Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ключът за напредъка на България - иновации, инвестиции, образование

Иван Михайлов: Бизнесът има големи очаквания към следващото правителство

Снимка: Личен архив

Българската работодателска асоциация „Иновативни технологии“ (БРАИТ) и Автомобилният клъстер имат високи очаквания към бъдещото правителство. Позицията изрази председателят на двете организации инж. Иван Михайлов пред Радио Стара Загора и БНР.

Той подчерта важността държавата да бъде управлявана, "за да не изпаднем в безконтролна ситуация, която да попречи на крехкия бизнес климат на страната", като засегна и промените в световната икономика на постковид ниво.

„На нас ни трябва адекватно правителство, което да управлява страната в този критичен период. Очакванията продължават да бъдат големи, защото нашите бизнеси продължават да функционират, особено в иновативния сектор, където динамиката е много голяма“, поясни Михайлов.

Събеседникът отбеляза, че не бива да се неглижира вече положения експертен труд по Националния план за възстановяване и устойчивост, но все пак документът трябва да бъде подложен на преглед и анализ от новите управляващи, както и предложен „консенсусен“ вариант много бързо пред Европейската комисия. Михайлов предупреди „ако влезем в полемика, в режим на реваншизъм, може да изпуснем тези срокове, които все пак са критични и са определящи за следващите години“. Работодателските организации следят с повишено внимание развитието на ситуацията, защото в Плана са заложени редица проекти, свързани с иновациите и дигитализацията. А в тези две области България има да наваксва. На този фон страни като Гърция, Румъния и Сърбия, с които на практика сме в конкуренция много бързо привличат инвестиции.

„Ако пропуснем този шанс, това ще бъде крайно недалновидно управленско поведение, особено за бъдещето на страната“, посочи Иван Михайлов.

Като представител на бизнеса, той се обяви категорично против предложението за промяна на данъчната среда у нас, залегнала в предизборни платформи, определяйки партийни намерения като „изключително рисково действие“.

На въпрос може ли България да привлече крупни инвестиции, а не да разчита само на евросредства Михайлов заяви, че е наложителна коренна промяна на модела. По думите му европейските пари са важни за научната и развойната дейност, като бъдат влагани по правилен начин.

„ Моделът вече е изчерпан. Той показва, че ние не привличаме нови капиталовложения и в по-слаба степен се развиват текущите инвестиции“, отбеляза още Иван Михайлов. 

Инженерът с принос в развитието на високите технологии акцентира, че ключът за напредъка на България е в иновации, инвестиции и образование.

В хода на разговора беше засегната и друга проблемна тема. България изостава сериозно през последните години по отношение на държавна политика и стимули за закупуване на екологични превозни средства от гражданите. Чуйте повече в приложения звуков файл.  


Още от категорията

Да съградиш храм на надеждата и вярата в две села

 Георги Балев, подарил на хората от  с. Българене параклис, изграден с негови средства през 2007 г. Но и до днес не обича да говори за това, което е сторил за селцето, което никога не е имало християнски храм. Решението му идва след разговор с..

публикувано на 06.05.21 в 08:05

Митрополит Антоний: След мъката идва радостта от Възкресението

След мъката идва радостта – така е и в днешния Разпети Петък – денят, в който православните християни си припомнят за страданията и кръстната смърт на Исус Христос. Днес всички ние скърбим за земната раздяла с нашия Спасител Исус Христос. Отправили..

публикувано на 30.04.21 в 14:40
доц. Атанас Славов

Доц. Атанас Славов: Промените в специализирания съд и прокуратура не предвиждат прекратяване на дела

Премахването на специализираните съд и прокуратура целят да бъде възстановено правото на справедлив процес за всички български граждани, правото на защита и презумцията за невиновност. Това коментира за Радио Стара Загора депутатът от..

публикувано на 29.04.21 в 16:30

Виртуално и присъствено ще се проведе Областната панорама на професионалното образование в Стара Загора

Областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране ще се проведе в Стара Загора. Инициативата има за цел да информира кандидат-гимназистите, зрелостниците и техните родители за професиите и специалностите, по които се..

публикувано на 29.04.21 в 09:43
Христо Панчугов

Предсрочни избори ще са от полза за българските граждани и демокрацията

„Има такъв народ“ пропусна шанса си да зададе дневния ред на българското общество и българската политика . Лидерът на тази партия имаше амбицията да променя българската политическа система. Когато влезе в парламента обаче, се отказа от всякакво..

публикувано на 28.04.21 в 15:26

Здравето и безопасността на труда са кауза

28 април е Световен ден за безопасност и здраве при работа. Международната организация на труда отбелязва този ден, за да насочи вниманието на световната общественост към неговото значение. Свидетели сме на новопроявяващи се рискове, които..

публикувано на 28.04.21 в 12:51

Пепи Димитрова: В България агресивното говорене, обидите и нападките биват посрещани с аплодисменти

Политическият език е мост, но и преграда. "Няма как да се отговори еднозначно, защото виждаме примери от едната крайност до другата, коментира в предаването „Репортер“ Пепи Димитрова - председател на Комисията по професионална етика към Българското..

публикувано на 28.04.21 в 09:25
Георги Вулджев

Икономистът Георги Вулджев смята, че пенсионната система има нужда незабавно да се реформира

Години наред проблемите на пенсионната система се поставят на дневен ред . Говори се за възможните алтернативи. Видни икономисти обясняват предимствата на допълнителното осигуряване за втора пенсия. Политиците, при всяка удобна възможност, обещават..

публикувано на 28.04.21 в 08:30

Диян Димитров: Грешка е, че държавата не проведе по-рано конкурсите в публичните предприятия

Като грешка определи решението държавата да не проведе по-рано конкурсите в публичните предприятия и да изчака последния за това срок, Диян Димитров, класиран на първо място в конкурса за председател на Съвета на директорите на Българския енергиен..

обновено на 27.04.21 в 17:39

Тодорина Желязкова: На 24 април всяко арменско сърце кърви

На 24 април светът отбелязва една от най-големите трагедии на XX век , това е ден за почит към паметта на избитите арменци, станали жертва на първото за изминалото столетие масово изтребление. Арменският геноцид е извършен умишлено от Османската империя и..

публикувано на 24.04.21 в 12:22