дка гора, бяха спасени срещу 11 000 лв. цена (свалих 20% с преговори) + 455,20 лв. разходи по придобиването (данък придобиване, нотариални такси и др.) и 330 лв. брокерска комисионна. Или общо 11 785.22 лв., тоест 548.74 лв. за декар или по 5-6 лв. на огромен, жив дъб. Купих гората със средства, които са предвидени за друго и ще се радвам да подкрепите финансово и ако вярвате, че действието ни е правилно. Ако и колкото средства не се съберат, за тази спасена гора, ще заплатя лично. Беше важно да я купим тихо и бързо, защото един анонс в група със 100 000 души можеше да откаже продавача.

Възможните варианти за тази гора като статут и действия през годините са повече от един, но при всички случаи борд от професионалисти и общественици ще взема решенията за тази гора, водени от най-доброто за нея, за дърветата в нея, за биоразнообразието и бъдещето, а не водени от икономически интереси. Една от възможностите например е да бъде обявена за гора във фаза на старост, което по законодателство ограничава човешката намеса и защитава максимално нашата гора.

Вярвам, че така трябва да се стопанисват всички гори в България, защото те са много по ценни за бъдещето, отколкото дървесината им сега.

Ако съберем сумата, ще можем да спасим и други такива гори, защо пък и бизнесите да не се включат. Ако не ги съберем, ще ги възстановя, тази гора вече е спасена и всичко си струваше!

ГОРАТА ВЕЧЕ Е СПАСЕНА! 1:0 за нас, нека тези дъбове доживеят своята дълговечност от 500-600, а някои и хиляда години, а нашите пра-пра-пра-пра-пра-пра-внуци да се разходят под сянката им....с благодарност, за това, което ние с Вас направихме!

 Чуйте разказа на Никола Рахнев за спасената гора в интервюто на Кристина Русева в звуковия файл. Още от категорията

Професор Венелин Терзиев: Ако пазим България тя ще съществува

Летописците наричат Котел "твърдина на българския дух" и "люлка на Възраждането". В това балканско градче, родно място на Георги Стойков Раковски и над 200 национални герои се намира и първото в България и на Балканите училище за професионално..

публикувано на 12.05.21 в 20:29

Кой контролира парите ни?

На 13- ти май от 18 часа в РБ „Захарий Княжески“ Кузман Илиев ще представи книгата си „Кой контролира парите ни? Власт, спекула и манипулации“. Книгата е написана на принципа на статии по отделни важни теми, пречупени през реални..

публикувано на 12.05.21 в 16:11
Даниел Смилов

Даниел Смилов: Съставът на служебния кабинет показва, че се търси широка подкрепа

Назначаването на Стефан Янев за служебен премиер показва, че Румен Радев е търсел човек, който е максимално доверен и от най-близкия му екип, коментира за Радио Стара Загора политологът доц. Даниел Смилов. Според него това се обяснява и с..

публикувано на 11.05.21 в 17:20

Цветелина Делийска: Поне още година е нужна за възстановяване на бранша

Поне още една година трябва да отмине, за да започнем да се възстановяваме, каза Цветелина Делийска, член на УС на  Асоциацията на Професионалните Сватбени Фотографи и Видеооператори. "Няма раздвижване и даже нещата към момента вървят в..

публикувано на 11.05.21 в 10:07

Надежда Груева: Успешна за обновяването на фонда на библиотеката беше пандемичната 2020 година

Изминалата година беше една от най-силните ни години по отношение на обновяването на фонда на Регионална библиотека „Захарий Княжески" - Стара Загора. Това се дължи на участието й в проект по тази линия . Над 6 000 тома е новата литература за..

публикувано на 11.05.21 в 08:43

Агоп Каспарян: Този служебен кабинет ще произведе поне една сензация

В следващия парламент вероятно ще има повече партии и да се сформира правителство ще бъде още по-трудно, коментира за Радио Стара Загора анализатора Агоп Каспарян от института „Рего“. По думите му в следващото Народно събрание трябва да се..

публикувано на 10.05.21 в 10:13

Димитровград почита тази вечер Пеньо Пенев

Днес се навършват 91 години от рождението на Пеньо Пенев, „Поета с ватенката“. По традиция в нечетна година, литературната награда „Пеньо Пенев“ не се връчва. Но всяка година на този ден Димитровград отбелязва рождението на твореца, възпял..

публикувано на 07.05.21 в 17:56

Едуард Цветанов: Пандемията даде нов тласък на финтех компаниите

Пандемията даде нов тласък на финтех компаниите. И това беше очаквано, дигитализацията върви целеустремено, каза в интервю за Радио Стара Загора и БНР Едуард Цветанов, консултант и основател на Patterns Technology. По думите му B2C компаниите..

публикувано на 07.05.21 в 16:07

Георги Тошев: Името Георги отваря врати

На Гергьовден ви срещаме с журналиста, продуцент и писател Георги Тошев в разговор за силата и значението на името Георги и Победоносец ли е в живота. „Кръстен съм на дядо си Георги – бащата на моята майка. Много духовен, любопитен и свят човек...

публикувано на 06.05.21 в 14:50

Да съградиш храм на надеждата и вярата в две села

 Георги Балев, подарил на хората от  с. Българене параклис, изграден с негови средства през 2007 г. Но и до днес не обича да говори за това, което е сторил за селцето, което никога не е имало християнски храм. Решението му идва след разговор с..

публикувано на 06.05.21 в 08:05