Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пепи Димитрова: В България агресивното говорене, обидите и нападките биват посрещани с аплодисменти

Снимка: bdvo.org

Политическият език е мост, но и преграда. "Няма как да се отговори еднозначно, защото виждаме примери от едната крайност до другата, коментира в предаването „Репортер“ Пепи Димитрова - председател на Комисията по професионална етика към Българското дружество за връзки с обществеността. "Ако едното задоволява добре илюзията ни, че хората с добро образование и възпитание имат място в политиката, то другото показва, че е достигнато дъното. В нашата политическа история много пъти сме стигали до идеята, че сме на дъното, но сега езикът от парламентарната трибуна доказва, че има още по-надолу от това, което сме свикнали да чуваме, като думи и обръщения." 

Експертът по комуникации обърна внимание на факта, че "много се говори за суверен и неговата воля, но това по-скоро показва едно неразбиране от хората в Народното събрание, какво изобщо означава думата суверен. Суверенът означава хората от народа, но когато има обща воля", допълни Димитрова. Тя каза още: "В момента в Народното събрание виждаме изявата на краен индивидуализъм на различните групи. Другата дума, която отчетливо набира скорост, е парламентаристи. В 45-тото Народно събрание тя е крайно неподходяща. Това, което виждаме като изява, не попада в класическото определение за парламентаризъм. Езикът на хората от улицата, от протестите влезе агресивно още в 44-тото Народно събрание, защото имаше представителни партии, които се опитаха да се припознаят като партии на протеста. Това не се случи, но езикът влезе на трибуната още тогава."

Относно говоренето в парламента Димитрова обърна внимание, че "В 45-тото НС, част от депутатите, автоматично говорят така, както по площадите. Другите, от новите партии, се опитват да говорят на език, които е доста по-възвишен, по-елитарен, от това което имаме като изява в последните 20-ет години. Езикът е израз на идентичност, а идентичност не се променя."

Политиците говорят целенасочено, за да стигнат до своите избиратели, обобщи тя, като посочи, че у нас гражданите имат ниска политическа култура, което принуждава политиците да говорят езика на улицата, за да могат да достигнат до своите гласоподаватели. И не е чудно, че агресивното говорене, обидите и нападките биват посрещани с аплодисменти. Хейтът намери място във всички обществени процеси. Той се случва на личностно ниво, в малките общности, в корпоративния свят, няма начин да не се случва и в политическото говорене. Изскачат фалшивите новини, омразата, грозните думи. Те имат чуваемост. В момента, в социалните мрежи, всеки може да каже каквото си иска. Паднаха границите. Няма кой да сложи бариери. И така, езикът на омразата започна да властва, а това което виждаме в парламента е продължение на тези процеси. И те не се наблюдават само в България, а в цяла Европа, дори и в САЩ."

Цялото интервю с Пепи Димитрова - експерт комуникации и председател на Комисията по професионална етика към БДВО чуйте в прикачения звуков файл:

Още от категорията

Пощенските марки са познание за историята

Днес отбелязваме Световният ден на филателията. На този ден през 1926 година в Париж е основана Международната организация по филателия. Ка то колекционерска страст, филателията възниква още през 40-те години на XIX век, след въвеждането в употреба на..

публикувано на 18.06.21 в 14:05

Марина Димитрова: Кръводаряването е жест на силните

"Дарявала съм доброволно и безвъзмездно кръв 51 пъти и всеки път празнувам живота! Днес е световният ден на доброволния кръводарител! Поздравявам всички доброволци и дарители и апелирам към всеки, който все още не се е престрашил:..

публикувано на 14.06.21 в 15:18

Проф. Георги Димитров: Посещението на Кьовеши е знак за ангажираност на ЕК към събитията у нас

Посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в София е по-скоро съвпадение, отколкото да е провокирано от санкциите по глобалния закон „Магнитски“, но не е изключено и тази тема да е обсъждана в рамките на нейната визита. Това коментира..

обновено на 11.06.21 в 15:33
Нина Терзиева

"Патронажна грижа+" и "Топъл обяд" за жителите на община Болярово

До края на седмицата потребителите на Дома за възрастни хора в с. Воден ще останат под карантина след случаите на Ковид – 19 в дома. Всички болни са изписани от лечебните заведения и състоянието им е добро. Ситуацията е овладяна и в другия социален дом..

публикувано на 09.06.21 в 16:26
Даниел Парушев

Студенти искат да отпадне критерият за доход за стипендии

Трябва да отпадне критерият за доход за отпускане на стипендии на студенти и да остане само този за успех, тъй като университетите и студентските съвети нямат възможност да проверяват доходи. За това ще настояват от  Националното..

публикувано на 08.06.21 в 11:58

Арх.Янулов: Летният театър има ПУП, ремонтът - в срок

Ремонтните дейности на Летния театър в Стара Загора се извършват в срок. Мащабният проект се реализира в пределите на парк „Митрополит Методий Кусев“ – паметник на ландшафтната архитектура, емблематично място за отдих на поколения старозагорци..

публикувано на 07.06.21 в 15:05

Николай Стайков: „Осемте джуджета“ остави петно на съмнение върху прокуратурата

„Една година след разкритията около разследването на Антикорупционния фонд „Осемте джуджета“ , прокуратурата продължава да мълчи. Няма никакъв резултат от проверката, която стартира преди 12 месеца.“ Това заяви за Радио Стара..

публикувано на 03.06.21 в 15:48

Сметките за ток на фирмите, които не са избрали доставчик, може да поскъпнат до 30%

До 10 юни малките фирми трябва да изберат доставчик на електроенергия на свободния пазар. На 1 юли изтича гратисния период за това. След това не направилите избор ще преминат към доставчик от последна инстанция, като цената може да бъде с до 30%..

публикувано на 03.06.21 в 15:10
Катя Зографова

Връзката на "Хроники на Вазовия род" със Стара Загора

Литературният археолог Катя Зографова ще гостува на старозагорци с последната си творба - неразказваната досега цялостна история на Вазовото семейство „Хроники на Вазовия род”. Тя ще бъде представена на  3 юни (четвъртък) от 17:30 часа в Регионалния..

публикувано на 03.06.21 в 09:05

Лора Георгиева: SLAPP дела застрашават свободата на словото

Съдебните процеси са често използвани стратегии за заглушаване на независимата журналистика у нас. А напоследък SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation) дела застрашават свободата на словото. Това каза за Радио Стара Загора Лора..

обновено на 31.05.21 в 12:28