Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Политологът Христо Панчугов:

Предсрочни избори ще са от полза за българските граждани и демокрацията

Христо Панчугов
Снимка: БГНЕС

„Има такъв народ“ пропусна шанса си да зададе дневния ред на българското общество и българската политика. Лидерът на тази партия имаше амбицията да променя българската политическа система. Когато влезе в парламента обаче, се отказа от всякакво действие. Очевидно тази партия не е политическо животно и няма амбицията да променя политиката в България. Това коментира в ефира на Радио Стара Загора политологът Христо Панчугов по повод връщането на проучвателния мандат за съставяне на правителство от страна на излъчената за кандидат министър-председател от "Има такъв народ" Антоанета Стефанова. Според Панчугов и останалите формации в Народното събрание не са показали желание да управляват, което е парадоксално.

По отношение на готвените промени в изборното законодателство, Панчугов изрази мнение, че те няма да решат проблемите на изборния процес, а целят дадени формации да се облагодетелстват, получавайки повече гласове на очертаващите се предсрочни парламентарни избори през лятото. Според него президентът и неговата администрация нямат особен капацитет по отношение на изборния процес и предложението съставът на Централната избирателна комисия да се назначава от държавния глава не просто няма да подобри, а може дори да влоши доверието в дейността на ЦИК.

Христо Панчугов все пак уточни, че предсрочни избиратели през лятото ще са от полза за българите и демокрацията ще спечели от очертаващия се нов вот.

Цялото интервю на Десислав Тенев с Христо Панчугов може да чуете в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Пощенските марки са познание за историята

Днес отбелязваме Световният ден на филателията. На този ден през 1926 година в Париж е основана Международната организация по филателия. Ка то колекционерска страст, филателията възниква още през 40-те години на XIX век, след въвеждането в употреба на..

публикувано на 18.06.21 в 14:05

Марина Димитрова: Кръводаряването е жест на силните

"Дарявала съм доброволно и безвъзмездно кръв 51 пъти и всеки път празнувам живота! Днес е световният ден на доброволния кръводарител! Поздравявам всички доброволци и дарители и апелирам към всеки, който все още не се е престрашил:..

публикувано на 14.06.21 в 15:18

Проф. Георги Димитров: Посещението на Кьовеши е знак за ангажираност на ЕК към събитията у нас

Посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в София е по-скоро съвпадение, отколкото да е провокирано от санкциите по глобалния закон „Магнитски“, но не е изключено и тази тема да е обсъждана в рамките на нейната визита. Това коментира..

обновено на 11.06.21 в 15:33
Нина Терзиева

"Патронажна грижа+" и "Топъл обяд" за жителите на община Болярово

До края на седмицата потребителите на Дома за възрастни хора в с. Воден ще останат под карантина след случаите на Ковид – 19 в дома. Всички болни са изписани от лечебните заведения и състоянието им е добро. Ситуацията е овладяна и в другия социален дом..

публикувано на 09.06.21 в 16:26
Даниел Парушев

Студенти искат да отпадне критерият за доход за стипендии

Трябва да отпадне критерият за доход за отпускане на стипендии на студенти и да остане само този за успех, тъй като университетите и студентските съвети нямат възможност да проверяват доходи. За това ще настояват от  Националното..

публикувано на 08.06.21 в 11:58

Арх.Янулов: Летният театър има ПУП, ремонтът - в срок

Ремонтните дейности на Летния театър в Стара Загора се извършват в срок. Мащабният проект се реализира в пределите на парк „Митрополит Методий Кусев“ – паметник на ландшафтната архитектура, емблематично място за отдих на поколения старозагорци..

публикувано на 07.06.21 в 15:05

Николай Стайков: „Осемте джуджета“ остави петно на съмнение върху прокуратурата

„Една година след разкритията около разследването на Антикорупционния фонд „Осемте джуджета“ , прокуратурата продължава да мълчи. Няма никакъв резултат от проверката, която стартира преди 12 месеца.“ Това заяви за Радио Стара..

публикувано на 03.06.21 в 15:48

Сметките за ток на фирмите, които не са избрали доставчик, може да поскъпнат до 30%

До 10 юни малките фирми трябва да изберат доставчик на електроенергия на свободния пазар. На 1 юли изтича гратисния период за това. След това не направилите избор ще преминат към доставчик от последна инстанция, като цената може да бъде с до 30%..

публикувано на 03.06.21 в 15:10
Катя Зографова

Връзката на "Хроники на Вазовия род" със Стара Загора

Литературният археолог Катя Зографова ще гостува на старозагорци с последната си творба - неразказваната досега цялостна история на Вазовото семейство „Хроники на Вазовия род”. Тя ще бъде представена на  3 юни (четвъртък) от 17:30 часа в Регионалния..

публикувано на 03.06.21 в 09:05

Лора Георгиева: SLAPP дела застрашават свободата на словото

Съдебните процеси са често използвани стратегии за заглушаване на независимата журналистика у нас. А напоследък SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation) дела застрашават свободата на словото. Това каза за Радио Стара Загора Лора..

обновено на 31.05.21 в 12:28