Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората в стралджанското село Люлин не могат да възкресят храма си, но ще строят параклис

4
Това е храм "Свето Възнесение Господне" в село Люлин...или това, което е останало от него

"Половината имоти на църквата у нас са руини. Заедно с манастирите православните храмове са около 8000, но едва около 3500 от тях са действащи, стабилни и безопасни за богомолците. Останалите са с частични разрушения или са изоставени на капризите на природните стихии и могат да рухнат всеки миг. В Сливенска епархия например от общо 667 храма действащи са около 300, в това число влизат и по-големи параклиси с ниша за служене на литургии. Останалите са затворени и влизането в тях е забранено, тъй като могат да рухнат." Тези редове можем да прочетем в  доклад, специално написан, във връзка с имотите на Българската православна църква.

В Сливенската епархия един от изоставените на произвола на природните стихии храмове се намира в родното село на народната певица Вълкана Стоянова. Приживе „славеят на китна Тракия“ твърди, че е наследила певческите си умения от родителите си както и от единия си бащин брат, който бил свещеник и имал чудно красив глас. Не знаем дали този свещеник е служил в църквата "Свето Възнесение Господне" в село Люлин, но можем само да гадаем и да си представяме богослуженията в този красив някога храм, превърнат днес в руини. 

Църквата вероятно е била завършена през 1857(!) година, поне това личи от камъка, покрит с патината на времето. Православната обител е ограбена през 70-те години на XX век. И сега, повече от половин век след опустошението на грабителите, тя чака, в студ, пек, дъжд, вятър и сняг, да се запази поне частица от прекрасните й стенописи, който да разказват на поколенията приказката за едни боголюбиви хора, построили през турско време храм за българската вяра, но средства за консервация и реставрация са само предвидени за паметници на културата от национално значение, а остатъците от храм "Св. Възнесение Господне" не влизат в тази графа, поне така е според жителите на стралджанското село Люлин.

Заместник-кметът на община Стралджа Гроздан Иванов разказа: "Църквата в село Люлин е построена през турско робство. Тогава са се намерили хора, дали от своя залък, за да го има този храм, но за жалост, ние, техните наследници не можем да го съхраним. Хората от Люлин отдавна имат блян, мечта, да имат свой храм, но по една или друга причина това не се случва. Проведох среща с представители на митрополията в град Сливен. Те казаха, че единственият начин да бъде възстановена църквата е чрез проект по Програмата за развитие на селските райони, но и там има редица условия. Заедно с Росица Тодорова подехме инициативата да се съгради параклис и почистихме двора на храм "Св. Възнесение Господне". В него се намират и няколко паметника на загинали по време на войните", подчерта Иванов.

Храмовете са място за общение с Бога. "Една вяра ни остана на нас, но тази вяра си няма дом", казват жителите на село Люлин, които също като хората в селата Първенец и Маленово, в община Стралджа, вярват, че в скоро време звън от църковна камбана ще огласи селото им. И ако Църковното настоятелство в село Маленово има средства да изгради нов храм, то жителите на Люлин търсят благодетели за построяването на малък параклис, защото са убедени, че православната им вяра има нужда от дом, а човек с изгубена вяра е изгубил всичко.

Цялото интервю с Гроздан Иванов може да чуете в прикачения звуков файл:

"Имаше желание църквата да се възроди, но е непосилно за нас, няма как", обяснява Росица Тодорова - кметски наместник на селото. Много средства трябват, буквално трябва да се съгради наново и решихме, че е по-добре да построим параклис, че да има къде да запалим по една свещичка и да се помолим. Господ е навсякъде, но е хубаво хората в селото да имат своя православен дом", каза тя и съобщи последните добри новини, от родното село на народната певица Вълкана Стоянова: 

До края на годината жителите на китното село Люлин се надяват да имат своя обещан параклис, но строителните дейности не зависят само от добра воля и усърдието на областната и общинската администрация. За финансирането на проекта може да изпратите своята лепта в Разплащателната сметка на Църковното настоятелство в село Люлин, община Стралджа: ДСК - Банк  BIG - STSABGSF

 IBAN: BG06STSA 9300 0015 945036



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Официален трейлър на спектакъла "Любовта като стока" ще представи старозагорския драматичен театър

Най-новият спектакъл на Драматичен театър „Гео Милев“  препълни залата на Културен център Стара Загора и на двете премиерни дати 15 и 24 април.  „Любовта като стока“ по Бертолт Брехт и под режисьорската работа на Дамян Тенев поднася изненада на..

публикувано на 26.04.24 в 17:22
Мария Кьосева

Старозагорка режисира късометражен филм в Лондон

Мария Кьосева е само на 21 години, а вече е режисьор на собствен късометражен филм в Лондон. Тя живее там от 2020 г., когато получава пълна стипендия за обучение. След изтичането на дете години записва режисура. Преди месец заедно със свои приятели и..

публикувано на 26.04.24 в 15:36

Митрополит Киприан дирижира "Стабат Матер" от Росини със Старозагорската опера

За втори път Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще дирижира „Стабат Матер“ от Джоакино Росини – на 25 април в 19 часа в Операта. Солистите Емилия Терзиева/сопран/, Петя Петрова /мецосопран/, Ивайло Йовчев /тенор/,..

публикувано на 24.04.24 в 19:15
една от картините на Мара Чорбаджийска

Непознатата Мара Чорбаджийска

Знаете ли коя е Мара Чорбаджийска – ако отговорът ви е, че това е съпругата на Чудомир, то сте прави.  Но всъщност, освен негова съпруга, Мара Чорбаджийска е изключителен талант, художник, факт, който някак остава в сянка и който се е заел да осветли..

публикувано на 24.04.24 в 10:00
Парк

Предложение за нов монумент в парк "Артилерийски" провокира обществена реакция

Предложение за поставяне на монумент „100 години Интернейшънъл Инер Уийл"  в парк „Артилерийски“, е една от точките в дневния ред на предстоящата в четвъртък общинска сесия.  Идеята за това е и на двата Инер Уийл клуба в града - "Стара Загора" и..

публикувано на 24.04.24 в 09:15
Боби Иванчев

Дъждът събужда меланхолията в душата

Борислав /Боби/ Иванчев е музикант подвластен на магията на радиото. Неговият първи авторски сингъл "Изваяни" успешно пътешества в ефира събирайки одобрението на слушателите. "Тази песен е послание." В предаването "60 минути повече" роденият през..

публикувано на 23.04.24 в 17:30

Поетесата Маргарита Петкова гостува в Стара Загора за Световния ден на книгата

Световният ден на книгата и авторското право ще бъде отбелязан с богата литературна програма в Стара Загора. Празникът на книгата в града на поетите ще се проведе от 10 до 16 часа с 19-то издание на Маратон на четенето в Културен център Стара..

обновено на 23.04.24 в 15:45

Силата да спасим градската природа

За седма поредна година Български център за нестопанско право (БЦНП) организира националният конкурс "Граждански будилник". Темата тази година е  “Активизъм в действие: силата да спасим градската природа".  Участие могат да вземат кандидати над 14..

публикувано на 23.04.24 в 15:01

Джазиран кавър на песен на братя Аргирови стана част от „Пеещи артисти“

Най-новата песен от музикалния проект „Пеещи артисти“ се казва „Силвия“ и е кавър на песента „Предчувствие за стих“ на братя Аргирови от 1983г. Песента се изпълнява от дамския квартет Албена Михова, Милица Божинова, Петя Дикова и Жаклин Таракчи...

публикувано на 22.04.24 в 15:31
Международен фестивал

Международен фестивал "Вълшебен свят" събра танцьори от цяла Европа

Танцьори от цяла Европа се съревноваваха три дни по време на Международен фестивал "Вълшебен свят" . Той се проведе за детнадесети пореден път в Хасково. Участниците показаха своя талант паралелно на две сцени и бяха оценявани от жури също с международно..

публикувано на 22.04.24 в 15:08