Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полагат специален слой патина върху месинговите листи на водното огледало

Декоративен лавров венец ще спира вандали около паметник в Стара Загора

Изграждане на ниска декоративна ограда, тип "лавров венец", около основата на „Паметника на загиналите във войните старозагорци" в парк „Александър Стамболийски" е обсъдено днес на редовното заседание на Обществения съвет за архитектура, изкуство и култура към Община Стара Загора. Идеята е срещнала и необходимото одобрение, информират от община Стара Загора.

Проведени са разговори с автора на композицията Любомир Добрев, който представи своето виждане по въпроса", обясни по време на заседанието зам.-кметът с ресор „Култура, туризъм и младежки дейности" и председател на Обществения съвет Милена Желева. 

Тя подчерта, че поставянето на декоративните елементи цели предпазването на паметника от вандалски прояви.

За жалост ежедневно се къртят и събарят месинговите букви, предимно от лица с велосипеди и тротинетки. Община Стара Загора извършва няколко пъти в годината дейности по възстановяване на паметника", допълни още Желева.

По време на срещата беше обсъдено и одобрено с единодушие предложението за поставяне на знак с името на автора- Красимир Зарков върху пластиката Птица-Феникс, намираща се пред сградата на местната администрация.

Обсъдено е и полагането на специален слой патина върху месинговите листи, които са част от модерната архитектурно-естетическа композиция „Водно огледало". Авторът на проекта арх. Велимир Георгиев обясни, че текстовете от стихове на четиринадесет от емблематичните за Стара Загора поети, които са гравирани калиграфски върху 5-милиметрови месингови листи, ще бъдат обработвани допълнително два пъти годишно. Това ще допринесе за по-добрия естетически вид на едно от най-новите арт пространства в града.

Разгледано беше и предложение от запасните офицери в Стара Загора за промяна в позиционирането на оръдията, намиращи се в парк „Артилерийски", което не срещна подкрепа от присъстващите.

 За следващото заседание беше отложено решението по предложението на граждански клуб „Липа" за изграждане на монумент с копие на спътника "Интеркосмос България – 1300" по повод 40-годишнината от изстрелването му в космоса. Главният архитект на Община Стара Загора Виктория Грозева разясни, че от неправителствената организация са изработили примерен макет.

Членовете на Обществения съвет поискаха идеята да бъде представена пред тях от инициаторите, а също така да бъде обсъдена както възможността, така и подходящо място за ситуиране на съоръжението.

Гост на заседанието беше общинският съветник Валентина Бонева, която е член на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания към местния парламент.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Потрошиха линейка на спешния център в Казанлък

Потрошиха линейка на спешния център в Казанлък, която се е отзовала на адрес за жена в тежко състояние в село Хаджи Димитрово, Казанлъшко, съобщи БГНЕС. Отивайки на адреса спешните медици влизат в дома на болната жена и установяват, че трябва да я..

публикувано на 12.10.24 в 15:12

Откриха фестивала "Здравей, здраве" в Стара Загора

С топла питка и със сол, но не с каква да е сол, а със старозагорска самардала посрещнаха тази сутрин гостите на седмото издание на Фестивала „Здравей, Здраве“ в Стара Загора. „За пореден път се опитахме да съберем в рамките на два дни на едно голямо..

публикувано на 12.10.24 в 12:48

Умъртвяват заразени с шарка овце във ферма в радневското село Свободен

Огнище на шарка по дребните преживни животни е установено в животновъден обект в радневското село Свободен. Предстои умъртвяване на заразените овце във фермата. Заболяването е установено при проверка на  Българската агенция по безопасност на..

публикувано на 12.10.24 в 10:14

Жителите на три хасковски села излизат на протест заради безводие

Хората от хасковското село Александрово, симеоновградското Константиново и харманлийското Поляново настояват проблемът с липсата на вода, който е повече от 20 години, да намери решение, като се изгради нов водопровод, съобщава БНТ. Тръбите,..

публикувано на 12.10.24 в 09:50

Близо 90 млади фолклорни таланти участват в конкурса "Славейче" на Радио Стара Загора

Таланти от цяла България ще се надпяват в събота и неделя в 25-тото издание на национален радиоконкурс за млади изпълнители на български народни песни "Славейче", организиран от Радио Стара Загора.  В емблематичния радиоконкурс са заявили участие..

публикувано на 12.10.24 в 09:37

Почина легендата Кирил Маричков

Певец, музикант и композитор Кирил Маричков загина при инцидент малко преди да навърши 80 години. Трагедията се е случила в село Селановци.  Той е трябвало да изнесе концерт с "Фондацията", но при качване на сцената е паднал. С тежка черепно-мозъчна..

публикувано на 11.10.24 в 21:10

24 престъпления са регистрирани при специализираната полицейска операция в Старозагорско, шестима души са задържани

Общо 24 престъпления са регистрирани до момента в хода на специализираната полицейска операция, която се извършва днес на територията на Област Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на полицията. Шестима души са задържани за срок до 24 часа...

публикувано на 11.10.24 в 19:21

Радио Стара Загора събира таланти за XXV фолклорен конкурс "Славейче"

Радио Стара Загора организира 25-то издание на национален радиоконкурс за млади изпълнители на български народни песни „Славейче“. Конкурсът ще се проведе на 12 и 13 октомври в сградата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ на бул, „Руски“..

публикувано на 11.10.24 в 17:00

Експерти ще дискутират как регионалната икономика ще се справи с енергийната трансформация

„Разговори за енергийната трансформация“ е темата на събитие, насрочено за 15 октомври 2024 г., вторник, в Стара Загора. Началото е от 15.30 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Организатори са посолството на Федерална република Германия в..

публикувано на 11.10.24 в 16:44
Д-р Руско Петров и Борис Каменов Гецов

Д-р Руско Петров отличен с награда за всеотдайната си работа в Спасителен център за диви животни на “Зелени Балкани”

Гл. ас. д-р Руско Петров от Ветеринарномедицинския факултет на Тракийския университет беше отличен в Годишните награди за биоразнообразие и климат 2024 на Българска Фондация Биоразнообразие . Д-р Петров получи "Наградата на публиката" за..

публикувано на 11.10.24 в 16:37