Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нидерландия: Най-предпочитаната образователна дестинация от младите българи

2
Снимка: Таня Балабанова

Великобритания вече не е сред най-популярните дестинации за висше образование в чужбина, след като напусна ЕС и университетските такси скочиха драстично. А това доведе до 50% спад в интереса на българи да следват в Обединеното кралство. Това каза  Николай Христанов, мениджър "Висше образование" в международна консултантска компания. 

На този фон Нидерландия набира скорост и вече е водеща образователна локация за амбициозни млади хора, решили да усвояват нови знания отвъд пределите на родината. Правителството следва целенасочени действия вече 4 години, като предлага обучение на достъпни цени. Така България се нарежда на пето място по брой международни студенти в Ниската земя с възможности за професионално развитие в разнообразни програми на английски на високо академично ниво. Изборът пада основно върху бизнес, международни отношения, право, компютърни науки, инженерни специалности, психология. Специфика има в специалността медицина, където се преподава на английски и нидерландски. Таксата за студенти първи курс и през 2021/2022 г. в бакалавърски програми остава без промяна - 1084 евро. А за останалите години е 2168 евро. 

Събеседникът отбеляза още, че образователни институции в Германия и Австрия разкриват все повече програми на английски. Във фокуса на зрелостниците е и Италия, където също има добри програми на английски. Франция е притегателно място, предимно за владеещите езика на Балзак, с ниски такси и активна социална политика за подпомагане на студентите.

Новата образователна среда в дистанционна и хибридна форма, която наложи разпространението на коронавируса, не доведе до намаление на учебните такси, каза още Христанов.

В опит да върнат позициите си на образователната карта ръководствата на над 50 университета във Великобритания заявиха намерение да замразят таксата от 9250 паунда, колкото е за местни граждани за прием и през 2022 г., или да отпуснат стипендии под формата на отстъпка от таксата за бъдещи студенти от ЕС.

Чуйте подробности от разговора на Таня Балабанова с Николай Христанов в приложения звуков файл:


Галерия

Още от категорията

Прекратяват протестите и блокадата край Обручище, постигнато е споразумение с АПИ

Инициативен комитет "Обручище завинаги" прекратява протестните действия от понеделник, 21 юни. Това съобщи за Радио Стара Загора председателят Тенчо Кайряков. След проведена среща с директора на Областно пътно управление Стара Загора Веселин Димитров са..

публикувано на 20.06.21 в 18:11

Ямбол чества празника на града Свети Дух

С празнична света литургия в най-старата църква“ Света Троица“  в град Ямбол започват проявите, посветени на 21 юни - Празника на града Свети Дух. В 10 часа пред сградата на общината с тържествен ритуал  ще бъде издигнато знамето на Ямбол. Час..

публикувано на 20.06.21 в 17:15

Завишено полицейско присъствие по основните пътни направление в Хасково

Увеличава се броят на тежките пътни инциденти на територията на област Хасково. Това разкри за Радио Стара Загора началникът на КАТ Хасково Димо Чобанов. 103 са общо ПТП-та от началото на годината в региона. При тях са загинали 9 души, а 131 са били..

публикувано на 20.06.21 в 17:08

Световен ден на бежанците

На 4 декември 2000 г. Общото събрание на ООН в Резолюция 55/76 реши, че от 2000 г. нататък 20 юни ще бъде отбелязван като Световен ден на бежанците. Световният ден на бежанците се посвещава на предизвикатествата, с които се сблъскват бежанците всяка..

публикувано на 20.06.21 в 12:26

Без случаи на коронавирус в Стара Загора, Хасково, Сливен и Ямбол

41 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие. Положителни са 0,48 на сто от направените над 8400 теста. Няма открити нови случаи на Ковид-19 в Старозагорска, Хасковска, Сливенска и Ямболска област. 1746 са хоспитализираните, от..

публикувано на 20.06.21 в 10:21

В Сливен започва детският фестивал „Сцена под Сините камъни“

За четвърта поредна година бе открит Националният детско-юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“ в Сливен, организиран от Народно читалище „Зора - 1860“. В трите фестивални дни на сцената на най-старото сливенско читалище ще се изявят..

публикувано на 19.06.21 в 13:55

Днес Националната гвардейска част представя церемония-спектакъл "Искри" в Ямбол

Днес (19 юни), в 19:00 часа в Ямбол ще започне едно невероятно зрелище - церемония-спектакъл „Искри“ на Национална гвардейска част. Атрактивната програма е подготвена от българските гвардейци по повод 70-годишнината на Авиобаза „Безмер“ и Деня на Ямбол...

публикувано на 19.06.21 в 12:36

Отличените ученици в конкурса за рисунка, графика и макет, посветен на Деня на Ямбол, бяха наградени в Безистена

В зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“ бяха наградени победителите в конкурса за рисунка, графика и макет „Ида от древността, отивам в бъдещето“, организиран от Гимназия по строителство и архитектура, графика и дизайн „Кольо..

публикувано на 19.06.21 в 10:57
Радио Стара Загора, архив

Възстановено е движението по път II-66 Чирпан - Стара Загора

Вече е възстановено е движението по път II-66 Чирпан - Стара Загора, след Стара Загора в посока Ракитница, съобщиха от АПИ. То бе спряно поради възникнало по-рано днес ПТП между два товарни автомобила, а трафикът бе пренасочен по обходни маршрути.    При..

публикувано на 18.06.21 в 16:50

Без проблеми и без анулирани работи премина НВО в Стара Загора

На проведеното днес национално външно оценяване (НВО) по математика в област Стара Загора се явиха 2751 ученици от седми клас и 2137 ученици в десети клас, съобщи за Радио Стара Загора Милена Йолдова, председател на Комисията за организиране и..

публикувано на 18.06.21 в 16:40