Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

До края на юни ще са готови Станционната градина и Скейт парка в Стара Загора

Снимка: Община Стара Загора

Активни дейности се извършват по ремонта на Станционната градина в Стара Загора, която ще бъде изцяло обновена до края на следващите два месеца. Това обяви днес на пресконференция за изпълнението на проектите в Стара Загора, кметът на общината Живко Тодоров. Той добави, че в същия срок се очаква да приключи и изграждането на Скейт парка в парк „Артилерийски“.

Дейностите по изграждане на съоръжението бяха замразени през изминалата година, тъй като пандемията наложи пренасочването на част от средствата от бюджета на общината по други пера. Преди няколко седмици беше възобновена дейността по изграждане на атракциона и до края на месец юни трябва да бъда завършен“, категоричен беше Тодоров.

От думите му стана ясно още, че през лятото ще бъде отворен за посещения и изцяло обновения Зоопарк в Стара Загора. 

До началото на есента ще приключи изграждането на нова канализация и водоснабдяване по втория етап на проекта в кв. „Самара“ 1. След това ще започне работа по подновяване на инфраструктурата- тротоари, улици и междублокови пространства в района. 

Кметът припомни, че преди месец започнаха дейностите по цялостното обновление на емблематичния за старозагорци Летен театър.

Усилено се работи и по проекта за рекултивация на старото сметище на „Мандра баир“, който трябва да приключи през следващите четири месеца. Чрез този проект сметището няма да съществува и няма да замърсява почвата, водата и въздуха“, уточни още Тодоров. До лятото на 2022 година ще бъде завършен и проектът за цялостно обновяване на Руския пазар и ремонт и разширение на ул. „Капитан Петко Войвода“.

Кметът съобщи още, че се финализират обществените поръчки за избор на изпълнители за ремонт на училищата СУ „Васил Левски“ и СУ „Христо Ботев“, както и за изграждането на двата нови обекта- общежитие към новосъздадената гимназия за Компютърни науки и математически анализи „Минко Балкански“ и новата детска градина в кв. „Възраждане“. 

Предстои обявяване на обществени поръчки за цялостно обновяване на Драматичен театър „Гео Милев“,за ремонт на два пенсионерски клуба в Стара Загора, както и за изграждане на надземни градски тоалетни. 

Тодоров обобщи, че има избран изпълнител за доставка на 33 нови модерни електробуси и 18 зарядни станции, които да допълнят обновения автопарк на градския транспорт в града, но подадени жалби в КЗК забавят изпълнението на проекта. Кметът заяви, че „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Стара Загора започва реализацията на голям проект за подмяна на водопроводи и канализация в централната градска част. Той уточни, че няма да се разкопават ремонтирани улици, а само такива, които до момента не са рехабилитирани.

Живко Тодоров обяви, че се очаква до дни да бъде подписан договор за финансиране от страна на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за изграждане на охранителни канали около Стара Загора. „Изграждайки тези канали ще бъде спряна възможността за наводняванията на града при проливни дъждове“, разясни още той. Градоначалникът съобщи още, че ще бъдат отпуснати 200 хил.лева за закупуване на Купол за планетариума на Астрономическата обсерватория „Юрий Гагарин“ от Министерство на образованието.

От думите на кмета стана ясно още, че през втората половина на тази година, при добри финансови показатели на общинския бюджет, ще стартират ремонти по улиците „Промишлена“ и „Войвода Стойчо Черногорски“, както и изграждане на постоянно кръгово кръстовище в района на Новотехпром. Живко Тодоров информира, че в края на пролетта и началото на лятото ще започне активна работа по ремонти в селата от общината. Уточняват се с кметовете и кметските наместници кои са приоритетните обекти, пътища и улици.

По време на пресконференцията стана ясно още, че Община Стара Загора ще предостави на своите граждани нова социална услуга. „В никоя друга община няма толкова много социални услуги. Това е нашата политика към гражданите, защото има много хора, които се нуждаят от помощ“, представи Тодоров. Общият брой на предоставяните социални услуги към момента е 48, уточни ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова.

По време на срещата кметът Живко Тодоров и неговият екип представиха и част от проектите, за които ще се кандидатства през следващия програмен период.

Още от категорията

Общественият съвет на БНР с призив за мораториум върху намаляването на бюджета на медията

Общественият съвет на БНР призова да бъде наложен мораториум върху намаляването на средствата за медията. В писмо до президента, Народното събрание, Министерския съвет и Съвета за електронни медии, членовете на Обществения съвет настояват да бъде..

публикувано на 09.05.21 в 11:44

Катастрофа с пострадали край село Ракитница (обновена)

Катастрофа затруднява придвижването по обходния път на магистрала "Тракия" край Стара Загора. Инцидентът е станал около 15,30 часа между селата Богомилово и Ракитница. На място има и автомобили на Спешна помощ. Образували са се колони от чакащи автомобили..

публикувано на 07.05.21 в 16:07

И в Сливен ще има зелени коридори в събота и неделя

Зелени коридори за ваксиниране ще бъдат отворени и през почивните 8 и 9 май, съобщиха от Областния кризисен щаб в Сливен.  На 8 май желаещите да се имунизират могат да направят това в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ от 10.00 до 15.00 часа и в МБАЛ..

публикувано на 07.05.21 в 15:09

Директорът на БНР с официално искане да бъде променен текст в Закона за държавния бюджет

Генералният директор на БНР Андон Балтаков изпрати официално искане до парламентарната бюджетна комисия да бъде променен текстът от Закона за държавния бюджет, който позволява на Министерския съвет да орязва финансирането на общественото радио. Бюджетът..

публикувано на 07.05.21 в 14:34

Мария Данева: Отредено ни е да отличим добротворците

Сдружение „Самаряни“ ще опита през 2021 година да проведе церемонията по награждаване на добротворците „Добрия самарянин“ в традиционния й вид. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора Мария Данева от сдружението. Отличието се връчва от 2011..

публикувано на 07.05.21 в 14:05

Откриват юбилейна изложба „Светлозар Недев на 60“ в Стара Загора

Юбилейна изложба „Светлозар Недев на 60“ се открива днес в 17:30 часа във фоайето на Държавна опера – Стара Загора. В експозицията ще бъдат включени както нови и непоказвани досега произведения на старозагорския художник, така и картини, които..

публикувано на 07.05.21 в 13:22

Отчитат ръст на приходите в НАП с над 914 млн. лв.

Близо 8,8 милиарда лева са постъпленията в Националната агенция за приходите към 28 април 2021 година, което е с над 914 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година, сочат данните на НАП. В края на април 2020 година данъчните приходи..

публикувано на 07.05.21 в 12:26
Община Стара Загора

Въвеждат в експлоатация водните съоръжения в Стара Загора

От началото на работната седмица започна поетапното въвеждане в експлоатация на всички водни съоръжения на територията на паркове и градини в община Стара Загора. Това съобщи съобщиха от Общината. От там допълват, че тече усилена работа по..

публикувано на 07.05.21 в 12:04

На 10 и 11 май ще бъдат раздадени ваксини на общопрактикуващите лекари в Старозагорско

И тази сутрин бяха десетки, желаещите да се ваксинират срещу коронавирус, в кабинетите на Регионалната здравна инспекция в Стара Загора.  Работещите кабинети са три, като има готовност още един екип да се присъедини, съобщи в ефира на Радио Стара..

публикувано на 07.05.21 в 10:34

Удължават учебната година в училища в малки населени места в област Стара Загора

Предимно в училища от малките населени места в област Стара Загора ще бъде удължена учебната година. Това съобщи за Радио Стара Загора началникът на Регионалното управление на образованието Татяна Димитрова.   Причината за това е липсата на достъп..

публикувано на 07.05.21 в 09:42