Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Полагат специален слой патина върху месинговите листи на водното огледало

Декоративен лавров венец ще спира вандали около паметник в Стара Загора

Изграждане на ниска декоративна ограда, тип "лавров венец", около основата на „Паметника на загиналите във войните старозагорци" в парк „Александър Стамболийски" е обсъдено днес на редовното заседание на Обществения съвет за архитектура, изкуство и култура към Община Стара Загора. Идеята е срещнала и необходимото одобрение, информират от община Стара Загора.

Проведени са разговори с автора на композицията Любомир Добрев, който представи своето виждане по въпроса", обясни по време на заседанието зам.-кметът с ресор „Култура, туризъм и младежки дейности" и председател на Обществения съвет Милена Желева. 

Тя подчерта, че поставянето на декоративните елементи цели предпазването на паметника от вандалски прояви.

За жалост ежедневно се къртят и събарят месинговите букви, предимно от лица с велосипеди и тротинетки. Община Стара Загора извършва няколко пъти в годината дейности по възстановяване на паметника", допълни още Желева.

По време на срещата беше обсъдено и одобрено с единодушие предложението за поставяне на знак с името на автора- Красимир Зарков върху пластиката Птица-Феникс, намираща се пред сградата на местната администрация.

Обсъдено е и полагането на специален слой патина върху месинговите листи, които са част от модерната архитектурно-естетическа композиция „Водно огледало". Авторът на проекта арх. Велимир Георгиев обясни, че текстовете от стихове на четиринадесет от емблематичните за Стара Загора поети, които са гравирани калиграфски върху 5-милиметрови месингови листи, ще бъдат обработвани допълнително два пъти годишно. Това ще допринесе за по-добрия естетически вид на едно от най-новите арт пространства в града.

Разгледано беше и предложение от запасните офицери в Стара Загора за промяна в позиционирането на оръдията, намиращи се в парк „Артилерийски", което не срещна подкрепа от присъстващите.

 За следващото заседание беше отложено решението по предложението на граждански клуб „Липа" за изграждане на монумент с копие на спътника "Интеркосмос България – 1300" по повод 40-годишнината от изстрелването му в космоса. Главният архитект на Община Стара Загора Виктория Грозева разясни, че от неправителствената организация са изработили примерен макет.

Членовете на Обществения съвет поискаха идеята да бъде представена пред тях от инициаторите, а също така да бъде обсъдена както възможността, така и подходящо място за ситуиране на съоръжението.

Гост на заседанието беше общинският съветник Валентина Бонева, която е член на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания към местния парламент.

Галерия

Още от категорията

Община Стара Загора

Четири общински дружества на Стара Загора отчитат загуби

Четирите общински търговски дружества на Стара Загора „Обредни дейности“, „Мересев“, „Автобусни и тролейбусни превози“ и „Автосервиз на здравни заведения" са на загуба за изминалата 2020 година. Това стана ясно на днешното съвместното заседание на..

публикувано на 17.05.21 в 16:00

На старта на кампанията: Рози за смет

Масовият розобер в България се очаква да започне след 24 май, а браншът се бори със стари проблеми и нови предизвикателства. 50 000 дка площи с маслодайна роза се обработват у нас, основно сортовете - Дамасцена и Алба. Очакваната реколта от розов..

обновено на 17.05.21 в 15:25
„Пътеводител на старите български земи“

Костадин Костадинов представя „Пътеводител на старите български земи“

Историкът д-р Костадин Костадинов ще представи в Стара Загора своята книга „Пътеводител на старите български земи“ . Събитието е с начален час 18ч. на 18 май, вторник, в РБ „Захарий Княжески“ . Книгата представя 100 обекта, свързани с..

публикувано на 17.05.21 в 15:24

Свтовен ден за борба с хипертонията

17 май е Световен ден за борба с хипертонията, той се отбелязва с инициативата "Май месец за мерене" на Международната лига по хипертония . За 15-и пореден път в страната ни се провежда здравна кампания по този повод. Тя  ще премине под наслов..

публикувано на 17.05.21 в 14:35

МЗ: Личните лекари ще получават Covid ваксини от логистични пунктове

Общопрактикуващите лекари ще получават ваксини срещу Covid-19 от логистични пунктове. В заповед от здравното министерство се посочва, че до 18 май здравните инспекции в страната трябва да определят логистични пунктове на територията на всяка община, а..

публикувано на 17.05.21 в 14:20

Обновяват района около монумента Св. Богородица в Хасково

Започва ремонт и обновление в района около монумента Св. Богородица в Хасково. Статуята на Божията майка е най-високата в света и е вписана в рекордите на Гинес. Над 1 млн. лв са отделени за ремонта, а днес се сътоя и церемонията по първа копка...

публикувано на 17.05.21 в 13:28

Детският отдел на Библиотека "Родина" се включва в Националната библиотечна седмица

От днес до 21 май отбелязваме за 15ти път Националната библиотечна седмица. Библиотеки от цялата страна ще реализират различни инициативи насочени към техните читатели под надслов "Библиотеката ще ти помогне". В събитията посветени на кампанията се..

публикувано на 17.05.21 в 11:45

Градски електробуси и в Стара Загора

Европейският Зелен пакт изправя местните власти пред нови предизвикателства. Различни инициативи по пътя на прехода към нисковъглеродна градска среда реализира  управленският екип на Стара Загора. Подмяната на амортизираните стари автобуси и..

публикувано на 17.05.21 в 11:23
Светослав Илчовски

„Градус“ със сигнал до КФН заради твърденията на Илчовски

Дружеството „Градус” подаде сигнал в Комисията за финансов надзор заради  твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски  пред парламентарната комисия за ревизия, ръководена от Мая Манолова, съобщиха от компанията, цитирани от БНР. В сигнала са приложени..

публикувано на 17.05.21 в 10:44

Започва втори прием по подмярка COVID 1 на ДФ "Земеделие"

ДФ „Земеделие“ отваря от 17 май до 4 юни 2021 г. прием на заявления за подпомагане по подмярка 21.1 "Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани COVID 1 от мярка 21 „Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани и малки и средни..

публикувано на 17.05.21 в 10:32