Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хората в стралджанското село Люлин не могат да възкресят храма си, но ще строят параклис

4
Това е храм "Свето Възнесение Господне" в село Люлин...или това, което е останало от него

"Половината имоти на църквата у нас са руини. Заедно с манастирите православните храмове са около 8000, но едва около 3500 от тях са действащи, стабилни и безопасни за богомолците. Останалите са с частични разрушения или са изоставени на капризите на природните стихии и могат да рухнат всеки миг. В Сливенска епархия например от общо 667 храма действащи са около 300, в това число влизат и по-големи параклиси с ниша за служене на литургии. Останалите са затворени и влизането в тях е забранено, тъй като могат да рухнат." Тези редове можем да прочетем в  доклад, специално написан, във връзка с имотите на Българската православна църква.

В Сливенската епархия един от изоставените на произвола на природните стихии храмове се намира в родното село на народната певица Вълкана Стоянова. Приживе „славеят на китна Тракия“ твърди, че е наследила певческите си умения от родителите си както и от единия си бащин брат, който бил свещеник и имал чудно красив глас. Не знаем дали този свещеник е служил в църквата "Свето Възнесение Господне" в село Люлин, но можем само да гадаем и да си представяме богослуженията в този красив някога храм, превърнат днес в руини. 

Църквата вероятно е била завършена през 1857(!) година, поне това личи от камъка, покрит с патината на времето. Православната обител е ограбена през 70-те години на XX век. И сега, повече от половин век след опустошението на грабителите, тя чака, в студ, пек, дъжд, вятър и сняг, да се запази поне частица от прекрасните й стенописи, който да разказват на поколенията приказката за едни боголюбиви хора, построили през турско време храм за българската вяра, но средства за консервация и реставрация са само предвидени за паметници на културата от национално значение, а остатъците от храм "Св. Възнесение Господне" не влизат в тази графа, поне така е според жителите на стралджанското село Люлин.

Заместник-кметът на община Стралджа Гроздан Иванов разказа: "Църквата в село Люлин е построена през турско робство. Тогава са се намерили хора, дали от своя залък, за да го има този храм, но за жалост, ние, техните наследници не можем да го съхраним. Хората от Люлин отдавна имат блян, мечта, да имат свой храм, но по една или друга причина това не се случва. Проведох среща с представители на митрополията в град Сливен. Те казаха, че единственият начин да бъде възстановена църквата е чрез проект по Програмата за развитие на селските райони, но и там има редица условия. Заедно с Росица Тодорова подехме инициативата да се съгради параклис и почистихме двора на храм "Св. Възнесение Господне". В него се намират и няколко паметника на загинали по време на войните", подчерта Иванов.

Храмовете са място за общение с Бога. "Една вяра ни остана на нас, но тази вяра си няма дом", казват жителите на село Люлин, които също като хората в селата Първенец и Маленово, в община Стралджа, вярват, че в скоро време звън от църковна камбана ще огласи селото им. И ако Църковното настоятелство в село Маленово има средства да изгради нов храм, то жителите на Люлин търсят благодетели за построяването на малък параклис, защото са убедени, че православната им вяра има нужда от дом, а човек с изгубена вяра е изгубил всичко.

Цялото интервю с Гроздан Иванов може да чуете в прикачения звуков файл:

"Имаше желание църквата да се възроди, но е непосилно за нас, няма как", обяснява Росица Тодорова - кметски наместник на селото. Много средства трябват, буквално трябва да се съгради наново и решихме, че е по-добре да построим параклис, че да има къде да запалим по една свещичка и да се помолим. Господ е навсякъде, но е хубаво хората в селото да имат своя православен дом", каза тя и съобщи последните добри новини, от родното село на народната певица Вълкана Стоянова: 

До края на годината жителите на китното село Люлин се надяват да имат своя обещан параклис, но строителните дейности не зависят само от добра воля и усърдието на областната и общинската администрация. За финансирането на проекта може да изпратите своята лепта в Разплащателната сметка на Църковното настоятелство в село Люлин, община Стралджа:

 ДСК - Банк  BIG - STSABGSF

 IBAN: BG06STSA 9300 0015 945036

Галерия

Още от категорията

„Орденът за храброст сред отличията на Царство България“ излиза навръх 6 май

По-голямата част от съвременните български държавни отличия са исторически свързани с наградната система на Царство България. Носители на ордени, медали и почетни знаци са ярки личности от следосвобожденската ни история, насърчени за своя принос..

публикувано на 06.05.21 в 19:16

Светлозар Недев с изложба в Старозагорската опера

Светлозар Недев е автор на повече от 30 самостоятелни изложби, както и в общи експозиции, живопис и фотография в България и в чужбина. Негови творби са притежание на галерии и частни колекции от България, Турция, Русия, Чехия, Австрия, Швейцария,..

публикувано на 05.05.21 в 11:05
Антична улица, Стара Загора

Културен афиш на община Стара Загора

Културен афиш 3-9  май 2021 3 май /понеделник/  Празничен Великденски концерт „Христос Воскресе“ - с участието на АНПТ „Зорница“, ВС „Розов свят“, ДТС „Зорничка“ и ДМФ „Звездопад“ и ТФ „Димитров“ 11.00 ч.площад „Македония“ пред НЧ..

публикувано на 03.05.21 в 07:10

Великденска изложба в галерия "Май" в Сливен

Творческите групи на художниците от представителството на СБХ в Сливен и Дружеството на художниците в града откриха съвместна Великденска изложба в галерия „Май“ в навечерието на празника. В изложбата са представени платната на 19 художници на свободна..

публикувано на 02.05.21 в 09:29

40 европейски филма влизат в програмата на „Златната липа 2021“

40 игрални и документални филма от 18 страни влизат в отложеното осмо издание на Международния кинофестивал „Златната липа 2021“. Те ще бъдат прожектирани в продължение на 5 дни от 29 май до 2 юни в залите на Държавна опера Стара Загора и Регионална..

публикувано на 29.04.21 в 12:05
Антична улица, Стара Загора

Старозагорската опера се включва в танцувалното предизвикателство Jerusalema

Екипът на старозагорската опера снимат танца Jerusalema – африканската песен, която се превърна в символ на надеждата в борбата с пандемията от коронавирус  – част от видеото излиза днес в световния ден на танца 29 април. Целият състав от близо..

публикувано на 29.04.21 в 08:15

Библиотеката в Хасково отбеляза 155 годишнината от рождението на Пенчо Славейков

Регионална библиотека „Христо Смирненски“ отбеляза 155 годишнина от рождението на Пенчо Славейков с изложба. Експозицията е посветена и на 68 години от създаването на най-голямата библиотека в региона. В централното фоайе на библиотеката са..

публикувано на 27.04.21 в 13:02

Международната изложба "Деца в риск" се завърна в Музея на фотографията

Трогателна и любопитна е историята на Международната изложбата „Деца в риск“. Тя се открива тази вечер, от 18.00 часа, в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък . Нейният път към зрителите започва в края на 90-те години..

публикувано на 27.04.21 в 09:50

Пролетта идва с „Джаз на двора“

Съвместен концерт на учениците от класа по поп и джаз пеене от НУМСИ „Христина Морфова“ Стара Загора, музикантите от „Джаз трио Димитровград“ и Цвета Карагеоргиева - преподавателка по саксофон в ПУ „Паисий Хилендарски“ ще се състои днес от 13.30 в..

публикувано на 26.04.21 в 09:45

Американската академия за филмово изкуство ще раздаде наградите „Оскар“ на 25 април

Броени часове остават до 93-ата церемония за връчването на американските престижни филмови отличия „Оскар”. Българката Мария Бакалова е номинирана в категорията за най-добра актриса в поддържаща роля за участието си в "Борат 2".  Церемонията ще..

публикувано на 25.04.21 в 13:50