Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Минчо Колев: Оставете селото да произвежда и ще изкара държавата от кризата

Неизменна и традиционна част от трапезата за Великден и Гергьовден е агнешкото. В търговската мрежа цената му преди празниците достигна 17-18 лв. за кг. прясно българско производство, но закупено директно от ферма е 7-8 лв. за кг. живо тегло.    

49-годишният Минчо Колев се занимава с овцевъдство от около 13 години. Фермата му се намира в старозагорското село Ракитница. Стадото му е от 200 овце и още толкова агнета. Заложил е на изпитана българска порода. 

"Горд съм, че живея на село и отглеждам овце и ще го правя докато мога", казва Минчо или както всички тук го знаят – Мишо чобанина. И допълва: "Овцевъдството е просто нещо, но не за прости хора, защото е трудно и трябва да ти харесва".

Има ли достатъчно агнета за българския пазар, започна ли да се търси повече родното производство, как оцеляват овцевъдите, които от години се опитват да развиват този вид животновъдство у нас и какво искат да кажат на бъдещите управници, чуйте от репортажа в звуковия файл.


Галерия

Още от категорията

Свиленград се готви за Петия фестивал на духовите оркестри

  За пети път в Свиленград ще се проведе Националният фестивал на духовите оркестри. Фестивалът се организира от Общината и читалище "Просвета", а популярността му нараства с всяко издание. Пандемията  наложи 2- годишно  прекъсване, но тази в двата дни на..

публикувано на 26.09.22 в 18:19
Снимка: Община Казанлък

Затварят част от ул. "24 август" в Казанлък

Във връзка с проект на „ВиК"ЕООД – Стара Загора за временна организация и безопасност на движението при реконструкция  на водопроводната и канализационна мрежа на гр. Казанлък от утре се въвежда временна организация на движениетосъс затваряне на пътните..

публикувано на 26.09.22 в 16:14
Снимка: Агенция

Недекларирана валута за над 1 млн. лева откриха митничари на пункт "Капитан Андреево"

Митническите служители откриха недекларирана валута с левова равностойност 1 313 835 лева при три проверки на два автобуса и един товарен автомобил, излизащи от страната, съобщават от пресцентъра на Агенция "Митници". При единия случай автобус с..

публикувано на 26.09.22 в 16:08
Община Стара Загора

Близо 120 предложения ще гласува Общински съвет Стара Загора

На редовното заседание на Общински съвет Стара Загора за септември са внесени за обсъждане 116 предложения. Първата точка, която ще разгледат старейшините в четвъртък, е удостояване посмъртно с отличието „Почетен гражданин на Стара Загора" доц. Злати..

публикувано на 26.09.22 в 15:47

Започва втори прием на документи за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми от Стара Загора

На 3 октомври, от 9:00 часа, в зала 215 на Община Стара Загора започва втори прием на документи за 2022 година за финансово подпомагане на процедури по асистирана репродукция на семейства, двойки във фактическо съжителство и жени без партньор, с..

публикувано на 26.09.22 в 15:01

Служители на РЗИ-Стара Загора се включиха в националния протест за достойно заплащане

Служители на РЗИ – Стара Загора излязоха на протест пред сградата на инспекцията. Работещите настояват за увеличение на основните възнаграждения на работещите в регионалните здравни инспекции със задна дата, като срока това да се случи е до 25..

публикувано на 26.09.22 в 14:38
Снимки Кристина Русева

Ремонтираха важен път към митницата в Свиленград

Важен пътен участък, който свърза Свиленград с границата и митническия терминал в кв. „Капитан Петко Войвода“ вече е напълно ремонтиран и разширен. Новоасфалтираната и реновирана улица е дълга общо 358 метра и беше открита на церемония днес от кмета..

публикувано на 26.09.22 в 12:35
д-р Таня Перчемлиева

Д-р Таня Перчемлиева: Сега е моментът за ваксини

През последните дни се отбелязва задържане на нивата на заболеваемост от ковид 19 в Старозагорско. В момента тя е на ниво от 104,16 заболели на 100 хил. население, съобщи в интервю за Радио Стара Загора д-р Таня Перчемлиева, директор дирекция..

публикувано на 26.09.22 в 10:49

Над 30 нови услуги заработиха в обновения електронен портал на НАП

Над 30 нови електронни услуги разработи НАП в интерес на потребителите през последната година. Те са достъпни с квалифициран електронен подпис (КЕП) или с персонален идентификационен код (ПИК) в обновената е-платформа на приходната агенция.  Сред..

публикувано на 26.09.22 в 10:30

С концерт и изложба училища в Стара Загора отбелязват Европейския ден на езиците

Четири старозагорски гимназии - Средно училище „Максим Горки“, Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“, Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ и Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“ ще отбележат днес Европейския ден на..

публикувано на 26.09.22 в 10:03