Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Райска птица е символ на Стара Загора

Община Стара Загора
Снимка: Емил Енчев

Древните гърци вярвали, че Фениксът се храни с утринна роса и пее толкова божествено, че Аполон спира колесницата си, за да послуша песента на птицата. Гласът й ставал плътен, а песните й тъжни, преди да се настани в гнездото от клонки, канелени пръчици и мирта, където се самозапалвала, а след три дни, от собствената си пепел, се възраждала за нов живот.

Фениксът е символ на безсмъртието, вечността, новото начало и триумфът на живота над смъртта. Така е не само в гръцката митология, а и в приказките на различните народи. Райската птица е символ на Стара Загора. Историята на града е хилядолетна приказка, написана със славни и трагични страници, история на град съграден върху пепелищата от пожарища и руини. 

На Светли вторник, в предаването "Репортер", краеведът Снежана Маринова разказа, че идеята птицата феникс да бъде увековечена като символ на града е предложена преди близо век. Предложението е публикувано в старозагорския вестник "Дума" през 1927. В него се цитират думите на видния старозагорец, общественик, учен и просветен деец Атанас Трифонов Илиев към градската управа. "Толкоз хора на изкуството е дала Стара Загора - по това нашият град се отличава от другите градове - подчертайте това! Същевременно Стара Загора е онзи град, възкръсвал не веднъж из пепелта. Феникс, Феникс трябва да бъде нашият символ. Вземете в ръцете си инициативата да се построи пред градския дом, сред малката градина паметник с птицата Феникс." 

Защо идеята за монумент е била забравена? През коя година Стара Загора получава своя символ? Отговорите научете в прикачения звуков файл: 

Още от категорията

Никол Иванова и Александър Терзиев

Когато мечтите стават реалност

Срещаме Ви с двама кандидат-студенти, решили да продължат образованието си в чужбина. Това са Никол Иванова и Александър Терзиев от Гимназията с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ в Стара Загора. От тази есен Никол ще изучава „Биомедицински науки“..

обновено на 06.05.21 в 16:45

Десислава Моралес: „Любовта е всичко!“

Десислава Моралес е актриса, майка на две деца, съпруга и какво ли още не. Ежедневието ѝ е динамично, изпълнено с много работа, но тя го определя, като удоволствие. Десислава е обвързана с Америка, понеже съпругът ѝ е американец, роден в Калифорния. Но..

публикувано на 06.05.21 в 11:52
Музей на бойната слава в Ямбол

Цепелин от времето на ПСВ могат да видят посетителите в Музея на бойната слава

Цепелин от времето на Първата световна война могат да видят посетителите в Музея на бойната слава в Ямбол, каза за Радио Стара Загора директорът полк. Георги Вардаров в навечерието на Гергьовден – Ден на храбростта и празник на българската армия. Сред..

публикувано на 05.05.21 в 08:59
Орлин Павлов

Орлин Павлов: Пандемията е прекрасно време за правене на деца

Обичаният от всички изпълнител Орлин Павлов сподели за Радио Стара Загора, че появата на неговата дъщеря Елизабет го е научила да бъде по-отговорен, по-съобразителен, какво казва и как го казва . С появата на детето човек разбира, че вече не той е..

публикувано на 04.05.21 в 13:50

Изложба и концерт посветени на джаза в Димитровград на 3 май

През Великденските празници за гражданите и гостите на Димитровград е подготвена красива програма от изложба и концерт на открито, информират от община Дичмитровград. На 3 май от 12 ч.в Изложбена зала "Асен Крайшников" ще бъде открита документалната..

публикувано на 03.05.21 в 11:11

Художничката Мария Колева: Яйцето символизира живот

Весели великденски фигури в пъстри цветове красят центъра на Любимец. По създадена вече традиция от няколко години пл. „Трети март“ се декорира с великденски яйца, които създават празнично настроение за жителите и гостите на града. Тази година, поради..

публикувано на 02.05.21 в 10:19

Момче от "Наблюдавано жилище" - Стара Загора постигна мечтата си за собствен дом

Сдружение "Самаряни" отбеляза 11 години от разкриването на услугата "Наблюдавано жилище". Чрез нея през този период подкрепа са получили 53 лица – 34 младежи и 19 девойки. От тях 41 са израснали в социални институции, а 12 са били отглеждани в семейна..

публикувано на 03.05.21 в 14:25

Претендентките за Царица роза на среща с кмета на Казанлък

21 казанлъшки абитуриeнтки, кандидатки за короната на Царица Роза 2021, се срещнаха за първи път днес с Кмета Галина Стоянова в Зала 6 на Община Казанлък. „Гответе се за красив празник, за розобер, за шествие... Надяваме се на добро време, за да проведем..

публикувано на 29.04.21 в 17:59

Козунак се прави с майсторлък и любов

Традицията повелява на Велики четвъртък да се боядисват яйцата и да се замесват великденските козунаци. Направата на козунака е истинско предизвикателство за всяка домакиня.  В опит да открием тайната и майсторлъка за приготвяне на пухкав козунак,..

публикувано на 29.04.21 в 08:05

Михаела Филева подготвя грандиозен концерт със Старозагорската опера

На 15-ти май Михаела Филева ще представи четвъртия си албум . Датата не е случайна, защото това е рождения ден на изпълнителката. В този албум своето място ще намерят 16 парчета, едно от които е саундтрака към актуален криминален български сериал...

публикувано на 28.04.21 в 12:39