Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Язовирите в Сливенско се изпускат контролирано

5
Снимка: Стоян Радев, БНР

Няма опасност при приливане на двата най-големи  язовира  в област Сливен - „Жребчево" и „Асеновец" да бъдат засегнати земеделски площи или населени места. Това увериха управителите на „Напоителни системи" Сливен клон „Средна Тунджа" инж. Пламен Иванов и ВиК Сливен – инж. Севдалин Рашев. Язовир „Жребчево"  се изпуска контролирано, а язовир „Асеновец", който се ползва за водоснабдяването на Сливен вече е пълен и днес се очаква да започне постепенно да прелива. 

Няма опасност при преливане на двата най-големи язовира в област Сливен - „Жребчево“ и „Асеновец“да бъдат засегнати земеделски площи или населени места. Това увериха управителите на „Напоителни системи“ Сливен, клон „Средна Тунджа“ - инж. Пламен Иванов и на ВиК - Сливен - инж. Севдалин Рашев.

Язовир „Жребчево“ се изпуска контролирано, а язовир „Асеновец“, който се ползва за водоснабдяването на Сливен, вече е пълен и днес се очаква да започне постепенно да прелива.

Пламен Иванов

Язовир „Жребчево“ е достигнал 330 милиона кубични метра вода, водоподаването от язовир „Копринка“ е преустановено и язовирът се пълни единствено от притоците, реките Тунджа и Твърдишка и собствения водосбор, съобщи управителят на „Напоителни системи“ инж. Пламен Иванов. При достигане на контролния обем, започва изпускане от 20 до 40 кубика в секунда. 

Инж. Иванов обяви, че няма опасност от разливи по Тунджа в района на Сливен. 

„Нямаме, по наши наблюдения, никъде по коритото на река Тунджа, особено с тези количества, което се изпускат от язовира.“

Предвижда се през май контролният обем на язовира да бъде завишен, заради предстоящия поливен сезон.  

„Респективно след края на поливния сезон да има завидно количество вода, което да остане в язовира.“

Севдалин Рашев

Другият голям язовир в региона – „Асеновец“, само допреди няколко месеца бе достигнал критични нива и се наложи Сливен да се водоснабдява с помпажна вода от кладенците край река Тунджа. Днес язовирът е в пълния си обем от 28 милиона кубични метра. Управителят на ВиК - Сливен инж. Севдалин Рашев съобщи, че днес през деня ще започне преливане на язовира с минимално количество – кубик в секунда.

„И преливникът, и коритото на реката са за много повече.“

Инж. Рашев припомни, че от началото на експлоатацията на язовира през 1987 година до момента не е имало опасност от приливните води. Приливните води от „Асеновец“ преминават през централната част на Сливен, по река Асеновска, чието корито има капацитет да ги поеме. 

На 500 метра от язовирната стена коритото на реката е почистено, увери инж. Рашев.

Напълването на язовира е повлияло в положителна посока на качеството на водата, твърди още той. По думите му, с увеличаването на обема, мътността е намаляла и водата и с добри показатели, макар че все още няма пречиствателна станция. 

Управителят на ВиК прогнозира, че пълният язовир ще гарантира година без проблеми във водоснабдяването на Сливен.  

Снимки: Стоян Радев

Галерия

Още от категорията

Общопрактикуващите лекари в област Стара Загора ще заявяват ваксини всеки четвъртък

За своевременно доставяне на ваксина срещу коронавирус е необходимо  всеки четвъртък до 16.00 ч. общопрактикуващите лекари  да представят в РЗИ - Стара Загора  седмична заявка за необходимите количества ваксина срещу коронавирус , съгласно..

публикувано на 17.05.21 в 16:44

Жители на Раднево ще протестират срещу приватизацията на общинската болница

В Раднево тази вечер недоволни граждани от решението за приватизация на болницата ще протестират в 17.30 часа пред сградата на общината. Протестът не е политически, изразявам гражданската си позиция срещу закриването на общинското лечебно заведение,..

публикувано на 17.05.21 в 16:07
Община Стара Загора

Четири общински дружества на Стара Загора отчитат загуби

Четирите общински търговски дружества на Стара Загора „Обредни дейности“, „Мересев“, „Автобусни и тролейбусни превози“ и „Автосервиз на здравни заведения" са на загуба за изминалата 2020 година. Това стана ясно на днешното съвместното заседание на..

публикувано на 17.05.21 в 16:00

На старта на кампанията: Рози за смет

Масовият розобер в България се очаква да започне след 24 май, а браншът се бори със стари проблеми и нови предизвикателства. 50 000 дка площи с маслодайна роза се обработват у нас, основно сортовете - Дамасцена и Алба. Очакваната реколта от розов..

обновено на 17.05.21 в 15:25
„Пътеводител на старите български земи“

Костадин Костадинов представя „Пътеводител на старите български земи“

Историкът д-р Костадин Костадинов ще представи в Стара Загора своята книга „Пътеводител на старите български земи“ . Събитието е с начален час 18ч. на 18 май, вторник, в РБ „Захарий Княжески“ . Книгата представя 100 обекта, свързани с..

публикувано на 17.05.21 в 15:24

Свтовен ден за борба с хипертонията

17 май е Световен ден за борба с хипертонията, той се отбелязва с инициативата "Май месец за мерене" на Международната лига по хипертония . За 15-и пореден път в страната ни се провежда здравна кампания по този повод. Тя  ще премине под наслов..

публикувано на 17.05.21 в 14:35

МЗ: Личните лекари ще получават Covid ваксини от логистични пунктове

Общопрактикуващите лекари ще получават ваксини срещу Covid-19 от логистични пунктове. В заповед от здравното министерство се посочва, че до 18 май здравните инспекции в страната трябва да определят логистични пунктове на територията на всяка община, а..

публикувано на 17.05.21 в 14:20

Обновяват района около монумента Св. Богородица в Хасково

Започва ремонт и обновление в района около монумента Св. Богородица в Хасково. Статуята на Божията майка е най-високата в света и е вписана в рекордите на Гинес. Над 1 млн. лв са отделени за ремонта, а днес се сътоя и церемонията по първа копка...

публикувано на 17.05.21 в 13:28

Детският отдел на Библиотека "Родина" се включва в Националната библиотечна седмица

От днес до 21 май отбелязваме за 15ти път Националната библиотечна седмица. Библиотеки от цялата страна ще реализират различни инициативи насочени към техните читатели под надслов "Библиотеката ще ти помогне". В събитията посветени на кампанията се..

публикувано на 17.05.21 в 11:45

Градски електробуси и в Стара Загора

Европейският Зелен пакт изправя местните власти пред нови предизвикателства. Различни инициативи по пътя на прехода към нисковъглеродна градска среда реализира  управленският екип на Стара Загора. Подмяната на амортизираните стари автобуси и..

публикувано на 17.05.21 в 11:23