Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Ямбол се проведе обществено обсъждане на предложение за поемане на нисколихвен дългосрочен дълг от Общината

Обществено обсъждане за намерението на Община Ямбол да поеме нисколихвен дългосрочен дълг от Дружество по Закона за задълженията и договорите „Фонд за устойчиви градове“ (ФУГ) се проведе в Зрителната зала на Община Ямбол.Заместник-кметът на Ямбол Васил Александров запозна всички с обектите, които ще бъдат реализирани след поемането на дълга и основните дейности по тях.

Чрез дълга в размер на 8 764 494 лева ще бъдат осигурени финансови средства за реализирането на важни за община Ямбол проекти, които ще допринесат за повишаване качеството на живот в града. Годишната лихва на заема ще бъде под 1%.

Една част от заема ще се използва за изграждане на осветление в Ямбол, където досега не е съществувало такова. Сумата, която ще бъде изразходвана за осветление, ще е в размер на 3 886 680 лева с ДДС. С останалата част ще се дофинансират следните пет важни за града ни обекти:

1.Обект „Основен ремонт- реконструкция на ЦГЧ-2“ включва: ул. „Търговска“ от ул. „Богомил“ и ул. „Срем“ до ул. „Гр. Игнатиев“-III-ти клас, включително авторски и строителен надзор;

2. Обект“ Рехабилитация и реконструкция на ул. ”Крайречен булевард” и ул. “Търговска” при кръстовище до Комплекс за социални услуги за деца и възрастни /КСУДВ/ .

3. Обект „Ремонт, рехабилитация и реконструкция на ул. „Крайречен булевард“ и ул. “Търговска“. Етапно строителство, включително авторски и строителен надзор.

4. Обект“ Извършване на строително-монтажни работи за основен ремонт, изграждане и реконструкция на външно изкуствено осветление на пътища, улици и площади на територията на община Ямбол.

5. Обект“ Ремонт, рехабилитация и реконструкция, велоалея и паркинги на улица „Милин камък“ от о.т. 79 до о.т.336 по плана на гр. Ямбол – Аврен. Етапно строителство.

Месечните икономии от електрическа енергия, които ще бъдат постигнати след изпълнението на обектите, ще бъдат достатъчни за погасяването на тази част от дълга, която е близо 45 % от целия заем. Това означава, че сумата, която реално трябва да бъде върната със собствени приходи на община Ямбол, ще е в размер на 4 877 814 лева, но срещу нея ще бъдат изградени посочените обекти. Останалите средства могат да бъдат погасявани само от направените оптимизации на разходите, които сегашното ръководство на община Ямбол направи през първата година на своето управление, когато то не само трябваше да започне изграждането на определени инфраструктурни обекти и социални проекти, но се фокусира и към съкращаване на необосновани разходи или тяхното оптимизиране, а именно: над 500 000 лева годишно от оптимизиране на Общинската администрация, над 760 000 лева от охрана, дофинансиране на съпътстващи общински дейности (общински предприятия и второстепенни разпоредители към община Ямбол), които са на издръжка на общинския бюджет.

Предложението за поемане на нисколихвения дългосрочен дълг предстои да бъде гласувано на сесия на ОбС – Ямбол.
Още по темата можете да чуете от зам.-кмета на Община Ямбол Васил Александров в звуковия файл.   

Още от категорията

Повече от 4200 именици празнуват в Ямбол на Гергьовден

Гергьовден е един от най-значимите и обичани празници в народния календар. В някои народни песни се пее, че е „по-личен и от Великден”. На този ден православната църква почита Свети великомъченик Георги Победоносец, римски военен трибун, посечен..

публикувано на 06.05.21 в 12:48

Демонстрация на Сухопътните войски се проведе в Казанлък

Денят на храбростта и празник на Българската армия - 6 май се отбелязва с демонстрации на способности от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции. Проявите по повод празника са..

обновено на 06.05.21 в 10:51

С литийно шествие и военен ритуал в Ямбол ще бъде отбелязан празникът на Българската армия

С литийно шествие и военен ритуал в Ямбол ще бъде отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия. Музеят на Бойната слава обяви ден на отворените врати. След отслужването на празничната литургия в православния храм "Св. Георги Победоносец”..

публикувано на 06.05.21 в 10:15
Така би трябвало да изглежда бъдещият войнишки мемориал в казанлъшкото село Ясеново.

В казанлъшкото село Ясеново все още се надяват да изградят войнишки мемориал

Продължава набирането на средства за изграждане на паметник на загиналите във войните жители на село Ясеново. Инициативен комитет оглавяван от Христо Ангелов от туристическо дружество „Орлово гнездо“ се е заел с кампанията за построяването на..

публикувано на 06.05.21 в 09:10

Свети Георги е покровител на село Маджерито

За старозагорското село Маджерито Гергьовден е чакан и обичан празник. От 2006 година, когато за първи път отваря врати и е  осветена църквата с патрон Свети Георги, този ден е и празник на селото. Селото е едно от онези села, в които никога не е имало..

публикувано на 06.05.21 в 08:25
Свети великомъченик Георги Победоносец

Над 6700 старозагорци празнуват името си на Гергьовден

 3444 са мъжете от община Стара Загора, които носят популярното българско име Георги. Това сочи справката на Дирекция „Гражданско състояние" на Общинска администрация. Наздравица за имения си ден ще вдигнат още и 44-ма господа с име Жоро, както и 2-ма с..

обновено на 06.05.21 в 07:57

1635 души са с положителен тест за коронавирус за последното денонощие, 100 нови случая в Стара Загора

1635 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 14 948 теста през изминалото денонощие, показват данните в Единния информационен портал. Положителни са под 11% от направените проби.  В Стара Загора новозаразените за последното денонощие са 100...

публикувано на 06.05.21 в 07:43

Над 300 души са ваксинирани в Ямбол през празничните дни

328 лица са били ваксинирани срещу Ковид-19 между 30 април и 4 май в област Ямбол, съобщи за РСЗ д-р Лиляна Генчева, директор на РЗИ. Имунизацията е ставала в 5 от общо 8 имунизационни пункта в региона. С С поставени ваксини в областта са 13 855 души...

публикувано на 05.05.21 в 16:16

Въвеждането на изцяло електронни рецепти се отлага с месец

Въвеждането на изцяло електронни рецепти се отлага с още един месец, съобщи замeстник-министърът на здравеопазването в оставка Бойко Пенков. Причината по думите му е, че болниците все още не са готови за електронната рецепта. Затова до края на месец май..

публикувано на 05.05.21 в 16:10

Очакват добри добиви от пролетниците и есенниците в Раднево

Очакваните добиви от пшеница, ечемик, слънчоглед и рапица в селата Знаменосец, Тихомирово, Българене, Любенец и Любенова махала ще бъдат добри. “Прохладната и с умерени количества дъждове пролет се отрази много благоприятно на всички култури в региона...

обновено на 05.05.21 в 15:24