Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Не се говори открито за "Зелената сделка"

Димитър Чорбаджиев: "Демократична България" може да подкрепи правителство на "Има такъв народ"

Снимка: Личен архив

Изолацията на ГЕРБ – СДС е факт, защото твърде дълго време държавата се управлява еднолично от Бойко Борисов, посредством обръчи от фирми и усещане за корупция. Това заяви Димитър Чорбаджиев от коалиция “Демократична България“ в Стара Загора в предаването "Час пик". Той потвърди позицията, че  преговори за съставяне на правителство с първия излъчен мандатоносител са невъзможни, като припомни, че дясното обединение е създадено, за да се бори с властовия модел на Борисов.

„Никой не желае да подкрепи правителство на ГЕРБ или бих казал на г-н Борисов, макар на него да му се иска да бъде в сянка и да командва по примера на други политически фигури от сараите. (…) Това еднолично управление на държавата, което наложи г-н Борисов смятам, че неговия край настъпи“, коментира Чорбаджиев.

В отговор на въпрос той каза, че „Демократична България“ има готовност да преговаря за сформиране на кабинет с „Има такъв народ“ - втората по изборни резултати формация. Подкрепа е възможна, ако получат покана от партията на Слави Трифонов, а техни ключови приоритети бъдат заложени в програмата на едно бъдещо правителство. Ако се стигне до връчване на трети мандат, решението е на президента Румен Радев, отбеляза събеседникът и подчерта, че „Демократична България“ е в кондиция дори за евентуални предсрочни избори. 

ГЕРБ трябва да напусне Европейската народна партия /ЕНП/, защото тяхното членство не кореспондира с идеалите на най-голямата и най-старата група от представени партии в Европарламента, а водената от ГЕРБ политика у нас се различава много от ценностите на ЕНП, изтъкна в разговора Димитър Чорбаджиев, посочвайки като пример „Фидес“ – партията на унгарския премиер Виктор Орбан, която вече не е част от семейството на ЕНП.

Двойно повече граждани са гласували за „Демократична България“ в Старозагорска област на парламентарните избори на 4 април в сравнение с евровота през 2019 година. Постигнатите резултати сочат добра подкрепа от обществото, коментира още Чорбаджиев. А коалицията излъчи депутат – юристът доц. Атанас Славов.

„Зелената сделка“ вече е факт, а пандемията дори ускори нейното навлизане. На фона на други страни България изостава, подчерта Димитър Чорбаджиев.

„За нас е притеснително, че всичко остава скрито, не се говори явно по проблема. Колкото по-бързо започне дискусията и работата по този наболял проблем, толкова по-плавно и положително можем да излезем от ситуацията“. 

Интервюто с инж. Димитър Чорбаджиев можете да чуете в приложения звуков файл.
Още от категорията

Даниел Киряков

Осветените факти за ББР на ниво министър на икономиката придобиват нов ефект

Осветените факти за Българската банка за развитие на ниво министър на икономиката вече придобиват друг ефект. Тази информация се знаеше от медии, които се занимават с разследваща журналистика, но обявени на ниво ранг министър дават възможност да се..

публикувано на 17.05.21 в 14:29
Венелин Терзиев

Проф. Венелин Терзиев: Добротата е заложена в хората и това ме прави оптимист

Проф.д-р Венелин Терзиев е роден в Севлиево, родно място на Мара Белчева, една от най-красивите български поетеси, станала неволно  причина за първия дуел, предизвикан от любов след Освобождението на България. В Севлиево е роден и Б орис Машалов, чийто..

публикувано на 16.05.21 в 17:32

Професор Венелин Терзиев: Ако пазим България тя ще съществува

Летописците наричат Котел "твърдина на българския дух" и "люлка на Възраждането". В това балканско градче, родно място на Георги Стойков Раковски и над 200 национални герои се намира и първото в България и на Балканите училище за професионално..

публикувано на 12.05.21 в 20:29

Кой контролира парите ни?

На 13- ти май от 18 часа в РБ „Захарий Княжески“ Кузман Илиев ще представи книгата си „Кой контролира парите ни? Власт, спекула и манипулации“. Книгата е написана на принципа на статии по отделни важни теми, пречупени през реални..

публикувано на 12.05.21 в 16:11
Даниел Смилов

Даниел Смилов: Съставът на служебния кабинет показва, че се търси широка подкрепа

Назначаването на Стефан Янев за служебен премиер показва, че Румен Радев е търсел човек, който е максимално доверен и от най-близкия му екип, коментира за Радио Стара Загора политологът доц. Даниел Смилов. Според него това се обяснява и с..

публикувано на 11.05.21 в 17:20

Цветелина Делийска: Поне още година е нужна за възстановяване на бранша

Поне още една година трябва да отмине, за да започнем да се възстановяваме, каза Цветелина Делийска, член на УС на  Асоциацията на Професионалните Сватбени Фотографи и Видеооператори. "Няма раздвижване и даже нещата към момента вървят в..

публикувано на 11.05.21 в 10:07

Надежда Груева: Успешна за обновяването на фонда на библиотеката беше пандемичната 2020 година

Изминалата година беше една от най-силните ни години по отношение на обновяването на фонда на Регионална библиотека „Захарий Княжески" - Стара Загора. Това се дължи на участието й в проект по тази линия . Над 6 000 тома е новата литература за..

публикувано на 11.05.21 в 08:43

Агоп Каспарян: Този служебен кабинет ще произведе поне една сензация

В следващия парламент вероятно ще има повече партии и да се сформира правителство ще бъде още по-трудно, коментира за Радио Стара Загора анализатора Агоп Каспарян от института „Рего“. По думите му в следващото Народно събрание трябва да се..

публикувано на 10.05.21 в 10:13

Димитровград почита тази вечер Пеньо Пенев

Днес се навършват 91 години от рождението на Пеньо Пенев, „Поета с ватенката“. По традиция в нечетна година, литературната награда „Пеньо Пенев“ не се връчва. Но всяка година на този ден Димитровград отбелязва рождението на твореца, възпял..

публикувано на 07.05.21 в 17:56

Едуард Цветанов: Пандемията даде нов тласък на финтех компаниите

Пандемията даде нов тласък на финтех компаниите. И това беше очаквано, дигитализацията върви целеустремено, каза в интервю за Радио Стара Загора и БНР Едуард Цветанов, консултант и основател на Patterns Technology. По думите му B2C компаниите..

публикувано на 07.05.21 в 16:07