Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Петър Янков живее в царството на птиците

6
д-р Петър Янков

Петър Янков е завършил Биологическия факултет на СУ "Свети Климент Охридски", специалност "Екология". Защитил е докторска дисертация на тема "Птиците на София". Работил е 12 години в БАН до 1988 година, когато става един от основателите на Българското дружество за защита на птиците. Организацията е учредена на 3 юни 1988 година в сградата на Биологическия факултет на Софийския университет, но дейността по създаването й започва две години по-рано, обясни в разговор Петър Янков. Той дълги години ръководи дейността на първата природозащитна и неправителствена организация в България, а сега е част от екипа на Природозащитен център "Пода", едно от най-привлекателните места за наблюдение на птици. На един квадратен километър могат да се видят 315 вида птици. Центърът е удостоен с наградите на Фондация "Хенри Форд", на Асоциацията на немските туроператори и е част от списъка на 100-те Национални туристически обекта. 

В предаването "Моята неделя" орнитологът разказа, че поради неблагоприятно стечение на жизнените обстоятелства детските му години преминават в Севлиево, Перник и Крумовград. Смята, че посветеността му на птиците е била предопределена. "Първият ми спомен е свързан с птиците. Чух някакви интересни и много силни звуци в небето. Попитах баща ми "Какво е това?" Той ми е отговорил: жерави, но аз не можех да визуализирам понятието, единственото, което можех да визуализирам беше изображението от една топка. Моят дядо ми беше купил топка-глобус. На нея бяха нарисувани континентите и на всеки континент животните му. Спомням си, като сега ми е врязано в паметта, че на Африка имаше нарисуван един голям жираф. И аз се чудех как жирафите могат да летят в небето, та това ми е първият спомен свързан с птиците..."

Стотици са случките свързани с животни и птици останали в паметта на д-р Янков. Той е в седми клас, когато категорично заявява, че като завърши средното си образование ще работи за благото на животните. Годината е 1967. След завършване на гимназията в Крумовград кандидатства медицина и биология. Приет е и в двата факултета, но независимо, че е втори по успех в Медицинския факултет изтегля документите си и записва "Екология". Завършва Биологическия факултет с много добър успех.  Разпределен е във химико-фармацевтичен завод, където място за еколози няма. Обещават му да го назначат на друга длъжност, но той отказва. С последните шест стотинки в джоба си безработният оптимист си купува вафла. Разхождайки се пред паметника на Левски в София, негов познат го спира и му казва, че в Студията за научно-популярни и документални филми "Време" снимат филм за птиците, и търсят човек, които да намира гнездата и местообитанията им. Спринтирайки отива в студиото. Предлагат му служебен автомобил и хонорар от 60 лева. Започва работа в документалната лента "Домът на птиците", после идва защитата на дисертацията, научната работа, сбъдването на мечтата в България да има Дружество за защита на птиците, усърдната работа по превръщането на организацията в най-влиятелната природозащитна организация, проектите по опазване на застрашени от изчезване видове и още много нови планове.   

Близо половин век пословичната отдаденост на Петър Янков към крилатите обитатели на небето няма почивен ден. Той обича да казва, че когато човек е намерил призванието си живее в космическата хармония на природата и умее да се радва на всеки миг. 

Любопитната житейска история на един от най-видните орнитолози в България чуйте в прикачения звуков файл:

Галерия

Още от категорията

Професор Венелин Терзиев: Ако пазим България тя ще съществува

Летописците наричат Котел "твърдина на българския дух" и "люлка на Възраждането". В това балканско градче, родно място на Георги Стойков Раковски и над 200 национални герои се намира и първото в България и на Балканите училище за професионално..

публикувано на 12.05.21 в 20:29

Кой контролира парите ни?

На 13- ти май от 18 часа в РБ „Захарий Княжески“ Кузман Илиев ще представи книгата си „Кой контролира парите ни? Власт, спекула и манипулации“. Книгата е написана на принципа на статии по отделни важни теми, пречупени през реални..

публикувано на 12.05.21 в 16:11
Даниел Смилов

Даниел Смилов: Съставът на служебния кабинет показва, че се търси широка подкрепа

Назначаването на Стефан Янев за служебен премиер показва, че Румен Радев е търсел човек, който е максимално доверен и от най-близкия му екип, коментира за Радио Стара Загора политологът доц. Даниел Смилов. Според него това се обяснява и с..

публикувано на 11.05.21 в 17:20

Цветелина Делийска: Поне още година е нужна за възстановяване на бранша

Поне още една година трябва да отмине, за да започнем да се възстановяваме, каза Цветелина Делийска, член на УС на  Асоциацията на Професионалните Сватбени Фотографи и Видеооператори. "Няма раздвижване и даже нещата към момента вървят в..

публикувано на 11.05.21 в 10:07

Надежда Груева: Успешна за обновяването на фонда на библиотеката беше пандемичната 2020 година

Изминалата година беше една от най-силните ни години по отношение на обновяването на фонда на Регионална библиотека „Захарий Княжески" - Стара Загора. Това се дължи на участието й в проект по тази линия . Над 6 000 тома е новата литература за..

публикувано на 11.05.21 в 08:43

Агоп Каспарян: Този служебен кабинет ще произведе поне една сензация

В следващия парламент вероятно ще има повече партии и да се сформира правителство ще бъде още по-трудно, коментира за Радио Стара Загора анализатора Агоп Каспарян от института „Рего“. По думите му в следващото Народно събрание трябва да се..

публикувано на 10.05.21 в 10:13

Димитровград почита тази вечер Пеньо Пенев

Днес се навършват 91 години от рождението на Пеньо Пенев, „Поета с ватенката“. По традиция в нечетна година, литературната награда „Пеньо Пенев“ не се връчва. Но всяка година на този ден Димитровград отбелязва рождението на твореца, възпял..

публикувано на 07.05.21 в 17:56

Едуард Цветанов: Пандемията даде нов тласък на финтех компаниите

Пандемията даде нов тласък на финтех компаниите. И това беше очаквано, дигитализацията върви целеустремено, каза в интервю за Радио Стара Загора и БНР Едуард Цветанов, консултант и основател на Patterns Technology. По думите му B2C компаниите..

публикувано на 07.05.21 в 16:07

Георги Тошев: Името Георги отваря врати

На Гергьовден ви срещаме с журналиста, продуцент и писател Георги Тошев в разговор за силата и значението на името Георги и Победоносец ли е в живота. „Кръстен съм на дядо си Георги – бащата на моята майка. Много духовен, любопитен и свят човек...

публикувано на 06.05.21 в 14:50

Да съградиш храм на надеждата и вярата в две села

 Георги Балев, подарил на хората от  с. Българене параклис, изграден с негови средства през 2007 г. Но и до днес не обича да говори за това, което е сторил за селцето, което никога не е имало християнски храм. Решението му идва след разговор с..

публикувано на 06.05.21 в 08:05