Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората в стралджанското село Люлин не могат да възкресят храма си, но ще строят параклис

4
Това е храм "Свето Възнесение Господне" в село Люлин...или това, което е останало от него

"Половината имоти на църквата у нас са руини. Заедно с манастирите православните храмове са около 8000, но едва около 3500 от тях са действащи, стабилни и безопасни за богомолците. Останалите са с частични разрушения или са изоставени на капризите на природните стихии и могат да рухнат всеки миг. В Сливенска епархия например от общо 667 храма действащи са около 300, в това число влизат и по-големи параклиси с ниша за служене на литургии. Останалите са затворени и влизането в тях е забранено, тъй като могат да рухнат." Тези редове можем да прочетем в  доклад, специално написан, във връзка с имотите на Българската православна църква.

В Сливенската епархия един от изоставените на произвола на природните стихии храмове се намира в родното село на народната певица Вълкана Стоянова. Приживе „славеят на китна Тракия“ твърди, че е наследила певческите си умения от родителите си както и от единия си бащин брат, който бил свещеник и имал чудно красив глас. Не знаем дали този свещеник е служил в църквата "Свето Възнесение Господне" в село Люлин, но можем само да гадаем и да си представяме богослуженията в този красив някога храм, превърнат днес в руини. 

Църквата вероятно е била завършена през 1857(!) година, поне това личи от камъка, покрит с патината на времето. Православната обител е ограбена през 70-те години на XX век. И сега, повече от половин век след опустошението на грабителите, тя чака, в студ, пек, дъжд, вятър и сняг, да се запази поне частица от прекрасните й стенописи, който да разказват на поколенията приказката за едни боголюбиви хора, построили през турско време храм за българската вяра, но средства за консервация и реставрация са само предвидени за паметници на културата от национално значение, а остатъците от храм "Св. Възнесение Господне" не влизат в тази графа, поне така е според жителите на стралджанското село Люлин.

Заместник-кметът на община Стралджа Гроздан Иванов разказа: "Църквата в село Люлин е построена през турско робство. Тогава са се намерили хора, дали от своя залък, за да го има този храм, но за жалост, ние, техните наследници не можем да го съхраним. Хората от Люлин отдавна имат блян, мечта, да имат свой храм, но по една или друга причина това не се случва. Проведох среща с представители на митрополията в град Сливен. Те казаха, че единственият начин да бъде възстановена църквата е чрез проект по Програмата за развитие на селските райони, но и там има редица условия. Заедно с Росица Тодорова подехме инициативата да се съгради параклис и почистихме двора на храм "Св. Възнесение Господне". В него се намират и няколко паметника на загинали по време на войните", подчерта Иванов.

Храмовете са място за общение с Бога. "Една вяра ни остана на нас, но тази вяра си няма дом", казват жителите на село Люлин, които също като хората в селата Първенец и Маленово, в община Стралджа, вярват, че в скоро време звън от църковна камбана ще огласи селото им. И ако Църковното настоятелство в село Маленово има средства да изгради нов храм, то жителите на Люлин търсят благодетели за построяването на малък параклис, защото са убедени, че православната им вяра има нужда от дом, а човек с изгубена вяра е изгубил всичко.

Цялото интервю с Гроздан Иванов може да чуете в прикачения звуков файл:

"Имаше желание църквата да се възроди, но е непосилно за нас, няма как", обяснява Росица Тодорова - кметски наместник на селото. Много средства трябват, буквално трябва да се съгради наново и решихме, че е по-добре да построим параклис, че да има къде да запалим по една свещичка и да се помолим. Господ е навсякъде, но е хубаво хората в селото да имат своя православен дом", каза тя и съобщи последните добри новини, от родното село на народната певица Вълкана Стоянова: 

До края на годината жителите на китното село Люлин се надяват да имат своя обещан параклис, но строителните дейности не зависят само от добра воля и усърдието на областната и общинската администрация. За финансирането на проекта може да изпратите своята лепта в Разплащателната сметка на Църковното настоятелство в село Люлин, община Стралджа: ДСК - Банк  BIG - STSABGSF

 IBAN: BG06STSA 9300 0015 945036



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Музата Арт Фестивал" ни връща към българското

Какво е да имаш муза? За творците - може би най-ценния инструмент, а за трима ентусиасти с различни професии, музата се крие в природата на Родопа планина. Фотографът Невена Цветкова, барманът Ива Герджикова-Дончева и инженерът Раденко Велинов имат..

публикувано на 05.07.24 в 18:04

Откриват експозицията „Рисунка и малка пластика“ 2024 в зала „Лубор Байер“

Представителството на СБХ - Стара Загора кани ценителите на изобразителното изкуство и гостите на града на откриването на експозицията „Рисунка и малка пластика“ 2024. То ще бъде на 5 юли от 18:00 ч., в дома на старозагорските художници – изложбена зала..

публикувано на 05.07.24 в 15:35
Силвия Дончева, Муна Афез, Матео и Омар гостуваха в студиото на Радио Стара Загора.

Ученици от Тунис са на театрален обмен в Стара Загора

Театрална ученическа група от Тунис гостува на своите талантливи съмишленици от трупата "Приключенците на франкофонския театър" в Стара Загора. Двете ученически трупи ще представят своите спектакли пред публика в петък от 19 ч. в Регионална..

публикувано на 04.07.24 в 16:18

Нови награди за талантите от театрална школа „Жест“ в Стара Загора

Нови награди прибавят към колекцията си талантите от театрална школа „Жест“ в Стара Загора с ръководител Светла Тодорова. Те са заслужили първа награда за най-добър спектакъл във възрастова група 14-19 г. За “Най-чудното чудо” по Стефан Цанев от..

публикувано на 04.07.24 в 11:34

Ромео и Жулиета танцуват под звездите

Четири поредни вечери са предвидени за премиерата на мюзикъла „Ромео и Жулиета“ , по драмата на Уилям Шекспир и музика на Жерар Пресгурвик. На 19, 20, 21 и 22 юли, на сцената на Античния форум "Августа Траяна" , под звездното небе,..

публикувано на 03.07.24 в 16:50

„Андъкът“ е новият роман на автора Георги Хаджийски, който ни кара да се замислим

Книгата „Андъкът“ е деветата книга на автора Георги Хаджийски и първият роман, който пише и издава. Думата „Андък“ означава дълбока яма, дупка, дол, откъдето се излиза много трудно. В романа е метафора на личностни психофизиологични..

публикувано на 03.07.24 в 13:15

Старозагорски финалист в конкурса "Бургас и морето" 2024 (видео)

Песен на старозагорския поет Йордан Пеев, изпълнявана от младия талант Огнян Георгиев, е финалист в Националния конкурс за забавна песен "Бургас и морето" 2024. „Скъпи Приятели, имам удоволствието да Ви представя песента "Сънят на Ореха" , която е..

публикувано на 02.07.24 в 15:46

ХАСКОВО РОК 2024 събира музикалните фенове за благотворителна кауза

За поредна година Община Хасково и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни организират най-грандиозното рок-събитие в региона ХАСКОВО РОК. Това съобщават от пресцентъра на Община Хасково. Фестът приема..

публикувано на 02.07.24 в 14:13

Награди за Кукления театър в Стара Загора от първия комедиен фестивал "Тодор Колев"

Кукленият театър в Стара Загора е сред отличените с награди от първия Комедиен театрален фестивал на името на Тодор Колев в Шумен. Любомир Желев заслужи награда за мъжка роля в представлението на Теди Москов „Банкови кризи и наказания“.  Москов..

публикувано на 02.07.24 в 13:31

„Пулсът на танца" и „Голата истина за група Жигули" са филмите, които ще бъдат прожектирани на лятното кино в Стара Загора

И тази година Община Стара Загора предлага на старозагорци и гости на града лятно кино под звездите с любими български филми. То ще бъде на 12 и 13 юли на Античен форум „Августа Траяна", от 21.00 часа...

публикувано на 02.07.24 в 10:56